Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 14. týden

30. 03. 2015 | Televizní tipy
Divy světa, krásy přírody, největší záhady, utajované zlo, historické skvosty, válečné vřavy, skutečný život – největší dokumentární balík najdete jen na Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 14. týdnu?


31. 3. 21.00 – Vlasy, které změnily dějiny

Jmenuje se Inuk, což v grónštině znamená jednoduše člověk. Žil před čtyřmi milénii. Když umřel, jako jediný důkaz o jeho existenci se zachoval zkroucený pramen vlasů tak hustých, že byl mylně považován za kus kožešiny. Naštěstí je právě tento pramen vlasů tím jediným, co potřebujeme k tomu, abychom ho přivedli zpátky. Dnešní věda má k dispozici vyspělé výhody skvělého nového světa – takového, ve kterém počítačové technologie umožňují rozluštit lidský genom stejně snadno jako určit hladinu cholesterolu v naší krvi. Hlavní hrdina dokumentárního filmu Vlasy, které změnily dějiny Inuk tak seznamuje dnešní lidstvo s předky, kteří vyhynuli před několika tisíci lety.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 14. týden1. 4. 19.00 – Vraždící páry (Vraždy podle Bonnie a Clyda)


Lee Whitalay a Debbie Taylorová se poznali začátkem prosince 2001 ve městě nedaleko Manchesteru, Debbie bylo jen sedmnáct let. V dětství to byla normální holčička, ale později začala pít a nosit u sebe nůž, jímž se řezala do rukou. Měla sklony k extrémnímu chování a nenáviděla celý svět. Lee byl tyran a hulvát, měl už záznam v trestním rejstříku a za sebou vězení za napadení. Také si rád přihnul. Okamžitě se do sebe zamilovali, opustili svá zaměstnání a kradli v obchodech s alkoholem. Oba se stylizovali do role Bonnie a Clyda. Během šesti týdnů své známosti stačili dvakrát vyloupit obchod a spáchat vraždu. Byli dopadeni 16. 1. 2002, když připravovali svou svatbu. Oba dostali doživotí a ve vězení stráví nejméně patnáct let.

1. 4. 20.00 – Sám mezi medvědy grizzly – 1. část


David Nittner tráví každé léto tábořením v aljašské divočině a věnuje se vášni, která ovládla celý jeho život: obrovským medvědům grizzly z pobřeží Katmai. Tentokrát se k němu na sedm týdnů přidal kameraman Richard Terry a podařilo se mu získat bezprecendentní přístup k Davidovým neobyčejným zážitkům s medvědy. Zároveň zjistil, co Davida nutí k tomu, aby trávil tolik času v tak divoké a nebezpečné společnosti. Dokumentární film Sám mezi medvědy grizzly je plný nečekaných a napínavých scén blízkého setkání s divokými medvědy a ukazuje neobvyklé pouto, které mezi nimi a Davidem vzniklo.

1. 4. 21.00 – Velký Kavkaz


Hory Kavkaz jsou magickou hranicí mezi Evropou a Asií a zároveň nejvyšším pohořím Ruska. Filmař Henry M. Mix a jeho štáb tady strávili více než rok. Výsledkem je působivý dokumentární film o přírodních krásách mezi Černým a Kaspickým mořem. V divoké horské krajině s extrémním klimatem vznikl unikátní svět fauny a flóry, díky kterému je Kavkaz jedním z 25 nejvýznamnějších center biodiverzity na světě. Na horského bizona, kavkazskou koroptev nebo tura nikde jinde nenarazíte. V deštivém stínu sněhem pokrytého hlavního hřebenu navíc žije sajga tatarská, ježek ušatý a orlík krátkoprstý. Díky nádherným scénám, dech beroucím leteckým záběrům a dosud nevídanému chování zvířat vás tento dokument strhne už od první minuty.

2. 4. 20.00 – Velká válka v souvislostech (Zkáza člověka)

První světová válka byla tak ničivou událostí, jakou svět do té doby nezažil. Ale jak to všechno začalo? A jak se některým klíčovým postavám druhé světové války dařilo v té první? Během tří epizod této dokumentární mini série kráčíme po jejich stopách na bojiště první světové války, kde nechyběl Adolf Hitler, Bernard L. Montgomery, Hermann Göring, Charles de Gaulle, George S. Patton ani Walter Model. Na pozadí jejich osobních příběhů se odehrávají klíčové politické a strategické události té doby.

2. 4. 21.00 – Utajená katastrofa dne D

Jak se z tajného cvičení na den D, které probíhalo na ospalém kusu britského pobřeží, mohla stát příšerná krvavá lázeň, jež vedla k smrti stovek spojeneckých vojáků? Cvičný německý tank Tiger se stal největší spojeneckou katastrofou 20. století – a byl hrozivým výsledkem spojenecké neschopnosti a nepřátelské infiltrace úzkostlivě držené pod pokličkou až do roku 1984. Výpovědi přeživších a svědků, přísně tajné dokumenty, archivní záběry a nálezy z podvodních vykopávek pomohly odhalit nečekané tajemství i důkazy, které do dnešního dne zůstávají protichůdné.

3. 4. 18.00 – Vetřelci dávnověku V (Císaři, králové a faraoni)

Někteří vědci se domnívají, že vládci za starých časů byli spojeni s mimozemšťany. Abu Simbel je chrám faraona Ramsese II. Jsou tam obrovské sochy. Chrám byl postaven s maximální přesností. Ramses prý tvrdil, že je v kontaktu s nebeskými strážci. Žlutý císař v Číně byl zase zakladatelem mnoha inovací ve své civilizaci. Podle legend letěl císař v kotli k nebi. Japonský císař Džimu měl být potomkem bohyně Slunce z nebes. V Indii byl uctívaný král Ráma. Ráma měl modrou kůži a měl sofistikované zbraně. Porazil svého soka pomocí Brahmastry. Popis se podobal účinku výbuchu jaderné bomby. Tato technologie pocházela od bohů. V hinduistických textech jsou také popsány tzv. Vimány – tedy létající stroje, ve kterých létali bohové. Mongolská říše byla založena císařem Čingischánem. Podle legend vládl až stovce milionů lidí. Čingischán chodil komunikovat se svým bohem. Sám se považoval za jeho syna. V Anglii vědci zjistili, že někteří lidé by mohli být geneticky předurčeni k tomu vládnout. Může to být dědičné. Kdyby lidé nevěřili, že jejich králové jsou bohové, asi by je nic neudrželo u moci.

3. 4. 19.00 a 19.30 – Odhalení: Konspirační spisy I (Antikrist; Válka strojů)

Dnes vás čekají dvě kontroverzní témata. Podle biblických textů bude počátek soudného dne a zkázy lidstva představovat příchod Antikrista na Zemi. Antikrist je již podle svého jména opakem Ježíše, syna božího – je synem Satanovým. S příchodem Antikrista na Zemi začne doba temna, chaosu a zla. Podle předpovědi filozofa Nostradama se Antikrist měl v dějinách objevit třikrát a dvě ze tří předpovědí se již splnily. Popis by odpovídal francouzskému vojevůdci Napoleonovi a druhý zase vůdci nacistů Adolfu Hitlerovi. Teprve až s příchodem třetího Antikrista, který se podle Nostradama bude jmenovat Mabus, zavládne na Zemi definitivní zkáza.

Existují tři různé teorie toho, jak bude vypadat život na Zemi po jeho příchodu. První vychází z toho, že Antikristovi se podaří získat vládu nad celou planetou a sjednotí všechny státy světa v jeden. Poté se z celé planety stane totalitní diktatura, mnohonásobně horší než stalinovské Rusko. Druhá teorie předpokládá, že Antikrist nechá vyvraždit čestné a spravedlivé lidi a přežijí jen násilníci, vrahové a kriminálníci. Třetí teorie pak tvrdí, že Antikrist nenechá přežít na Zemi nikoho a použije veškerých dostupných zbraní k vyvraždění lidstva.

Technologický pokrok nelze zastavit, a tak moderní vynálezy výrazně pokročily ve vývoji umělé inteligence. Čím více schopnostmi ale stroje oplývají, tím více se musíme začít ptát, zda jednoho dne nebudou chtít nad námi převzít vládu. Prvopočátky uměle inteligentních strojů lze vysledovat za 1. světové války, kdy byly v boji poprvé použity drony – dálkově řízená bezpilotní letadla. Umělá inteligence se dnes již rozšířila do celé řady oblastí, včetně hračkářského průmyslu. V roce 1998 byl na americký trh uveden plyšák Furby, který dokáže nahrávat hlas svého majitele.

Proto byla zakázána jeho přítomnost v Bílém domě a v další řadě budov amerických vládních úřadů. V roce 1999 pak byl vyroben první robotický pes Aibo – stroj, který dokáže fotografovat, odesílat fotografie a hrát fotbal. O rok později byl pak světu představen první humanoidní robot. Jejich vývoj velmi rychle pokročil a mnoho z nich umí vařit, luxovat, hrát na housle, provádět chirurgické zákroky, ale i střílet po lidech. Jelikož někteří roboti dnes umějí naprogramovat svůj vlastní klon, je podle některých publicistů jen otázkou času, kdy se postaví člověku a budou chtít ovládnout svět.

4. 4. 19.00 – Objevitel Max von Oppenheim
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 14. týden
V roce 1899 německý diplomat a učenec Max von Oppenheim učinil jeden z nejdůležitějších archeologických objevů na Blízkém východě. V Tel Halafu poblíž Syrské pouště odhalil pozůstatky civilizace, která na tomto místě žila a vzkvétala 1000 let před naším letopočtem. Restaurování jeho nálezu, které zahrnovalo mimo jiné postupné složení okolo 27 tisíc fragmentů, vyvolalo velký zájem. Fascinující digitální efekty a nové záběry z Egypta, Sýrie a Turecka v dokumentu Objevitel Max von Oppenheim představují vzrušující a zábavný úvod do orientálního světa.

4. 4. 21.00 – Legendy africké divočiny (Obří vegetariáni)

Africká divoká zvěř vypadá na první pohled až moc dobře známá. O hlavních hvězdách, jako jsou sloni nebo lvi, vznikly desítky ne-li přímo stovky dokumentů a o těch vedlejších, jako jsou gazely nebo různé druhy ptáků, se toho natočilo taky dost. Ale i přesto, že jejich životní styl zůstává ve světle reflektorů, obyvatelé africké savany i nadále zůstávají objektem neustálé fascinace a některé otázky, jež se jich týkají, dokonce zůstaly dosud nezodpovězeny. Odkud pocházejí a jak se během věků vyvíjeli? Jak a proč si vybrali tohle životní prostředí? Co je jejich skutečnou stravou? Žijí v nečekaných společenských uspořádáních? A co když jejich chování není tak očividné a předvídatelné?

5. 4. 18.00 – Asijské divy světa (Tchajwanský tunel Hsue-šan)

Asijské divy světa představují některé z nejambicióznějších a nejzajímavějších stavebních projektů, které se připravují a realizují v asijsko-pacifické oblasti. Vydejte se na nevídanou cestu po nedávných i současných divech světa v Austrálii, Koreji, Singapuru i Malajsii a seznamte se s předními představiteli nejmodernějšího designu a architektury. Staňte se svědky toho, jak se divy světa rodí od návrhu a postupně rostou až do finální podoby – začínají přelomovými nápady, překonávají technické překážky a nakonec neuvěřitelně triumfují. Ohromující inženýrské projekty jako Opera House v Sydney nebo letiště v Šanghaji se odhalí přímo před vašimi zraky a bude jasné, proč je Asie centrem stavebních inovací.

5. 4. 20.00 – Lovci zážitků (1. díl)

Cestování po Česku nabízí mnoho neopakovatelných zážitků, o kterých mnozí nemají ani potuchy. Lovci zážitků jsou partou lidí s rozdílnými povoláními, které spojuje jedno – jsou prototypy městských lidí, kteří pravděpodobně procestovali půl světa, ale co se týče poznávání Česka, v tom mají značné mezery. A tak naši „lovci“ nasedají do expedičního vozidla a vydávají se vstříc novým dobrodružstvím. Jejich cesty jsou plné neopakovatelných zážitků, vzácných setkání a jedinečných příběhů, které postupně mění jejich zpočátku nedůvěřivý pohled na cestování po Česku a díky kterým objevují i sebe sama.

Cestovatelský seriál připravila a vyrobila agentura CzechTourism. Vydejte se na výpravu po nejzajímavějších místech Česka se zpěvačkou Tonya Graves, fotografem Tomášem Třeštíkem, muzikantem Adamem Vopičkou a historikem umění Pavlem Kappelem. Celkem vás čeká sedm lokací a speciální vzpomínkový díl na horách plný nejlepších zážitků. Hlasovým průvodcem bude Vojta Kotek. Skvělou hudbu k seriálu vytvořili Jan P. Muchow, Calm Season, Adam Vopička či Republic of Two.

5. 4. 20.30 – Na kole z Berlína do Šanghaje (Dobrodružství začíná)


Identická dvojčata Paul a Hansen si vyšlápla na životní výlet. Vyrazili na kole z Berlína do Šanghaje. Přehršel dobrodružství, zážitků a nečekaných setkání zdokumentovali na kameru. Jejich záběry jsou ryzí, bezprostřední a autentické. Neuvěřitelná cesta je zavedla na kraj fyzických i psychických sil. Protože se na ni vydali jenom se stanem a předsevzetím, že budou pořád šlapat na východ, několikrát jim hrozí, že selžou: ať už kvůli nemoci, chybějícím vízům nebo neshodám mezi bratry. Výlet je navíc nutí zvážit vlastní dosavadní životy. Na kole z Berlína do Šanghaje se jede monumentálními průsmyky a přes širé pláně neuvěřitelnou krajinou. Paula a Hansena nic nezastaví. Maximálně zdrží. Třeba zvláštní ruští pohraničníci nebo čínské vězení. 

Unikátní dokumenty, vysílané v 14. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !