Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Třídění odpadu

2. 02. 2013 | Zajímavosti

Jako ekologicky smýšlející člověk třídím odpad, protože vím, že to má vliv na naše prostředí. Papír zásadně doma přebírám, dávám na hromádku a když je toho víc, odnesu ho do kontejneru označeného "Papír". Ovšem papír by se tam neměl házet mokrý a ušpiněný. Pokud papír  je označen kódem recyklace, do kontejneru "Papír" nepatří.

Sklo, kterého moc nemáme ale také třídím, jsou u nás kontejnery na tmavé sklo a bílé sklo. Do tmavého skla házím většinou láhve od vína, do bílého pak třeba rozbité skleničky.

Plasty házím do kontejneru zmačkané, aby nezabíraly moc místa. Víčka od plastových lahví sbírám na charitativní účely.

Krabice od mléka se u nás házejí do oranžových kontejnerů.

Bioodpad dáváme do hnědého kontejneru, nebo ho vozím na chalupu a dávám zetlít společně s trávou, listím, větvičkami a odkvetlými květinami, z něhož je po několika letech výborná půda pro další upotřebení na zahrádce.

Třídění odpaduNebezpečný odpad, jako jsou třeba léky, nosím do lékárny, neupotřebené baterie do přístrojů nosím do Elektry, kde mají na to nádoby a na elektroodpad jsou tu také speciální kontejnery.

Problém však je, když narazíte na velmi nebezpečný odpad, jako jsme našli na chalupě a to je azbest. Dříve ho lidé dávali za kamna, aby jim neshořela chalupa, ale dýchání v tomto prostředí je nebezpečné.

Koupili jsme fólii, která se nyní vyrábí, která navíc odráží teplo do místnosti a nevěřili byste, ta fólie je pořád studená, i když v kamnech topíte celý den.

Nastává otázka, kam s azbestem. Otázka to není jednoduchá. Existují specializovaná místa, kam jej můžete odvézt. Našla jsem si na internetu, kam bychom ho mohli odvézt. Protože bydlíme v okrese Praha - východ, nejblíže byly  Benátky nad Jizerou. Azbest jsme vezli z Lužických hor až do Benátek nad Jizerou.

Jaké to bylo pro nás překvapení, když jsme podepisovali asi 10 papírů.

Nejprve musíte zvážit auto s odpadem, nahlásit, jak jste k němu přišli, nahlásit číslo auta, nahlásit číslo OP, trvalé bydliště. Když Vám azbest zváží, zaplatíte za něj nemalý poplatek.

Na skládce jsme strávili nejméně dvě hodiny, než se vše zaznamenalo a připadali jsme si, jako když jsme ten azbest ukradli. Hrůza.

Po vystavení papírů musíte pak jednu kopii poslat na životní prostředí, kde se tento odpad nacházel.

A tak se ptám, proč tato byrokracie s nebezpečným odpadem, protože se člověk chová jako ekolog, a ještě musí projít tímto martyriem.

Naštěstí toto martyrium máme za sebou a doufám, že už nikde nenajdu azbest.

Přikládám kopie dokumentů, které nám byly vystaveny.

Těch papírů bylo 10 a to ještě musím koupit známku a poslat to do Děčína. Mně se zdá, že je to velikánská byrokracie a ta spotřeba papíru je velice nepřiměřená...

Kosanka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Třídění odpadu:

Třídění odpadu
Třídění odpadu
Třídění odpadu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vy jste prošli takovým martýriem kvůli azbestu.
Když zloději přivezou do sběrny kradené mříže z odpadů nebo měděné žlaby ukradené na novém domku, nebo koleje a jiné a jiné věci, nikoho to nezajímá a ještě dostanou za to peníze. Něco je v naší zemičce špatně!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Článeček velice pěkný!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My máme u paneláku jen kontejner na plast a sklo a pak 4 kontejnery na ostatní odpady. Tak je asi jasné, kam jde papír. Když jsem noviny svázala do ranečku a dala vedle kontejneru, tak se třeba ztratil a někdy ne, jen tam tiše balíček mokl, tak jsem ho potom hodila do kontejneru. Na chalupě to máme jiný, tam noviny pálíme, protože topíme v kamnech, tudíž s novinami zatápíme. Plasty nosíme do kontejneru, který je u hospody. Měli jsme taky azbestový paravan, jinak to neumím nazvat Smajlík, ale vůbec nevím kde skončil.......vím, že se dlouho válel za chalupou. Ale vždy jednou za rok na chalupě se přiváží kontejner, takový hodně velký, tam se sváží z celé vesnice železo a různé takové odpady, staré křeslo a nepotřebný materiál. Takže azbest asi skončil ve velkoobjemovém kontejneru.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles