Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Uč se moudrým býti

14. 09. 2014 | Vaše příběhy
Prázdniny jsou za námi. Dva nejkrásnější letní měsíce připomínají jen vzpomínky, pár fotek a opálená barva kůže. Školní rok se rozběhl ve vší parádě, nebo snad se vší parádou? Možná by se dalo říci, že školní rok nezačal bez prvního parádního dne.      

Krásná je ta naše řeč, košatá, zvládnout ji není lehké. Vždyť i my, dospěláci, odrostlí školním lavicím kolikrát tápeme ve větách vedlejších, čárky střílíme spíš od oka, potrápit nás dokážou uvozovky i velká písmena. Když se k takové zapeklité češtině přidá ještě matematika, přírodověda, cizí jazyk, psaní a čtení, není to věc jednoduchá.                          

Než se nadějeme, pár let mladšího školního věku nenávratně uteče a my do školní tašky přidáváme i obrovský atlas světa, přehledně nepřehledné matematické tabulky, periodickou soustavu prvků a veřejně zvedáme obočí nad povinnou četbou. Je toho hodně, co musíme za patnáct let života zvládnout. Zatím nemáme tušení, jak moc tyto roky ovlivní další náš život. Budeme dál studovat, mořit se, trápit se a namáhat si šedou kůru mozkovou? Baví nás to? Možná z nás jednou vyrostou kapacity, na které bude náš národ právem hrdý. Možná, že jsme spíš zruční manuálně. Dokážeme opravit tatínkovi rádio, mamince připravit marinádu ke grilování nebo vyřezat kus špalíku do podoby pěkné sošky.                              

uč se moudrým býtiKdo z nás ale v patnácti opravdu tuší, čemu by se chtěl věnovat po celý svůj budoucí život. Důležitý hlas patří rodičům a pak škole. Nebo raději napsat, že důležitý hlas patří škole a pak rodičům? Obojí je pravda. Ve škole by se měli žáci prý cítit dobře, škola se stává na dlouhé roky naším druhým domovem. Nacházíme tady nejen vědomosti, ale tady taky přátelství na celý život, první lásky, do konce svého bytí vzpomínáme, jaký byl Pepíček ze sousední lavice gauner.                                                                                                          

 K těm vědomostem nám dopomáhej ... rodič a učitel.                                                            

Je bezvadné, když si umíme nad školou v klidu sednout. Držet stokrát tečící nervy na uzdě a přijmout nezdar. Když nemáme my, ani naše dítko před obávaným předmětem X zvýšený tlak, zrychlený tep a sevřený žaludek, je to výhra, na kterou můžeme být právem hrdí.          

Znala jsem jednoho z moudrých knih. Četla jsem o něm snad stokrát. Věkem vzdálený, v prach obrácený a stále živý, moderní a pokrokový. Jeho první a vlastně nejčtenější kniha pro děti začínala slovy - Pojď sem, dítě, uč se moudrým býti. Provedu tebe všudy, ukáži tobě všecko, pojmenuji tobě všecko. V dobách, kdy bylo hodně důležité ohýbat „stromky“, dokud byly mladé a rozumný trest byl bití do „první krve“, (omlouvám se Vám, pane Karle Havlíčku), byly názory pana učitele Komenského trochu jako z jiného světa.                                                                                                                                                                    Kniha Orbis sensualium pictus byla poprvé vydána v roce 1658, v češtině to bylo až v roce 1685. Jan Ámos Komenský ji napsal pro děti obecné školy jako encyklopedii tehdejšího poznání. Sloužila i jako jazyková učebnice a brzy se stala nejčtenější knihou své doby. Text k obrázkům byl vždy v jazyce mateřském a jednom či více jazycích dalších. Upřednostňovala se pochopitelně latina, která byla tehdy živá a umožňovala nejširší vzdělání. Člověk i dnes nestačí žasnout nad jednoduchostí a srozumitelností této knížky. Přestože některým z hesel naše děti už neporozumí, několikrát byla i drobně pozměňována, její neopakovatelný půvab zůstává.

Prosím, pojďme spolu listovat. 

Zvěry mořské - Ze zvířat mořských velryba jest největší, plískavice nejrychlejší, rejnok nejpotvornější. Žralok lidi pohlcuje. Jiné jmenují se: tuňák, makrela, losos. Jsou též ryby létavé. Přidej sledě, kreřížto soleni, tresky, které sušené se přinášejí, dále potvory mořské: tuleně, rosomáka aj.
Soumaři - Osel a mezek nosí břemena. Kůň jejž zdobí hříva, nosí nás samé. Velbloud nosí kupce se zbožím. Slon píci přitahuje chobotem, má dva vyčnívající zuby a i třicet mužů může unésti. 
Šerední lidé a potvorní - Potvorní a ohyzdní lidé jsou tělem se lišící od obecné způsoby, jako jsou: náramný obr - velikán, trpaslík - pidimužík, dvoutělec, dvouhlavec a těm podobné potvory. K těm se počítají: hlaváč, nosál - nosáč, pyskáč, hubatý - bucek, šilhán, křivokrký, volatý - voláč, křivohohý, chocholouš - špicohlávek a lysým. 
(Tady bych si dovolila malou poznámku, kdo z nás, vážení čtenáři, vlastně není potvora :))
Vozidla - Vozidlo jednokolé slove se trakař, dvoukolé vůz, čtyřkolé vůz, jenž buď řebřinový nebo nákladní. Na dráze vídati je vozy o šesti kolech. Vozu části jsou: voj, váhy, rozvora, řebřiny. Pak nápravy, okolo nichž běží kola, ježto zastrkují se zákolníky a lišněmi. Základem kola jest náboj, ze kteréž vychází dvanáctero pramenů, spjatých s věncem, složeným ze šesti loukotí, které obručí železnou jsou pobity. Na vůz kladou se koše košatiny. Na saních vozíme se po sněhu a po ledě. 
                                                                                           
I ze závěru knihy je možno vycítit, jak moudrým byl Jan Ámos Komenský mužem.                   Závěrek - Tak jsi viděl všeliké věci a naučil se nejpřednějším slovům. Pokračuj nyní dále a čti pilně knihy dobré, abys byl učeným, moudrým a nábožným. 
Dejž ti Bůh ducha moudrosti. Bůh s tebou!
                                                                                     

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Uč se moudrým býti:

Uč se moudrým býti
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek