Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko

29. 06. 2014 | Televizní tipy
Závěrečný díl třídílné série dokumentů o učitelích češtiny v zahraničí Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko je věnován učitelům Petrovi a Kateřině v rumunském Banátu a Jaroslavu Lexovi, který působí v srbské vesnici Kruščice.

V průběhu 19. století odcházely do světa celé rodiny z Čech a Moravy v touze po lepším živobytí. Češtinu dnes proto po více než sto letech zaslechneme nejen v Rumunském Banátu, ale i v Jižní Americe nebo na břehu Černého moře. Potomci původních osadníků svůj mateřský jazyk často pozapomněli, ale vztah k zemi svých předků rozhodně neztratili. Mnozí z nich dokonce touží si češtinu osvěžit. Proto za nimi ministerstvo školství České republiky každoročně vysílá učitele, kteří jim s úskalími rodné řeči pomáhají.

Učitelé národa - Rumunsko, SrbskoV rumunské Svaté Heleně se děti učí češtinu přímo ve škole až do čtvrté třídy. Petr Skořepa z pořadu Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko tu učí už několik let a má tak na své žáky dlouhodobý vliv. Lidé v obci ho dobře přijali, učitel tu pořád ještě má autoritu. Jediné, co ho mrzí je, že se české vesnice v Banátu vylidňují – zatímco v devadesátých letech bylo ve škole ještě na devadesát dětí, dnes jich je už jen 27. V nedaleké vsi působí také česká učitelka Kateřina Rohanová, jejíž motivací pro tuto práci byla touha učit vesnické děti.

Banát ovšem není jen Rumunsko. Stejným jménem bývá označována oblast v nedalekém Srbsku. Naši krajané sem postupně odešli z Rumunska za mírnějším podnebím. Ale i tady musí rolníci tvrdě pracovat, děti nevyjímaje. Jaroslav z pořadu Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko sem do Kruščic přijel se ženou a třemi dětmi a je pro něj důležité stát se součástí místní komunity, byť jen na jeden rok. Kromě toho, že učí krajany česky, zpívá s nimi v kostele a hraje ochotnické divadlo. Noc na Karlštejně odehráli jeho studenti v češtině.

Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko můžete sledovat 29.6. 2014 od 17,20 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko:

Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko
Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko
Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda