Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tyflopedie - vzdělávání žáků postižených poruchami vidění II.

21. 11. 2010 | Výchova

Refrakční vady a tupozrakost


Refrakční vady - Jedná se o vady v lomivosti oka, vzniklé porušením správného poměru mezi délkou oka a lomivostí optického prostředí. Vyskytují se u 10 – 30 % školní mládeže. Refrakční vady dále rozlišujeme na tyto:

Myopie = krátkozrakost – jedná se o zvýšení lomivosti uvnitř oka nebo o prodloužení podélné osy oka. Paprsky se spojují před sítnicí a vzniká neostrý obraz. Krátkozrací lidé vidí špatně do dálky, ale relativně dobře na blízko. Krátkozrakost se nejčastěji projeví mezi 10. a 12. rokem, na střední školu již tedy studenti vstupují s diagnózou myopie.

Hypermetropie = dalekozrakost – je způsobena zkrácením podélné osy oka, nebo snížením lomivosti prostředí uvnitř oka. Paprsky se tudíž neprotínají (proťaly by se až za sítnicí) a obraz je rovněž neostrý. Při vyšším stupni dalekozrakosti vidí dítě špatně i na dálku.

Astigmatismus – je způsoben nepravidelným zakřivením rohovky nebo čočky. Vzniká tak nepřesný obraz (nezřetelná a rozmazaná písmena).
Refrakční vady jsou učiteli často podceňovány. Dají se většinou dobře vykompenzovat brýlemi. Ve třídě by měl být student umístěn tak, aby dobře viděl na tabuli a aby měl vhodné nasvícení. Tito studenti nevyžadují žádné nákladné speciální pomůcky. K myopii je nutno přihlížet také při tělocviku a sportech.

Tupozrakost = amblyopie - Člověk postižený amblyopií vidí na jedno oko v porovnání s okem druhým podstatně hůře, popřípadě vůbec, čímž dochází k poruše binokulárního vidění. Postižený má pak zkreslené prostorové vidění, nebo plasticky nevidí vůbec. To se nemusí jevit jako velký handicap, ale ve skutečnosti se jedná o vážný problém, neboť člověk zvláště v cizím prostředí nedokáže strávně odhadnout „hloubku“. (Kdo nevěří, zkuste si na 24 hodin překrýt jedno oko, budete se divit, jak nejistě se budete pohybovat v prostoru!) Student pak často soustředí pozornost na zdravé (zdravější) oko, což se pojí s šilhavostí = strabismem.

Amblyopičtí studenti navštěvují zpravidla klasickou školu, k jejich zrakovým indispozicím je nutno přihlédnout zejména v předmětech, kde se ve větší míře používají názorné pomůcky (Fyzika) a kde je nutné prostorové vidění (prostorová geometrie, tělesná výchova). Řada předmětů (výuka jazyků) probíhá většinou relativně bezproblémově.

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vobec som netušila, že sa tak ten odbor volá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles