Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

U psů je potřeba pečovat o oči a uši

30. 10. 2017 | Zvířátka
Mít doma psího kamaráda sebou nese i nutnost o něj pečovat a věnovat pozornost jeho zdraví.  Zvíře si na rozdíl od lidí neumí říct, že ho něco trápí a proto je na zodpovědném chovateli, aby odhalil případné první příznaky problémů. Prvními místy, kam byste měli upírat svoji pozornost, jsou oči a uši, na kterých primárně hodnotí změnu zdravotního stavu i veterináři při prohlídce.

Oko, do duše okno

Všimnout si, že s očima vašeho psa není něco v pořádku, asi není nic těžkého. Ideální je čistit a kontrolovat oči každé ráno po venčení. Ne vše ale hned znamená problém. Psi například mívají v očích ospalky stejně jako lidé, i když u řady plemen je z důvodu jejich fyziognomie sklon k slzivosti větší. Může to být způsobeno kožní řasou nebo třeba chloupky, které zasahují do očí.  Psi také mohou mít zarudlé oči – což nebývá příznak nevyspání, ale může to být na jedné straně banální problém, třeba díky usilovnému hrabání na zahradě a prachu v očích, na druhé ale třeba alergická reakce nebo dokonce příznak vážnějšího onemocnění, se kterým je třeba zajít na veterinu.

U psů je potřeba pečovat o oči a uši

Na psí nebo kočičí oči není vhodné používat lidské masti a kapky, které mohou obsahovat antibiotika nebo kortikoidy.  Ospalky a slzy pejskovi otřete kapesníkem, aby se neusazovaly v srsti, oči můžete pro okamžitou akutní pomoc ošetřit borovou vodou, odvarem světlíku nebo černým čajem. Pravidelně kontrolujte, zda pejskovi nepřerůstají chloupky do oka. Pokud však problém přetrvává, slzivost je nepřirozená a neustává, oko je stále zarudlé, tvoří se krusty, oko psa svědí -  neváhejte a poraďte se s odborníkem.

Když psovi uši sluší

Pokud není ucho nemocné, nezasahovat aneb čím méně tím lépe. Produkce mazu je fyziologická záležitost stejně, jako u lidí a jeho hloubkové čištění není žádoucí, protože má v uchu ochrannou funkci.  Zásah má smysl při nadměrné mazivosti, zanesení nečistot, zarudnutí ouška, pokud pes třepe hlavou a snaží se ucho stále drbat. V tom případě je možné slechy ošetřit standardními chovatelskými přípravky pro čištění, nikdy nepoužívejte borovou vodu, oleje nebo normální vodu. Vůbec nepronikejte do ucha vatovými tyčinkami, maximálně si pomozte papírovým kapesníkem na prstě, ale dejte pozor, ať nečistoty, maz nebo třeba osinu z travin nezatlačíte hlouběji do ucha. U dlouhosrstých plemen dbejte také na odstraňování chlupů zevnitř zvukovodu, aby spolu s mazem nevytvořily nepříjemnou zátku.

Pokud se stav nezlepší, tj. zvíře stále cítí bolest, z uší se line nepříjemný zápach, zjistíte výtok nebo se mění tvar boltce, přichází ke slovu vždy odborník. Zanedbané záněty jsou cesta do pekel a vedou k zařazení veterináře do svého života více, než je zdrávo.


Autor: MVDr. František Zahrádka
Zdroj, foto: Vetericyn


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !