Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Třetí rodič ví jak na to!

13. 07. 2020 | Knižní tipy
Název: Třetí rodič
Autorka: Kamila Šimůnková Petrovská
Nakladatelství: Asociace třetích rodičů
2. vydání
Datum vydání: 2020
Vazba: V4
Rozměry:165 x 210 mm
Počet stran: 184
Cena: 440 Kč

Uplynulé týdny pro každého z nás znamenaly změnu. Pro někoho menší, pro jiné větší, ale co rozhodně potřeboval každý z nás, bylo najít nový životní rytmus. Možná nejvíce dobu homeofficů zaznamenaly děti. Najednou měly kolem sebe dospělé, možná až moc často. A dospělí řešili hlavně to, jak s dětmi vyjít: s vlastními i těmi bonusovými.

 
Zůstat doma. Jak jednoduše to zní a jak složité to může být. V komponovaných, nebo chcete-li patchworkových rodinách, byla situace spojená s omezeními skutečně náročná, přinesla zcela nové výzvy. „Díky svému projektu Třetí rodič jsem měla opravdu hodně příležitostí vyslechnout spoustu příběhů o tom, co dospělé v době pandemie trápilo, při nastavování tak trochu nových pravidel soužití po rozchodu.

Třetí rodičNěkteří nevlastní rodiče začali trávit se svými nevlastními dětmi více času než obvykle a museli ve větší intenzitě zvládat všechny variace dětských nálad. Jiní se báli nevlastní děti ve svém dezinfikovaném domově přivítat z obavy před možnou nákazou. Někdo celou situaci dokonce zneužil k bojovnému účtování s bývalým partnerem – třeba nepustil dítě k druhému rodiči pod záminkou, že mají přeci zůstat doma a nesmí nikam jezdit. Těchto příběhů bylo tolik, že jsem se rozhodla vydat druhé vydání mého praktického průvodce nevlastním rodičovstvím a ve spolupráci s nakladatelstvím Kosmas ho dát do knižní distribuce.

Věřím, že pomůže dalším rodičům, kteří možná potřebují maličko poradit, jak tuto nenadálou situaci spíše využít k vyvěšení bílých vlajek a trvalému stavu příměří. Sama jsem matkou jednoho dítěte a bonusovou mámou dvou dalších.

Karanténa nám přinesla více společných dní a my toho zažili tolik, co se za krátké víkendy nikdy nestihne. Získali jsme nový čas – čas jen tak spolu být, vstávat, učit se, vařit, piknikovat, chodit na procházky, večer si povídat, šít na šicím stroji, či se dívat na film. Jsem za to vděčná,“
říká Kamila Šimůnková Petrovská autorka knihy Třetí rodič: praktický průvodce nevlastním rodičovstvím.

PATNÁCT ZÁKLADNÍCH RAD PRO PŘEŽITÍ NEJEN V DOBĚ CORONAVIRU NEJEN PRO (KOMPONOVANÉ) RODINY


1.    Zaměřte se na každodenní věci, které vám přináší radost (jídlo, procházky, rozkvetlé stromy, žonglování, opékání buřtů apod.).
2.    Věnujte péči sám/sama sobě. Sportujte, jezděte na kole, choďte do přírody, kupte si kvalitní kosmetiku, čtěte, dívejte se na hezké filmy, hodně spěte a udělejte si čas, kdy jste sami bez rodiny.
3.    Věnujte péči také vašemu partnerskému vztahu. Když to bude mezi vámi dvěma fungovat, bude spokojená celá rodina. Víno, film, masáž, sex – cokoli vnese mezi vás novou energii a pohodu. Třetí rodič -Kamila Š. Petrovská
4.    Netrapte se tím, co nemůžete změnit (okolní situaci) a věnujte čas a energii tomu, co změnit můžete (vaše vnitřní naladění, program pro děti, vytváření malých radostí, zlepšení komunikace v rodině apod.).
5.    Choďte do přírody co nejvíce to jde – čerpejte z ní energii, přivoňte si k rozkvetlým stromům, kochejte se tím, jak se příroda mocně mění před očima ve svém pravidelném cyklu.
6.    Hýbejte se – doma i venku. K dispozici je nyní na internetu spousta cvičících videí zdarma. Dopřejte si příjemný luxus zacvičit si každý den.
7. Poslouchání zpráv zmenšete na minimum. Nebojte se, to důležité se k vám spolehlivě dostane. Zprávy jednou denně úplně stačí. Pokud to zvládnete i méně často, určitě se vám uleví.
8. Používejte humor a nadhled pro zvládání náročných situaci. Hrajte si a smějte se.
9. Sepište si jasná domácí pravidla, která budou platit pro všechny členy domácnosti a pomůžou vám k větší domácí pohodě – jak si rozdělíte domácí práce, kdy se dělají úkoly, kdy má kdo čas pro sebe, kdy se chodí ven, jak se řeší konflikty.
10. Najděte v sobě i v ostatních ty lepší stránky osobnosti: vstřícnost, pochopení, nabídku pomoci, velkorysost, toleranci a respekt. Odložte běžné boje a vyhlaste příměří.
11. Pokud prožíváte nějaké negativní emoce, jsou v pořádku. Naučte se o nich mluvit tak, abyste jimi ostatní nezraňovali. Nejjednodušší cesta je o nich mluvit jen v první osobě a neobviňovat ze své nepohody druhé.
12. Ukažte svým dětem, jak správně zvládnout krizovou situaci, buďte jim příkladem. Jednou se jim to možná bude hodit.
13. Hledejte na dané situaci příležitosti, ne negativa. Co všechno můžete díky pandemii a pobytu doma získat? Co nového a příjemného vám to může do života přinést?
14. Nebojte se být šťastní i v tomto období. Máte na to plné právo.
15. A jak řekl Zdeněk Svěrák: „Nebojte se, každá patálie jednou skončí.“



Kniha Třetí rodič je k dostání na Třetí rodič.cz a v každém dobrém knihkupectví.

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Třetí rodič ví jak na to!:

Třetí rodič ví jak na to!
Třetí rodič ví jak na to!
Třetí rodič ví jak na to!
Třetí rodič ví jak na to!
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !