Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Turecko - země zaslíbená...

14. 06. 2018 | Vaše tipy

Rozhodla jsem se napsat Vám něco málo z našich dlouholetých zkušeností z pobytů i výletů po kouzelné zemi zvané Turecko. Navštívili jsme několik letovisek a zúčastnili se také zájezdů do historických i přírodních památek.

Náš mladší syn, tenkrát studující na Slezské univerzitě, si vybral dost netradiční studijní pobyt, a to právě do tureckého Izmitu na univerzitu Kocaeli. A hlavně z jeho popudu vzešel plán, aby se naše rodina „slétla“ do Istanbulu a společně tam pobyli 5 dní.

Měla jsem také obavy ze zlodějů, únosců, násilníků a teroristů, a tak jsem trošku propadala skepsi. Ale jelikož jsem tvor zvědavý a chtivý dobrodružství, souhlasila jsem.

Dcera letěla do Istanbulu z Říma, syn Lukáš to měl z Izmitu kousek a přijel vlakem a my s manželem a starším synem jsme letěli z Prahy. Ubytování v hotelu nedaleko nejznámějších mešit - Haya Sofia a Modré mešity nemělo chybu. Stejně tak byly přijatelné a přátelské ceny pokrmů a nápojů, které jsme ve městě konzumovali. Během 5 dnů jsme se nesetkali s vandalstvím, opilstvím, sprejery, krádežemi nebo podfukářstvím. V čajovnách jsme zahaleni do plédů sledovali večer točivý tanec derviše, vyzkoušeli jsme vodní dýmku a oblíbili si dobré turecké pivo Efes. K jídlu nám vždy jako zajímavým hostům /bylo nás 5/, přidali i mini turecký čaj ve skle nebo nějakou sladkost.

TureckoProcházky po městě byly vždy bezpečné, ostražitost policistů byla na místě, tak nás ani nerušili kontrolní „rámy“ u památek nebo v supermarketech.

K nezapomenutelným zážitkům patřily výpravy k mešitám v pozdních nočních hodinách.  Byly krásně nasvícené jako v Pohádkách tisíc a jedné noci. Do toho pravidelný zpěv muezínů znásoboval naše okouzlení. Dopřáli jsme si plavbu po Bosporu, návštěvu harému, Topkappi atd. Nemohli jsme vynechat pověstný bazar. Směs vůní koření, kůže a sladkostí byla omamná a mumraj ve spletitých uličkách dával tušit, že to bude „šus“. Ano, prodavači se snažili své zboží nabízet i prodat. Syn mě již předem poučil, že není radno třímat při výběru zboží „šrajtofli“ v ruce, protože pak je téměř nemožné sbít cenu. Vždy jsme nakonec byli spokojeni všichni, žádný podfuk nebo vychytávka stran prodejců se nekonala.

Za zmínku stojí ještě jedna informace z tohoto města. Ve výlohách a na stáncích jsme si všimli krásných bílých oblečků pro malé chlapce. Byly v podobném duchu jako šatičky pro družičky nebo na přijímání. Dozvěděli jsme se, že právě tento bílý šat souvisí s obřízkou, kterou tito malí hrdinové podstupují…

O dovolených jsme s manželem sice odpočívali v letoviscích, ale nenechali jsme si ujít výlety na zajímavá místa. K těm patřil výlet do starobylého Hierapolisu, plavba lodí řekou Manavgat do Středozemního moře. Vyzkoušeli jsme i koupání, rozdíl mezi mořem a řekou byl víc než 10 st.

Na Pamukkale /Hrad z bavlny/ jsme se pohybovali bosí. Na svahu vytvořená jezírka vypadala jako z obláčků, tyto útvary vytvořil kysličník uhličitý a uhličitan vápenný za 14 000 let. Jde o jednu z nejvyhlášenějších přírodních památek v zemi.

K těm úsměvným i poučným zážitkům patří výprava za podmáslím do tureckého supermarketu po neopatrném rožnění na sluníčku. Asi po hodině hledání jsme objevili keifir. Na pokoji se vzájemně namazali. Manžel zbytek nápoje vypil a ke svému páchnoucímu zábalu si s chutí přikusoval brambůrky. Se slovy: „Ber, ženo, má to chuť jako brambory s podmáslím a voní to domovem.“,  jsem jeho nabídku s povděkem odmítla. A když kolem půlnoci manžel spláchnul tu všehochuť červeným vínem, tušila jsem, že přijde pohroma. Taky že jo, ale po snídani do postele, hrnci horkého a hořkého kafe, se manžel trochu vzpamatoval, protože odpoledne jsme odjížděli. V opačném případě bych jej tam asi nechala a další sezonu by tam, coby zaměstnanec, vítal hosty známým „Merhaba“!!!

Všichni členové naší rodiny si Turecko zamilovali a nedáme na ně dopustit. Kam se hrabe Itálie, Chorvatsko. Byli jsme spokojeni se službami, jídlem a i když jen velmi málo vládneme cizími jazyky, vždycky jsme se domluvili. Češi jsou zde oblíbeni a vítání.

Turecko je zvláštní země, já si ji však vybrala i pro psaní eseje v loňském roce při svém studiu. Lidé jsou soudržní a často spolu  žije několik generací. Navzájem si pomáhají, na vzdělání dětí si berou i půjčky. Jsou pracovití, protože vědí, že po období nadbytku v sezóně přijde období, kdy se budou muset hodně uskromnit.

I když já sama jsem jiného vyznání, pobyty v mešitách měly pro mě zvláštní a neopakovatelné kouzlo. Takový klid a mírnou atmosféru, rozjímání nad životem. Nenalezli jsme zde nic, co by degradovalo jiná náboženství, všichni lidé dobré vůle byli zde vítání. Turecko zkrátka uvízlo v našich srdcích a pokud se zase budeme rozhodovat, kam na dovču, už vím, která země to na plné čáře vyhraje.


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Turecko - země zaslíbená...:

Turecko - země zaslíbená...
Turecko - země zaslíbená...
Turecko - země zaslíbená...
Turecko - země zaslíbená...
Turecko - země zaslíbená...
Turecko - země zaslíbená...
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné vyprávění. Smajlík V Turecku jsem nikdy nebyla ( auž se tam ani nepodívám).
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam zatím jen dvakrát, památek sjezdili hodně a rozhodně se tam chystáme znovu - příjemní lidé, služby, podnebí, moře ... Turecko nemá chybu Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné povídání.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles