Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umění relaxovat: může pomoci i těm, kdo zatím na miminko marně čekají?

4. 06. 2008 | Těhotenství
Relaxace, uvolnění – to jsou slova, která máme spojena s  příjemnými pocity psychické i fyzické pohody a klidu.
Když se člověk nalézá v životní etapě, v níž se cítí dobře, většinou navození klidu a pohody je snadné a přirozené, horší to ale je, když se nacházíme ve stresu, řešíme nějaké problémy a nebo cítíme, že musíme udělat nějaké zásadní životní rozhodnutí.

Když lidé popisují, co cítí ve stavu napětí, pak často zmiňují jak psychické, tak i fyzické projevy. Někteří hovoří o pocitech roztěkanosti, chaotičnosti nebo o vzrůstajících obavách či tísni, jiní zase spíše o sevřeném žaludku, bušícím srdci nebo bolavé hlavě. Někdo vnímá tyto stavy spíše izolovaně, jiný přemýšlí o souvislostech s tím, co právě prožívá.

Umění relaxovatV případě poruch plodnosti jde často o situaci, kdy lidé procházejí léčbou, která je náročná fyzicky, psychicky, časově i finančně. A právě u dlouhodobých problémů je zcela namístě nečekat až na jejich zdárné vyřešení, ale pracovat souběžně i na řešení nebo zmírnění projevů stresu.

Někomu postačí naslouchat dobře svým potřebám a využít svých přirozených a osvědčených způsobů relaxace (odpočinek, pobyt v přírodě, poslech hudby), jiný zkusí relaxovat v prostředí, které je přímo pro relaxaci vytvořeno a najde úlevu například v solné jeskyni, u maséra anebo se naučí speciální relaxační cvičení.

Zvláště pro ženy, které procházejí víceletou léčbou neplodnosti, je umění naslouchat svým vlastním potřebám někdy velmi obtížné – pocit zodpovědnosti vůči léčbě, nejbližší, kteří podporují v tom, že „je potřeba dále bojovat„, snaha „udělat radost„ manželovi a rodičům a konečně otěhotnět, pocity méněcennosti vůči jiným ženám-matkám…. Jen jediná položka ze zmíněného výčtu může stačit k tomu, že pohoda a vlastní potřeby jsou dlouhodobě odkládány na později a takřka pozapomenuty a hlásí se pak v podobě průvodních příznaků stresu.

Relaxace sama o sobě neřeší celý problém, může však pomoci v přípravě na některé léčebné zákroky, poskytnout odpočinek a především chvilku, kdy můžeme být sami se sebou. Ve chvílích uvolnění pak může přijít i nový náhled na životní situaci, v níž se člověk nachází.

Například v projektu Ratolest, kde se zaměřujeme na psychosociální podporu a pomoc párům s poruchami plodnosti, nabízíme relaxaci (konkrétně nácvik autogenního tréninku) jako jednoduchou a přitom účinnou doplňkovou techniku k běžně poskytovanému poradenství a terapii.


Odpověď na otázku, položenou v nadpisu článku tedy zní:
ano, relaxace je velmi dobrou podpůrnou metodou na cestě k dítěti.


10. června 2008 - Poradna Ratolest - den otevřených dveří


Autorka: Lenka Šimková
vedoucí projektu Ratolest
www.g-i.cz/ratolest
www.projekt-ratolest.info



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !