Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Učení na nočník

11. 05. 2011 | Vývoj

Netřeba vymýšlet výstižnější název článku pro téma, kterým se alespoň jednou zabývá asi každá maminka. Jak se zbavit plen a naučit potomka na nočník. Když se moje starší slečna učila na nočník, hledala jsem na internetu zaručené rady a prošla asi všechno, co bylo k sehnání.

V té době jsem se dozvěděla jen to, kdy dítě na nočník dát (tzn. kdy je připravené), to že mám zůstat klidná a když se zadaří, dítě pochválit. Ale jak na to? Mám dítěti plínu vzít a nechat ho bez ní? Nebo mu mám každých dvacet minut plínu sundat a posadit ho na nočník?

Tak jak jsme to tedy zvládli? Koupili jsme nočník poměrně brzy a jednou za čas na něj malou posadili, aby se, jak to říkala tchyně, nočníku nebála. Když bylo malé asi osmnáct měsíců, pokusila jsem se o systém, sundám, nandám plínu a málem mě z toho kleplo. Mám lepší věci na práci, než celý den sundávat a nandávat plínu a kalhoty. Moje malá na to měla stejný názor a myslím, že byla tak akorát zmatená. Proč čůrat na nočník, když mám plínu?

Čekala jsem tedy na signál, že už je na nočníček dost vyspělá a když jsem žádný nevypozorovala do druhých narozenin, řekla jsem: a dost. Plínu jsem prostě zrušila a připravila si nervy, hromadu náhradního oblečení a mop. Trvalo přesně týden, než jsme slavili úspěch. Týden neustálého praní a uklízení loužiček. Kdykoli jsem si vzpomněla, zeptala jsem se malé, zda nepotřebuje čůrat, případně ji zkusmo posadila na nočníček a trochu ji u toho zabavila. Kdykoli se zadařilo, bylo z toho velké tleskání a jásání. Ujišťuji vás, že po několika dnech střídavých úspěchů i neúspěchů mi občas ujely nervy a já si i zakřičela. Malá to naštěstí unesla bez následků. Po sedmi dnech jsme uměli na nočník a plínu měli jen na noc.

Mladší dcera začala vysílat signály připravenosti už asi na devatenácti měsících (neptejte se jaké, já už vážně nevím, možná sledovala ségru na záchod?) a tak jsme zkusili osvědčenou metodu. Plína dolů a připravit mop. Během týdne jsme měli plínu jen na noc a asi od dvacátého šestého měsíce jsme bez plen úplně.

A teď pozor. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Připravte se na to, že se dítě čas od času počůrá ještě několik let. I ta moje pětiletá se jednou za dlouhé měsíce zapomene a ozve se: „Jejej. Já se počůrala.“

Představme si ale situaci, že nám náš skvělý cvičebně-čůrací plán (ať už je jakýkoli) něco naruší. Tak třeba máme extrémně šikovné dítě, které se naučí ještě před rokem a půl bezvadně chodit na nočník. Pak přijde nějaká ta nemoc, dítěti není dobře a my ani nemáme to srdce ho tahat z postele na nočník. Šup a problém je tu. Je po nemoci a dítě ne a ne se na nočník vrátit. Odborníci radí, nechat dítě být. Nočník schovat a o čůrání do plen se nezmiňovat. Doporučují počkat měsíc, dva a pak zkusit učení od začátku.

Jenže vydržíte opravdu dítě nepeskovat? Nezmiňovat se „nenápadně“ během hovoru, jak je sousedovic Anička šikovná, když sedí na nočníčku? Dítě tohle všechno vnímá a může se vám stát, jako chudince mojí kamarádce, že před dítětem řekne slovo čůrat a ono se odvrátí a tváří se, že neposlouchá.

Čas běží, na dítě už okolí kouká, jako by nebylo normální, nervy jsou na pochodu a v neposlední řadě se ta plínková legrace pěkně prodražila. Nejspíš teď zním, jako bych pro vás měla nějakou zaručenou radu a to já nemám. Bohužel. Můžu vám říct jen svůj názor – hlavně dítěti dejte najevo, že ho milujete i s plínou a ono už si najde cestu samo. Dříve nebo později. No viděli jste už někoho, kdo by z těch plen nevyrostl?


Autor:KatyRZ

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Syn bude mít v listopadu 3 roky.Přes den chodí běžně bez plýnky čůra na nočník nebo na záchod ale jak dojde na velkou potřebu tak chce plýnku.nevím jak ho naučit nebo přemluvit ať jde na nočník
Obrázek uživatelky
profil
U nás se všechno zlomilo po synových druhých narozeninách. Do té doby jsme ho dávali na nočník jen ráno a večer před koupáním, ale málokdy do něj něco udělal, ale na očích ho měl pořád. Už je asi měsím přes den bez plen a ještě se ani jednou nepočůral nebo nepokadil Smajlík A dosáhli jsme toho přesně tak že jsme mu pampers prostě sundali, párkrát se počůral ale vzhledem k tomu, že jsme byli většinou někde na zahradě nebo kolem domu, tak pro něj byl největší trest, že jsme museli domu pro suché oblečení. Tak jsem mu často opakovala, že jestli se počůrá, tak budeme muset domů a najednou to šlo tak nějak samo. No a když kadí tak mu k tomu doma pustím oblíbenou pohádku a na nočníku klidně vydrží i čtvrt hodiny. Ale jak ho naučit bez plen když spí, to fakt nevím a zatím jsem to ani nezkoušela.... Vždy má po polední spánku plenu počůranou tak to by si bez ní asi moc neodpočinul. Jaké jsou vaše úspěchy při odbourávání plenky v době spánku?
Obrázek uživatelky
profil
a přeju ať mu to vydrží ;).
Obrázek uživatelky
profil
Píšu ještě jednou. Včera jsem najela na bezplínkovou terapii.Smajlík Přiznám se, že jsem celý den nedělala nic jiného, než prala počůrané prádlo. Úspěch se dostavil odpoledne. Malý si učůrnul, ale řekl si o nočník a potřbu dokonal tam. Dnes ho hlídám,dávám na nočník pravidelně, takže jsme zatím v suchu. Ale světe div se, zatímco když měl plíny, řval, vztekal se a na nočník nechtěl, teď šlape jak hodinky. Fakt moc dík za ten článek.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dnes mám již dávno dospělou dceru a kdybych měla dnes dítě asi by mě novodobé maminky ukamenovaly.
Dcera byla v roce bez plen.Na nočník jsem jí dávala hned co začala sedět.Po probuzení šla okamžitě na nočník,po vychytání,že se vyčůrala šla každou hoďku na nočník.Když jsme přišly z venku šla okamžitě na nočník.Sice neříkala specifické EE,ale my věděli kdy chce na nočník.Když šla v roce do jeslí pleny už neměla ani na noc.Chce to trpělivost a hlavně důslednost maminky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle