Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony

13. 05. 2011 | Zahrádka
Říká se, že co Čech, to muzikant anebo také zahradník. Bohužel ne každý si může dovolit velikou zahradu hodnou anglických králů. A tak nezbývá, než si zkrášlit alespoň balkón nebo okenní parapety. Ačkoliv se to na první pohled může zdát jednoduché, při vysazování musíme dbát nejen na správnou zálivku, ale i třeba na stav rostlin, které si přivezeme domů.

Mít krásný balkon ve stylu Doktora z hor není vůbec nic obtížného. Jen stačí vědět, jak na to. Mezi nejoblíbenější rostliny patří muškáty a hojně pěstované surfinie tvořící bohatě kvetoucí převisy. Při výběru správné rostliny je důležité myslet na to, kde bude rostlina pěstována. Například na jižní osluněné straně se bude velice dobře dařit muškátům a petúniím. Na zastíněnou severní stranu můžeme vysadit begónie či balzamíny.

Kdy začít?

Odhadnout správnou dobu na výsadbu a na následovné umístění venku je vskutku alchymie. Většinou květiny vysazujeme do truhlíků v první polovině května. Záleží na příchodu pozdních jarních mrazíků. truhlíky na okněPokud máme možnost vysazené truhlíky schovat před mrazem, tak můžeme podle průběhu počasí začít osazovat truhlíky v průběhu dubna, nebo již koncem března. Jestliže však není možnost osázené truhlíky ochránit před mrazem, pak je za okno umístíme až po 15. květnu.

Samozavlažovací truhlík nestačí 

Mnoho lidí si myslí, že pokud si pořídí samozavlažovací truhlíky a budou v nich neustále udržovat zásobu vody, tak poskytnou rostlinám ideální podmínky. To je bohužel jen mýtus. Zejména muškátům (ale platí to i pro ostatní rostliny) prospěje, pokud čas od času voda z misky zmizí, a substrát mírně vyschne.

Druhý extrém je ale také nebezpečný. V klasických truhlících v létě totiž může dojít k přílišnému přeschnutí substrátu. Pokud tedy používáte běžné truhlíky a květiny zaléváte, může se stát, že voda proteče okolo nádoby a většina substrátu zůstává uvnitř suchá. Vsakování vody do přeschlého substrátu může usnadnit volba vhodného hnojiva. "Použití hnojiv a ochranných přípravků, zejména po osázení truhlíků na začátku vegetace, nejen že pomůže posílit oslabené rostliny, ale také zvýší odolnost rostlin vůči stresovým faktorům,“ řekl technolog ing. Josef Vydlák.

Truhlík není zahrádka


Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, tak květinám vysázeným v truhlíku musíme věnovat mnohem více péče, než květinám na zahrádce. To je způsobeno hlavně malým prostorem pro růst kořenů. Proto květiny na balkoně potřebují mnohem častější zálivku a pravidelné přihnojování. Rostlinám také prospějí výživové přípravky obsahující stopové prvky, humusovou složku a regulátory růstu, kterých je na trhu celá řada.

Shrnutí:

•    Rozhodneme se, kde bude truhlík umístěn (na slunci nebo ve stínu)
a podle toho vybereme květinu

•    Po výsadbě necháme květinu 3 dny „odpočinout“ v polostínu

•    Pravidelně zaléváme a přihnojujeme
•    Pro lepší zakořenění a výraznější růst použijeme výživový přípravek se stopovými prvky

Zdroj: AGRO CS
Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony:

Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
Truhlíky ozdobí vaše okna i balkony
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !