Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko

29. 06. 2014 | Televizní tipy
Závěrečný díl třídílné série dokumentů o učitelích češtiny v zahraničí Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko je věnován učitelům Petrovi a Kateřině v rumunském Banátu a Jaroslavu Lexovi, který působí v srbské vesnici Kruščice.

V průběhu 19. století odcházely do světa celé rodiny z Čech a Moravy v touze po lepším živobytí. Češtinu dnes proto po více než sto letech zaslechneme nejen v Rumunském Banátu, ale i v Jižní Americe nebo na břehu Černého moře. Potomci původních osadníků svůj mateřský jazyk často pozapomněli, ale vztah k zemi svých předků rozhodně neztratili. Mnozí z nich dokonce touží si češtinu osvěžit. Proto za nimi ministerstvo školství České republiky každoročně vysílá učitele, kteří jim s úskalími rodné řeči pomáhají.

Učitelé národa - Rumunsko, SrbskoV rumunské Svaté Heleně se děti učí češtinu přímo ve škole až do čtvrté třídy. Petr Skořepa z pořadu Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko tu učí už několik let a má tak na své žáky dlouhodobý vliv. Lidé v obci ho dobře přijali, učitel tu pořád ještě má autoritu. Jediné, co ho mrzí je, že se české vesnice v Banátu vylidňují – zatímco v devadesátých letech bylo ve škole ještě na devadesát dětí, dnes jich je už jen 27. V nedaleké vsi působí také česká učitelka Kateřina Rohanová, jejíž motivací pro tuto práci byla touha učit vesnické děti.

Banát ovšem není jen Rumunsko. Stejným jménem bývá označována oblast v nedalekém Srbsku. Naši krajané sem postupně odešli z Rumunska za mírnějším podnebím. Ale i tady musí rolníci tvrdě pracovat, děti nevyjímaje. Jaroslav z pořadu Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko sem do Kruščic přijel se ženou a třemi dětmi a je pro něj důležité stát se součástí místní komunity, byť jen na jeden rok. Kromě toho, že učí krajany česky, zpívá s nimi v kostele a hraje ochotnické divadlo. Noc na Karlštejně odehráli jeho studenti v češtině.

Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko můžete sledovat 29.6. 2014 od 17,20 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko:

Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko
Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko
Učitelé národa - Rumunsko, Srbsko
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles