Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Únava v předdůchodovém věku

22. 05. 2014 | Vaše příběhy

Když je člověk mladý, tak si vůbec nepřipouští, že jednou přijde doba, kdy Vaše tělo začne být unavené. Já si to ve svých 20 letech myslela také, že únava mě bude obcházet velkým obloukem. Bohužel realita je teď ale zcela jiná, než jsem si ji představovala.

Když jsem po mateřské dovolené nastoupila do práce, tak i přes to, že jsem měla 2 maličké děti narozené 13 měsíců po sobě, jsem byla prakticky plná síly a energie. Je pravda, že manžel mně s dětmi hodně pomáhal, chodila jsem na směny stejně jako chodil on a tak je jasné, že i on nebyl nečinný jako tatínek. Ale zejména vaření a pečení ro naši mladou rodinku bylo na mých bedrech. Dnes se jen tomu divím, jak vše jsem bravurně zvládala a ještě k tomu mnohdy i 3krát do týdne dělala 12hodinové směny, abychom měli více peněz pro své milované dcery. Takto jsme se vlastně s manželem střídali 12 let - tedy do doby, než se manželovi stal úraz na zledovatělém chodníku, kdy na zmrzlou zem padal namrzající déšť. A následkem tohoto úrazu pak manžel dostal částečný invalidní důchod a o několik let později se zhoršila také páteř a již hodně let má plný invalidní důchod. Když manžel zůstal doma, tak mně hodně odlehčil třeba už jen tím, že začal také prát, či setřel prach. Co mohl, to mně pomohl. Začala jsem v tuto dobu také více chodit do práce i v sobotu, pokud bylo potřeba. A necítila jsem se nějak unavená. A pokud přece jen ano, tak to většinou vyřešila sprcha a únava ze mě spadla.

předdůchodový věkA dnes? Jsem unavená stále častěji, nepomáhá prakticky vůbec nic a den ode dne se cítím stále slabší a slabší. Už se stává často, že i v práci se mně únavou zavírají oči, a tak mnohdy musím si je jít opláchnout studenou vodou. Holt důchodový věk je tady. Ono totiž po staru bych už v květnu šla do důchodu. Vůbec si nedovedu představit odchody do důchodu v 65 letech. Mně je o 10 let méně a mnohdy si říkám, že už jsem nepoužitelná. Po práci, když přijdu domů, tak první, co udělám je, že si uvařím kávu, která je malou záchranou při únavě. A pak  také pejsci, které mám doma a pokud jsou zrovna i štěňátka, tak ta jsou asi nejúčinnější. Při nich člověk únavu ani nevnímá, nedají jí vůbec šanci. A pak spadne trochu únava, když má člověk alespoň o víkendu možnost pobýt v přírodě, sledovat krásu květů, stromů a zkrátka toulat se přírodou. Krás okolo nás je dost, stačí ty krásy jen vnímat. Mnohdy jsou ukryté v obyčejných věcech jako je třeba včelka na květině nebo zpívající kos někde na stromě.

Jak jste na tom s únavou Vy, co máte necelých 5-10 let do starobního důchodu? Také se tak cítíte, nebo jsem sama? Nejhorší pro mě jsou ranní směny, kdy musím vstávat ve 4 hodiny a večer nemůžu únavou mnohdy usnout a ráno bych tak ráda spala a nemůžu kvůli pracovním povinnostem. Možná to u mě má na svědomí štítná žláza, se kterou se léčím tím, že beru prášky a možná za to může i srdce, u kterého se mně nedovírá jedna chlopeň. A pak - od svých 18 let jsem ještě nebyla ani týden nezaměstnaná, takže odpočinek prakticky žádný. Vždyť po mateřské dovolené v jednom závodě už pracuji téměř 26 let a nemám zrovna lehkou práci. Moc se těším na svůj poslední pracovní den v továrně, a pak na den D, který bude prvním dnem mého starobního důchodu. Určitě nebudu vstávat už nikdy ve 4 hodiny.


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Únava v předdůchodovém věku:

Únava v předdůchodovém věku
Únava v předdůchodovém věku
Únava v předdůchodovém věku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
se zájmem si pročítám tvůj článek a smekám, co vše zvládneš. Jelikož jsem celý život dělala v kanceláři a posléze ve vrátnici, nebylo mé fyzické vypětí tak moc velké. Jediné větší námahy jsem vydala při práci na zahradě. Vstáváníve 4 hodiny ráno mám také zažité. Ale nyní jsem zdrchaná ze dvou zahrad a chaloupky. Svým dílem je pdmíněno, že jsem na vše zůstala sama, jelikož mi manžel umřel a rodicč jsou ve věku,kdy spíše potřeují pomoc sami. Zrovna relaxuji po náročném vození hlíny v kolečcích, mám zmeškáno a chci dohnat co se dá.
Obrázek uživatelky
profil
Únava.....je to rychlým životem, starostmi, stresem. Nevíte kam dřív skočit a hlavně stres....i když jsem seděla v kanceláři, připadala jsem si unavená. Každý měsíc počítat peníze, jestli vyjdu nebo nevyjdu, stres v práci, abych stihla dát podklady k fakturaci atd. atd. Když mě vyhodili z práce, byla jsem rok na pracáku a šla do předčasného. Únava se ztratila, stala se ze mne hlídací babička. Každý rok na wellnes víkend si odpočinout, jinak jsme se vrátila ke čtení knížek, a svým koníčkům a zálibám. Jen to zdraví kdyby mě nezlobilo, byla bych spokojená. Doktorka řekne, nestresujte se....já to neumím a jak čtu, vy asi taky ne. Smajlík Hondě zdraví přeju.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem o 2 měsíce starší a taky už bych si užívala. No únavu taky svaluji na štítnou žlázu,ale že mě bolí celej člověk, to je prostě stáří. S tím nic nenaděláme. Ale ještě máme naději, že se důchodu za pár let dožijeme, když to budou pořád prodlužovat, tak nevím jak naše děti. Chápala bych to, kdyby byl nedostatek pracovních sil, ale mladí po škole nemůžou najít práci a válí se doma ( netvrdím, že rádi - aspoň ne všichni). Dělám od skončení školy, kromě mateřské a v posledním - druhém už 27 rokem. Fakt si myslím, že už jsem si na důchod vydělala.
Obrázek uživatelky
profil
Já už jsem v důchodu 11 let a obdivuji ty, co mohou jít do důchodu a ještě pracují. U nás v podniku to ani nešlo pracovat dál, každý musel hned do důchodu, aby mladí lidé měli pracovní místa. Manžel je už 40 let v invalidním důchodu, má Bechtěreva a snaží se mi ve všem pomáhat. Důchod si užíváme, i když sem tam hlídáme vnoučata, ale to mi vůbec nevadí, ráda to pro mladé udělám.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané a pravdivé....ona je ta únava dnes i tím stresem co bude , jak bude....
já šla také o tři roky předčasně , už se nechtělo chodit na ÚP kde mi stejně nic nenašly- žádnou práci.
Doma je dobře , nic nemusím - jen můžu...Smajlík
manžela mám o kousek mladšího a i když je po těžkém infarktu tak stále pracuje , ten by doma nevydržel....no a ode mne má servis jaký si zaslouží...
takže holka vydrž , moje sestra bude mít 58 a celý život je v obchodě a má to příští rok v létě a už se nemůže dočkat.....strašně moc jí to věřím !!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles