Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tři miliony dětí po umělém oplodnění

19. 07. 2007 | Těhotenství

Počet dětí po léčbě neplodnosti metodami asistované reprodukce již přesáhl 3 miliony. Celosvětově se díky metodám asistované reprodukce rodí stále více dětí. Zatímco v roce 1989 bylo hlášeno ve světě 30 000 dětí (u nás maximálně desítky) v současné době se jedná o statisíce (okolo 200 000 v roce 2002) a u nás téměř 3000 dětí (3 % všech narozených!).


Počet párů se sníženou plodností se i u nás pohybuje okolo 15 % a síť 23 center asistované reprodukce, rovnoměrně rozmístěných po celé republice, zajišťuje přístup k moderní léčbě všem, kteří ji potřebují. Z hlediska počtu výkonů patříme k evropskému průměru (900 na milion obyvatel), naopak úspěšnost českých lékařů mezinárodní průměr převyšuje.


Problémem asistované reprodukce zůstává vyšší výskyt vícečetných těhotenství. Tomu se však stále častěji čelí přenosem jediného embrya. Single embryo transfer (SET) se rychleji prosazuje v zemích s vyspělou reprodukční medicínou a i u nás průměrný počet transferovaných embryí již klesl pod 2 embrya.


Uměle oplodnění

Vysokou úroveň asistované reprodukce v České republice dokládá i fakt, že nadpoloviční většina našich specializovaných center je nositelem visačky mezinárodně uznávané kvality – certifikátu ISO 9001 a že služby našich IVF center vyhledává stále více lidí ze zahraničí. Využívají naše liberální právní prostředí a lepší finanční dostupnost těchto služeb ve srovnání se státy západní Evropy.




Nejzajímavější čísla ze zprávy světového registru asistované reprodukce:


  • Každý 6. pár se setkává se sníženou plodností, což znamená, že při pravidelném nechráněném sexuálním styku nedojde k otěhotnění během 12 měsíců. Příčiny ženské a mužské neplodnosti jsou početně vyrovnané, přibližně u desetiny párů ani podrobné vyšetření neodhalí příčinu. Nejhorší prognóza je v případech, kdy se ženská i mužská neplodnost kombinují.
  • Za prokázané činitele zhoršené plodnosti jsou považovány: kouření (skutečný reprodukční jed!), obezita, mentální anorexie, stress. Nejdůležitějším prognostickým faktorem, zvláště u žen, je zvyšující se věk.
  • Celkový počet IVF- cyklů se odhaduje okolo 1 milionu za rok, zprávy jsou k dispozici z 52 zemí, které reprezentují převážně vyspělé země západního světa. Odhaduje se, že se ročně narodí přes 200 000 IVF dětí.
  • Celkový počet IVF dětí se odhaduje na 3 miliony a nejstarší IVF děti již mají vlastní potomky. První IVF dítě, Louisa Brownová, která se narodila v roce 1978 v severní Anglii, otěhotněla a porodila loni přirozenou cestou.
  • Evropa vykazuje největší podíl IVF cyklů v registru: 56 %.
  • Téměř polovinu všech IVF cyklů hlásí dohromady čtyři velké a vyspělé země: USA, Německo, Francie a Velká Británie.
  • Největší počet IVF cyklů vztažených na 1 milion obyvatel hlásí Izrael (3260) následován Dánskem (2040). Velmi vysoko stojí všechny skandinávské země.
  • Více než polovinu fertilizací usnadňují mikromanipulační techniky (intracytoplazmatická injekce spermie). Na postupu jsou i přenosy rozmrazených embryí, které zvyšují kumulativní úspěšnost na provedenou hormonální stimulaci (okolo 100 000).
  • Stále častěji jsou embrya před přenosem geneticky vyšetřena, aby se zabránilo nejčastěji přenášeným genetickým chorobám.
  • Všechny země světového registru hlásí snížení počtu přenášených embryí za účelem omezení vícečetných těhotenství. Přesto se v průměru rodí 25,8 % dvojčat a 2,6 % trojčat.

  • Petra Dítětová
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj


    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    Povedlo se nám to hned na 1. pokus.
    Dnes je Pavlínce skoro rok, ale tu Hysteroskopii, Punkci a velmi rizikové těhotenství bych fakt zádné z Vás neprála.
    Obrázek uživatelky
    profil
    mám chlapečka.Nebýt lékařů tak nemám to svoje zlatíčko.Děkuji
    Obrázek uživatelky
    profil
    tak já patřím také do této skupiny a nebýt jich,tak nemám dvojčátka,takže i touto cestou děkuji Smajlík
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles