Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 24. týden

8. 06. 2015 | Televizní tipy
Krásy přírody, zajímavosti historie, fascinující záhady, zajímavé cestování, boj o život, zázraky techniky, … pro každého něco přináší Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 24. týdnu?


8. 6. 19.00 – Hadí sultán

Nikdo další na světě si netroufne tak blízko k jedovatým hadům jako Hadí sultán a jeho děti. Hadí kousnutí přitom nejsou vůbec ničím banálním. V některých částech světa dokonce představují druhou nejčastější příčinu smrti. Vědci odhadují, že celosvětově jim podléhá více než 10 tisíc lidí ročně. Takřka další dva miliony postižených utrpí otravu s dlouhodobými následky. Mnohé z nich může zachránit protijed. Jenže k jeho výrobě je zapotřebí právě nebezpečných hadů a jedu, který produkují. Lovci hadů jako je Reza Gholami jsou vysoce žádaní. V Rezově domovině Íránu, jež patří k zemím s nejvyšším počtem hadích uštknutí, má toto povolání dlouhou tradici. Gholami je považovaný za jednoho z nejlepších. Íránci mu přezdívají Hadí sultán. Společně se svými syny, kterým je teprve osm a šest let, chytá hady holýma rukama a dodává je centrálnímu íránskému institutu pro výrobu séra. A když na to přijde, Gholami dokonce neváhá chňapnout kobru do pusy.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 24. týden8. 6. 21.00 – Lisabonská katastrofa

Rozsáhlé zemětřesení v Lisabonu roku 1755 bylo první tragédií způsobenou přírodními živly, která zasáhla srdce velkého evropského města a zahubila desetitisíce lidí. Šest minut se země třásla a kostely, paláce i tisíce obyčejných domů se měnily v trosky. Poté, co patnáctimetrová vlna tsunami zaplavila nižší část města, propukly v ulicích požáry a způsobily další neštěstí. Dokumentární film Lisabonská katastrofa přibližuje, jak celá událost probíhala, zároveň ji srovnává s tsunami z roku 2004.

8. 6. 01.00 – Bitva s Římem – 1. část

Nechte se strhnout vřavou a šílenstvím jedné z nejničivějších starověkých bitev. Střet v Teutoburském lese koneckonců sehrál rozhodující úlohu v utváření moderní Evropy. Byla to nejhorší porážka v historii římského impéria. Na 30 tisíc mužů zrazených Arminiem, kterého Římané vycvičili a kterému věřili, čekala mezi stromy v Germánii krvavá smrt. V dokumentární rekonstrukci nazvané Bitva s Římem ožívá starověký římsko-germánský svět před očima díky skvělým trikům, drsným bitevním scénám a silným dialogům.

9. 6. 18.00 – Nejdrsnější tržnice světa (Dillí)

Roger Barton se po zkušenostech nasbíraných v lahodných zákoutích Londýna podívá na největší a nejlepší tržiště v kosmopolitním New Yorku, exotickém Mexiku a ještě exotičtějším indickém Dillí. Současně se spoustou nových zážitků získává skvělou příležitost seznámit se s kulturou navštívených míst. Bartona čeká newyorkský rybí trh New Fulton s ohromujícím ročním obratem okolo jedné miliardy dolarů, kompletně vegetariánské tržiště Mercado Central del Abasto v Mexico City a indické tržiště Azadpur, které je největším místem obchodování s ovocem a zeleninou v celé Asii. Ať už je kdekoliv, nesmírně si to užívá!

9. 6. 19.00 – S Anhem po Británii – 1. část

Na cestopis, ve kterém jeho kroky vedly do Vietnamu, se komik Anh Do rozhodl navázat dobrodružnou a objevnou výpravou po Velké Británii. Anh vyráží ze severu na jih a má v úmyslu odhalit a představit kamerám méně známé povahové rysy země i jejích obyvatel. Jeho cesta vede přes Anglii, Wales a Skotsko a není žádnou obyčejnou ani obvyklou vyjížďkou po Británii. Anh se postupně seznamuje s nejlepšími paralelními řidiči na světě, zdokonaluje vlastní hru ve famfrpálu, pozře nejpálivější kari na světě, změří síly s živoucí legendou v pojídání kopřiv, stane se členem beatlesáckého cover bandu a zúčastní se soutěže v zápasení palců.

9. 6. 20.00 – Skutečné odložené případy I (Tajemný Afričan)

Profesorka Sue Black a její tým využívají forenzních věd k prošetření exhumovaných ostatků. Mezi skutečnými odloženými případy v první sérii fascinujícího a napínavého dokumentárního seriálu nechybí záhada africké kostry nalezené poblíž středověkého kláštera, mumie chlapce z 19. století nebo mysteriózní kosti uložené v několika zapomenutých prostorách skotského hradu Stirling. Skutečné odložené případy s neskutečným důrazem na nejmenší detaily zkoumají pozůstatky (ne)obyčejných lidí minulosti a odkrývají jejich nečekané životní příběhy – po smrti...

9. 6. 24.00 – Špinavé bohatství (1. díl)

Od zasněžených severských plání až na zablácený jih, přes srdce pevniny až po Divoký západ – v každém kousku americké země podnikaví Američané dokazují, že se nebojí vyhrnout si rukávy a zašpinit ruce ve snaze vydřít živobytí z kousku půdy. Ať už pracují v jakýchkoliv oborech, obchodují s jakoukoli plodinou a používají metody, které jsou v některých případech nečekané, a v jiných dokonce vyloženě šílené, jedno jim zůstává společné. Všichni díky tomu vydělávají ohromné peníze. Tihle nezmaři chytají pstruhy ve vodách řeky Deleware nebo hledají ženšen v Apalačských horách a vždy se spoléhají na vlastní odhodlání pořádně si přitom vydělat.

11. 6. 22.00 – Zvířata a paranormální jevy (Drtič kostí)


Dokážou zvířata vycítit paranormální jevy? Co se stane, když kočka vidí duchy a psa posednou démonické síly? Mrazivý dokumentární seriál zkoumá spojení mezi zvířaty a nadpřirozenem v pravdivých příbězích, ve kterých domácí mazlíčci figurovali jako spojení se záhrobím. Obecně se věří, že zvířata jsou citlivější k vnímání paranormálních jevů než lidé, a proto se stávají obětí nejsilnějších nevysvětlitelných fenoménů. Byly zaznamenány případy, kdy se domácí mazlíčci chovali podivně nejen na určitých místech, ale dokonce i k určitým lidem. Tento dokumentární seriál dává dohromady osobní svědectví s dramatickými filmovými rekonstrukcemi událostí a předkládá skutečná paranormální dramata.

11. 6. 23.00 – Sci-fi vizionáři (Mary Shelleyová)


Ridley Scott, který natočil tak geniálně kreativní klasické hollywoodské filmy, jako Vetřelec, Blade Runner nebo Gladiátor, stál u zrodu tohoto nového osmidílného dokumentárního seriálu. Ve sci-fi vizionářích se Scott přesunuje před kameru a zabývá se spojením žánrového světa sci-fi s neustále se rozvíjející říší vědy a techniky. Od Julese Verna po Isaaca Asimova, George Lucase a Phillipa K. Dicka – sny vizionářských vypravěčů se často staly základním kamenem a zásadní inspirací pro vědce, kteří pracovali na dalším přelomovém vynálezu lidstva. Každá epizoda Sci-fi vizionářů se zaměřuje na jednu osobnost žánru sci-fi, jíž se podařilo zažehnout jiskru představivosti, která nakonec změnila naši realitu. První díl představí, jak autorka Frankensteina předpověděla budoucnost pitev, transplantací, neurologie a genetiky.

12. 6. 18.00 – Tajné spolky (Odkaz templářských rytířů)

Skrývají se ve stínech, jsou nesmírně tajnůstkářské a potrpí si na prastaré rituály. Tajné spolky hrají v našich každodenních životech mnohem větší roli, než si uvědomujeme. Díky knihám, jako jsou úspěšné romány spisovatele Dana Browna, se znovu navrátily do světla reflektorů. Třídílný miniseriál Tajné spolky kráčí ve stopách historika doktora Mariana Fussela a sleduje jeho pátrání po stopách nejslavnějších tajných spolků a konspiračních teorií v dějinách lidstva.

12. 6. 20.00 – Velká velrybí výprava s Nigelem Marvenem (Neuvěřitelná cesta začíná)

Neúnavný dobrodruh a milovník zvířat Nigel Marven se vydává na 8 tisíc kilometrů dlouhou cestu podél severoamerického pobřeží Tichého oceánu. Sleduje šedé velryby během nejdelší migrace savců na naší planetě. Samice velryby šedé musí společně s mláďaty podniknout cestu z teplých lagun od břehů Mexika až daleko na mrazivý sever do ledových moří aljašské Arktidy. Cesta je to stejně dlouhá jako nebezpečná, ale zato vede nejúžasnější krajinou nad hladinou i pod ní. Nigel se díky plachetnici, skifu, kajaku a potápěčskému vybavení dostává do bezprostřední blízkosti legendárních obrů. Během cesty se také setkává s nejrůznějšími lidmi od rybářů přes badatele až po obyčejné nadšence a diváky, kteří všichni do jednoho sdílí Nigelovu lásku k těmto velkolepým stvořením.

12. 6. 22.00 – Islám a Západ (Prorok, který změnil svět)

Kultury Východu a Západu mají více společného, než si myslíme. Stejně jsou na tom také dvě nejrozšířenější světová náboženství: křesťanství a islám. Dokumentární film Islám a Západ sleduje historii islámu a srovnává ji s tím, jak byl přijímán na Západě. Od multikulturního světa Mekky, Středomoří a Perského zálivu přechází ke zlatému věku islámu během středověku. Nevyhýbá se ani zobrazení úpadku islámské kultury a pokusům křesťanství o převzetí vlivu ve 13. a 14. století.

12. 6. 01.00 – Martin Clunes: Člověk a pes – 1. část

Martin Clunes zažívá dobrodružství, které se odehrává v různých koutech světa, a přitom zjišťuje, jak moc, anebo málo blízko má zdomácnělý pes ke svému bratranci divokému vlku. Když první psi přišli sesbírat zbytky lidské potravy, jedno klíčové zjištění úplně změnilo jejich budoucnost. Psi se dají vycvičit k plnění různých úkolů – od lovu přes hlídání zvířecích stád, stopování, tahání saní až po boj se zločinem nebo pomoc lidem s postižením. Některým psům se dokonce daří obstát i v práci Martina Clunese: v herectví. Ale vzájemný vztah psa s člověkem má i temnější stránky. Ve fascinujícím dokumentárním filmu Martin Clunes suše a vtipně komentuje, proč už člověk nemá nejmenší problém vydat všanc svůj domov a rodinu zvířeti, které je geneticky stále z 99,8 % vlkem.  

13. 6. 22.00 – Moderní zázraky: Deset nejpodivnějších

Další film ze série moderních zázraků vám představí deset nejpodivnějších technických věcí, které vám umožní např. létání, jízdu po silnici, rekonstrukci kostry, nebo i výrobu kraslice.

13. 6. 01.00 – Kouzla Davida Blaina: Magie pod vodou

Sedm dní a sedm nocí se David Blaine noří do takřka 38 tisíc litrů vody v nádrži postavené před Lincolnovým centrem na Manhattanu. Poškození jater, selhání jater a ztráta citu v prstech na nohou i rukou ohrožují jeho pokus překonat světový rekord v zadržení dechu na 8 minut a 58 sekund. Pomůže mu Magie pod vodou?

14. 6. 21.00 – Jak přežít na Aljašce (Arktická bitva)

Jsou to nejdrsnější a nejšílenější nezmaři, na jaké na Aljašce narazíte. V neobyčejném a dosud nevídaném zápasu o přežití se střetnou tváří v tvář. Po vysazení v pusté aljašské divočině se vyzbrojeni pouze vlastní vynalézavostí probíjejí ledovcovými údolími, přes holé hřebeny a zlézají horské vrcholy. Přitom bojují s hladem, místními dravci i nebezpečným počasím. Tito horalové při překročení brutálního a nehostinného terénu spoléhají na zkušenosti předávané z generace na generaci. Na konci na ně nečeká žádná velká cena, jedině pýcha na to, že se jim podařilo odpovědět na náročnou výzvu matky přírody. Jak přežít na Aljašce je soutěžní seriál, který své účastníky odmění jejich vlastními životy. 

14. 6. 23.00 – Legenda o zajíci a slunci

„Kdysi dávno se zajíci přátelili se Sluncem,“ praví jedna legenda amerických indiánů, která má vědecké opodstatnění. V Kanadě se povedlo explozivní nárůst populace zajíce spojit s rozsahem slunečních cyklů. Zajícům a divokým králíkům se podařilo ovládnout celé kontinenty a všechny kouty naší planety díky tomu, že věhlasně vysokou plodnost přizpůsobili průběhu jednotlivých ročních období. Osvědčená strategie přežití je zdánlivě odsoudila k nelítostnému a nešťastnému osudu – být věčně lovenou kořistí. Dokumentární film Legenda o zajíci a slunci nachází příklady ve všech koutech světa a vypráví fascinující a nepravděpodobný příběh o úspěchu zajíce.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 24. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !