Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Učitelé národa - Rusko, Ukrajina

22. 06. 2014 | Televizní tipy
Druhý díl třídílné série dokumentů o učitelích češtiny v zahraničí Učitelé národa - Rusko, Ukrajina je věnován učiteli Jiřímu Bernkopfovi, který působí v Zaporožské oblasti v Čechohradu a Evě Řezníčkové, která učí krajany česky pod Kavkazem v Novorossijsku.

V průběhu 19. století odcházely do světa celé rodiny z Čech a Moravy v touze po lepším živobytí. Češtinu dnes proto po více než sto letech zaslechneme nejen v Rumunském Banátu, ale i v Jižní Americe nebo na břehu Černého moře. Potomci původních osadníků svůj mateřský jazyk často pozapomněli, ale vztah k zemi svých předků rozhodně neztratili. Mnozí z nich dokonce touží si češtinu osvěžit. Proto za nimi ministerstvo školství České republiky každoročně vysílá učitele, kteří jim s úskalími rodné řeči pomáhají.

Učitelé národa ilustrační obrázekV Záporožské oblasti na Ukrajině najdeme českého učitele Jiřího. V malé vesnici jménem Čechohrad se věnuje dětem i dospělým, jejichž předci sem za úrodnou půdou přišli před více než 140 lety. Jiří z pořadu Učitelé národa - Rusko, Ukrajina vystudoval kombinaci čeština-ruština-hudební výuka a zájem o východní Evropu jej přivedl právě až do Čechohradu. Učí děti i dospělé, mezi nimi i svou ženu, Tatarku Nariju.

Necelý den jízdy autem od Čechohradu sídlí v ruském přístavu Novorossijsk další početná komunita našich krajanů. První čeští kolonizátoři přišli před více než stovkou let pod Kavkaz obdělávat půdu uvolněnou Turky po rusko-turecké válce. Přesto, že tady lidé většinou už češtinu od svých předků neznají, má učitelka Eva z pořadu Učitelé národa - Rusko, Ukrajina dobré výsledky ve výuce. Je přesvědčena, že učení musí její žáky bavit, a tak se drží Komenského zásady „škola hrou“. Sama je obohacena poznáním českého jazyka, jakým se mluvilo v 19. století.

Učitelé národa - Rusko, Ukrajina můžete sledovat 22.6. 2014 od 17,20 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !