Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Třezalka tečkovaná: Přírodou proti depresím, stresu a špatné náladě

1. 01. 2016 | Péče o tělo

Slunce do lidské duše

Třezalka tečkovaná je jak vzhledem, tak svými účinky, sluncem pro lidskou duši. Říká se jí bylina sv. Jana, protože kvete právě ve dnech kolem 24. června, tedy v době slunovratu, kdy má slunce největší sílu. Tuto sílu pak třezalka umí skvěle zrcadlit také do lidské mysli, kterou díky látkám, které obsahuje, dokáže doslova proslunit. Jsou jimi hypericin, flavonoidy a hyperforin a jsou obsaženy v horní části třezalky. Právě ta je nejčastěji sbírána a zpracovávána pro lékařské využití.

Třezalka byla jednou z nejoblíbenějších přírodních pomocníků známého faráře Sebastiana Kneippa, který proslul hydroterapií a pěti pilíři zdraví. Jedním z nich jsou také bylinky. Páter Kneipp věřil, že pro každou nemoc existuje bylinka a třezalku často sám využíval a doporučoval ji i svým pacientům. Páter Kneipp je právem považován za geniálního balneologa a průkopníka lázeňských a vodoléčebných procedur.

Třezalka tečkovanáHypericin, tečky pro dobrou náladu

Nebyla by to třezalka tečkovaná, kdyby neměla na zářivě žlutých listech typické černé tečky. Nemá je ovšem jen pro okrasu. Jedná se o silně barvící hypericin, tedy hlavní léčivou složku této bylinky. Když lístky rozemneme, zbarví nám prsty do červena. Jako zvláštní přísada se používá samotný hypericin například do léčivých olejů na poraněnou kůži.

To pravé kouzlo hypericinu ovšem spočívá v jeho pozitivním účinku na lidskou psychiku. Hypericin odplavuje stres a sklíčenost a je nositelem dobré nálady. Bude vás chránit i před psychickou únavou a stresem, ať už je jeho původcem práce či složitá osobní situace. Je vhodný i při nespavosti, úzkostných stavech či žaludečních neurózách,.

Posilující nervové tonikum

O tomto tečkovaném zázraku můžeme rozhodně říct, že je přírodním antidepresivem. Proto je určitě lepší při prvních psychických potížích sáhnout po této bylince, než rovnou po lécích. Ovšem nemusíte se bát, že byste museli třezalku shánět a složitě zpracovávat sami. Je možné ji zakoupit v podobě tobolek v některých drogériích a lékárnách.

Tato léčivka pomůže předně každému, koho trápí lehké deprese, úzkost, stres a sklíčenost, ale skvělým pomocníkem je i při přechodu či při odvykání kouření. Podporuje znovuzískání duševní rovnováhy, klidu a soustředěnosti. Ačkoliv má třezalka velmi pozitivní účinky na psychiku, neměly by ji užívat těhotné a kojící ženy a lidé s velmi světlou pletí, která je citlivá na sluneční záření.

Zdroj, foto: Kneipp


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle