Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Trénovat paměť se vyplatí

11. 04. 2014 | Péče o tělo
Náš mozek funguje jako sval, čím více ho používáme, tím je na tom lépe. Pokud začneme svou hlavu častěji nutit do práce, třeba s pomocí trénování paměti, pak naše paměťové schopnosti zůstanou zachovány, a to i ve stáří či při závažných nemocích. Takový paměťový trénink navíc není nic těžkého a rozhodně vás bude bavit.    

Jak na to

Pro mnohé lidi pamatovat si, znamená bezmyšlenkovitě opakovat, dokud si potřebné informace neuloží do paměti. Takové uložení je ale velmi povrchní a často po něm následuje „okno“ a s ním spojená panika. Zapomeňte na nudné biflování a naučte se používat hravé paměťové techniky, které vás budou bavit a zaručeně budou efektivní. Základní principy těchto přístupů vycházejí z mnemotechnik – tedy ze systému metod, které ulehčují zapamatování a zvětšují rozsah paměti, a které využívali již staří Řekové. Nejzákladnější je systém spojování: chceme-li si zapamatovat několik věcí za sebou, je třeba je asociovat – tedy spojit mezi sebou s pomocí vlastní fantazie. V rámci všech  paměťových technik je nejdůležitější jvyužívat  představivost a asociace. Například, je-li váš PIN k platební kartě číslo 1989, což je rok Sametové revoluce, představíme si, jak na displeji bankomatu sedí studenti a cinkají klíči. Tuto asociaci si naše paměť vybaví zaručeně lépe než nudné číslo.

Trénovat paměť se vyplatíNaučte se hrát si

V rámci paměťových technik rozvíjíte nejen svou paměť, ale také ostatní mentální schopnosti, jako jsou fantazie, vizualizace či logika. Každý z nás si snáze vybaví vzpomínku spojenou s určitou vůní, chutí, oblíbenou písničkou, pocitem blaha nebo vtipnou situací. Paměťoví mistři toho umí skvěle využívat a dosahují často fantastických výsledků především tím, že slučují různé smyslové vjemy v jeden konkrétní okamžik.

Tip: Vyzkoušejte si systém spojování  při svém příštím nákupu!
Řekněme, že máte v plánu nakoupit tyto potraviny:
- chléb, jablka, vajíčka, mléko, mouka

Postupujete tak, že propojujete jednotlivé položky nákupního seznamu mezi sebou pomocí  barvitého příběhu – čím více fantazie, absurdity a emocí, tím lépe:
Například: Představte si, jak držíte v ruce čerstvě upečený, voňavý chléb, který vám vyklouzne z rukou, spadne na zem a roztříští se na spoustu červených jablek, které lákají k nakousnutí, ale v momentě, kdy se do jednoho chcete zakousnout, změní se ve vajíčko, jehož skořápka vám zůstává mezi zuby a žloutek vám teče po bradě. Jdete do lednice pro mléko, abyste se zbavili skořápek a nepříjemné chuti žloutku. Napijete se, ale místo mléka se na vás z krabice sype mouka a zasněží vás od hlavy až k patě.

Jakmile příběh dokončíte, ještě jednou si vše znovu projeďte a můžete bez obav a bez papíru vyrazit na nákup a mezi regály se bavit tím, co vaše fantazie umí...

Trénovat paměť se vyplatíPamatujte si cokoliv jen chcete

Pokud používáme paměťové techniky a trénujeme paměť pokaždé, když to jde, tím přirozenější nám začnou tyto postupy připadat.  Kromě užitku pro náš každodenní život, kdy bez papíru hravě zvládneme nákupní seznam, telefonní čísla, zmiňovaný PIN ke kartě, nebo třeba k povědomému obličeji přiřadit jméno, si lze s pomocí těchto metod zapamatovat také cizojazyčná slovíčka, historická data či jiné znalosti velkého rozsahu. Výsledek tréninku se dostaví okamžitě – dobrá paměť je základ úspěchu v životě každého z nás.

Test

Svou paměť si můžete otestovat pomocí krátkého testu. Níže vidíte seznam 15 slov. Pokuste se zapamatovat si co nejvíce po sobě jdoucích výrazů, přičemž je třeba dodržet přesné pořadí slov. Připravte si stopky, čas na testování vaší paměti je 1 minuta, na vybavení  zapamatovaných pojmů pak máte 2 minuty.
1.Hrad
2.Pes
3.Motorka
4.Hokej
5.Vířivka
6.Nákyp
7.Bill Clinton
8.Velké nůžky
9.Víno
10.Hory
11.Lampa
12.Víla
13.Růže
14.Ředkvičky
15.Parník

Následně si zkontrolujte počet správně zapamatovaných slov. Obecně platí, že 12 - 15 slov je výborný výsledek, 7 – 11 je dobrý výsledek, ale zdaleka nevyužíváte možnosti své paměti. Méně než 6 slov - z vašeho testu paměti je vidět, že je nejvyšší čas začít s tréninkem paměti.

Zdroj, foto: Škola paměti


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Trénovat paměť se vyplatí:

Trénovat paměť se vyplatí
Trénovat paměť se vyplatí
Trénovat paměť se vyplatí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na paměť jsou paměťové techniky určitě super, ale zkuste si díky těmto technikám zapamatovat třeba ekonomickou teorii nebo oceňování, která se těžko spojuje s něčím dohromady jak tomu bylo v článku..Proto na paměť používám Brainstart, díky němu si toho víc pamatuju a dokážu se lépe soustředit. Vždycky mi vadilo, když jsme se učila a někdo se vedle mě s někým bavil, teď už mi to nedělá problém, dokážu se plně soustředit na učení a díky Guaraně se vydržím učit dlouho do noci..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles