Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Učitelé národa - Jižní Amerika

15. 06. 2014 | Televizní tipy
První díl třídílné série dokumentů o učitelích češtiny v zahraničí Učitelé národa - Jižní Amerika je věnován dvěma mladým českým učitelkám v Paraguayi a Argentině.

V průběhu 19. století odcházely do světa celé rodiny z Čech a Moravy v touze po lepším živobytí. Češtinu dnes proto po více než sto letech zaslechneme nejen v Rumunském Banátu, ale i v Jižní Americe nebo na břehu Černého moře.

Potomci původních osadníků svůj mateřský jazyk často pozapomněli, ale vztah k zemi svých Učitelé národa - Jižní Amerikapředků rozhodně neztratili. Mnozí z nich dokonce touží si češtinu osvěžit. Proto za nimi ministerstvo školství České republiky každoročně vysílá učitele, kteří jim s úskalími rodné řeči pomáhají.

Lenka Rašková z pořadu Učitelé národa - Jižní Amerika učí v Paraguayi děti, které jsou již třetí generací Čechů zde narozených. Česky již v podstatě nemluví a rozumí jen velmi málo, ale vztah k vlasti svých předků neztratily.

Ještě početnější českou komunitu než v Paraguayi najdeme v sousední Argentině. V celé zemi žije dodnes na 40 000 Čechů a v městečku Saenz Peňa, kde působí mladá učitelka Radka Poláčková z pořadu Učitelé národa - Jižní Amerika, vidíme jejich přítomnost doslova na každém kroku. Za čtyři roky působení vznikla mezi žáky – dětmi i dospělými - a jejich učitelkou pevná vazba.

Učitelé národa - Jižní Amerika můžete sledovat 15.6. 2014 od 17,20 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Učitelé národa - Jižní Amerika:

Učitelé národa - Jižní Amerika
Učitelé národa - Jižní Amerika
Učitelé národa - Jižní Amerika
Učitelé národa - Jižní Amerika
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !