Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Typické oděvy Indie

15. 09. 2010 | Pro ženy

Když se řekne indický oděv, snad každý si vybaví 5-6 metrový pestrobarevný pruh nádherné látky zvaný sárí. Ale v Indii se setkáte i s mnoha dalšími a neméně krásnými druhy oděvů, inspirovaných praktičností nebo třeba islámskou kulturou.

Polosárí a pandžábí

Polosárí si indické ženy oblékají už opravdu dlouho – asi 5000 let. Dobře obléknuté polosárí leckdy nezkušené oko laika od pravého sárí ani nepozná. Ovšem na rozdíl od sárí je polosárí tvořeno třemi kusy – dlouhou sukní, topem neboli choli a širokou šálou – dhupattou, která se zastrčí za okraj sukně a potom přehodí přes rameno, stejně jako vlečka u klasického sárí.

Pro svou praktičnost a jednoduchost oblékání je polosárí oblíbeno nejen u indických žen. Méně odvážné Evropanky si nejprve oblékají sukni společně s oblíbeným topem nebo delším tričkem, později přidají choli a dhupattu. Dhupatta má také mnoho variant nošení  - krom klasického „omotání“ ji lze využít i jako netradiční pokrývku hlavy, či v případě luxusních kousků i jako pléd k večerním šatům.

Při návštěvě orientálních obchodů a butiků někdy zákazníky zarážejí ceny: proč je polosárí stejně drahé jako sárí, když je na něj potřeba o mnoho méně látky? Odpověď je jednoduchá: na polosárí se používá látka pevnější, která něco vydrží a navíc na rozdíl od sárí je potřeba sukni k polosárí ušít – a to také něco stojí.

Existují ale polosárí, při jejichž výrobě se látkou opravdu nešetří – kolová polosárí nebo zkráceně kolopolo. Na výrobu kolového polosárí je potřeba 3x více látky než na polosárí obyčejné. A indičtí krejčí si dávají na šití tohoto oděvu opravdu záležet. Podle toho bohužel vypadá i jeho cena, ale efekt při nošení je opravdu úchvatný. Není divu, že ho často používají tanečnice na svých efektních vystoupeních…

Pandžábí se našemu evropskému oblečení podobá mnohem více. Tradice jeho nošení není v Indii příliš dlouhá – „pouhých“ 600 let a vděčíme za ni islámským přistěhovalcům. Pandžábí nebo také punjabi se skládá z dlouhých obvykle nabíraných kalhot, dlouhé haleny (neboli kurty) áčkovitého střihu s dlouhými rozparky a ozdobné šály – dhupatty.

V současné Indii existuje i varianta nazvaná Short top, kdy halena sahá pouze pod zadek. A moderní trendy se objevily i v úpravách kalhot. Místo široce střižených, lze koupit i kousky těsně obepínající lýtka, říká se jim čuridary. A Short top pandžábí se zúženými kalhoty čuridary si může na běžné nošení obléci každá žena, aniž by v našich končinách vypadala příliš nápadně.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

Foto: Sárí.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !