Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 24. týden

12. 06. 2017 | Televizní tipy
Čeká vás překvapivá Hitlerová válka o ropu, rozmanitá vojenská technika i přísně tajný letoun. Vezmeme vás za veterinářem do Yorkshiru, ukážeme vám zvířecí supertáty, zaříkávačku velryb i tajný život pod zemí – a to zdaleka není všechno.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 24. týdnu?


13. 6. 20.00 – Evoluce zla (Kaddáfí: Libyjský vzteklý pes)

Muammar Kaddáfí byl voják s hodností plukovníka, který byl od roku 1969 jako „Vůdce Velké revoluce z 1. září a Libyjské arabské lidové socialistické džamáhíríje“ vládcem Libye a do roku 2011 byl také jeden z nejdéle vládnoucích vůdců na světě. Narodil se jako syn kočovného beduínského zemědělce v poušti nedaleko přístavního města Syrta v roce 1942. V období studií byl zastáncem ideologie egyptského státníka Gamála Abdula Násira a stal se zapřisáhlým odpůrcem monarchie. V roce 1961 byl vyhozen z internátní školy za nepovolené organizování studentů a účast na demonstracích proti vystoupení Sýrie ze svazku Sjednocené arabské republiky. V témže roce zahájil studium na Libyjské vojenské akademii v Benghází.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 24. týdenOd ledna roku 1969 začal plánovat společně se skupinou důstojníků převrat. Jeho cílem bylo zrušení monarchie a nastolení vojenské vlády. Akce byla několikrát odložena, k vypuknutí převratu tak došlo až 1. září 1969. Výsledkem bylo sesazení libyjského krále Idrise I., který byl tou dobou na léčení v Turecku. Nekrvavou cestou se Kaddáfí ujal vlády nad Libyí a nechal se jako voják s hodností plukovníka jmenovat vrchním velitelem ozbrojených sil. Po vypuknutí povstání v únoru roku 2011 a následné vojenské intervenci mezinárodních sil v březnu roku 2011 se oblast pod jeho kontrolou zmenšila, načež začal zpět ztracené území dobývat. Během července a srpna 2011 se však situace opět obrátila a 23. srpna 2011 povstalci dobyli Kaddáfího sídlo Báb al-Azízíju, aniž by nalezli samotného diktátora. Byl stíhán Mezinárodním trestním soudem kvůli obviněním ze spáchání zločinů proti lidskosti. 20. října 2011 byl dopaden skupinou povstalců, lynčován a poté zastřelen.

13. 6. 21.00 – Hitlerova válka o ropu

Píše se rok 1939. Propukla druhá světová válka. Už po prvních šesti týdnech bojů začínají nacistům docházet zásoby ropy. Hitler si je této slabiny třetí říše dobře vědom: potřebuje ropný vrt, ale žádný nemá. Musí si rychle nějaký najít, jinak těžko může čekat, že se mu podaří vyhrát válku. Proto zaměří pozornost na jedno konkrétní místo. Tím je Sovětská socialistická republika Ázerbájdžán, která je součástí Sovětského svazu. Její hlavní město Baku je světovou jedničkou v těžbě ropy, a tak se pro Hitlera stává důležitou kořistí.

Nacisté potřebují obsadit Baku co nejdříve. Jenže Sověti a Spojenci jsou pevně odhodlaní jim v tom zabránit, i kdyby to mělo znamenat, že srovnají celé město se zemí. Všem je jasné, že ten, kdo ovládne srdce Ázerbájdžánu, bude mít nakročeno ke konečnému vítězství. Film Hitlerova válka o ropu využívá dobarvené archivní záběry a popisuje druhou světovou válku z jedinečné perspektivy obyvatel obleženého města v jihozápadní Asii. Baku muselo čtyřikrát čelit totální zkáze, ale nakonec se vyhnulo tragickému osudu, který těžce postihl Stalingrad. Obyvatelé Baku přesto těžce trpěli a významně přispěli k vítězství Spojenců nad nacisty.

13. 6. 23.00 – Veterinář z Yorkshiru (1. díl)

Veterinární centrum Skeldale, které se nachází v malebném městečku Thirsk v Yorkshiru, má bohatou historii. V roce 1940 ho založili Donald Sinclair a Alf Wight. Druhý jmenovaný využil zkušenosti a zážitky z praxe v knihách vydaných pod pseudonymem James Herriot, které se staly předlohou oblíbeného televizního seriálu Všechny velké a malé bytosti. Dnes už se sice léčí v úplně nových, speciálně vystavěných prostorách, ale myšlenka zůstala stejná. Všichni veterináři ze Skeldale si umí poradit s velkými i malými zvířaty a specializují se na rychlou lékařskou pomoc a chirurgické zákroky. Pomáhají všem možným bytostem od lam přes prasátka, kočky, psy, krávy, býky a koně až po křečky. Žádné zvíře pro ně není příliš velké nebo malé.

15. 6. 20.00 – Vojenská technika (Rychle a zběsile)

Nejrychlejší, nejdivočejší a nejmocnější vojenskou techniku uvidíte v tomto seriálu. Dvanáct akčních epizod analyzuje a rozebírá nejmodernější vojenské technologie od tanků a bojových stíhaček přes válečné lodě až po těžké dělostřelectvo. U každého kousku se hodnotí, jak si vedl během bojového nasazení, nakolik je univerzální, dokonce jaký má design. Výsledkem je strhující výčet deseti nejlepších. Série Vojenská technika využívá záběry ze skutečných bojových akcí natočené pěchotou, námořnictvem nebo letectvem deseti různých států. Ale také archivní materiály, které byly dokonce v některých případech odtajněny speciálně kvůli natáčení tohoto seriálu. O co přesně jde a jaké to je používat tuto vojenskou techniku v akci, prozrazují pečlivě vybraní vojenští experti od pilotů přes publicisty až po jistého plukovníka, který pomohl dopadnout Saddáma Husajna.

15. 6. 22.00 – Supertátové z říše zvířat

Každý, kdo si ještě pořád myslí, že v přírodě se o mláďata starají jenom matky, bude hodně překvapený. Nic totiž není dál od pravdy. Příroda je plná příkladů otců, kteří se odvážně vrhli do akce. Ať už jsou opeření, huňatí nebo je pokrývají šupiny, zvířecí supertátové jsou všude. Odvážně čelí veškerým problémům spojeným s otcovstvím a nehnou se od svých potomků od jejich narození, až dokud nedospějí. Co jsou tedy zač? Díky dokumentu Supertátové z říše zvířat zjistíme, že otcové mají dokonce i v přírodě naprosto zásadní roli. A že se vyskytují mezi mnoha různými živočišnými druhy.

16. 6. 20.00 – Zaříkávačka velryb

Týmu pěti kameramanů se během tří měsíců sezóny velryb v zátoce Hervey Bay podařilo vůbec poprvé zaznamenat dosud neznámé chování keporkaků. Blízká setkání natočená v nejvyšším možném rozlišení a tak, jak jste je dosud neměli možnost vidět, vyrážejí dech. Sledujte jedinečné přátelství zaříkávačky velryb Vicki Neville s australskými keporkaky.

17. 6. 20.00 – Tajný život pod zemí (Půda)

Svět pod zemí je nám tak vzdálený, že stačí kopat jen pár metrů a odhalíme zcela neznámé království ukryté přímo pod našima nohama. Doposud se podařilo prozkoumat jenom zlomek rozmanitých organismů žijících pod povrchem. Vědci proto předpokládají, že tento svět skrytý našim očím je domovem 70 % zatím neznámých živočichů. Mini série Tajný život pod zemí nás zavede na velkolepou výpravu, během níž odhalíme, jak to pod zemí všechno funguje. Půda není žádný obyčejný ekosystém. Spíše jde o skutečně živý organismus, který poskytuje životní prostor velkému množství zvířat, hmyzu, rostlin, hub, bakterií a virů. Ti všichni na sebe vzájemně působí. Ponořte se několik metrů pod zem a zblízka prozkoumejte tajuplný život těchto inženýrů zeminy.

17. 6. 21.00 – Tajemství velké migrace (1. díl)

Televizní hvězda a známý dobrodruh Ben Fogle ze seriálu Kde jsou divocí lidé poprvé v historii dokumentárních pořadů sleduje osudy několika označkovaných pakoňů během velké migrace – každoroční, 650 kilometrů dlouhé cesty z tanzanských plání Serengeti na Keňskou vrchovinu Maasai Mara a zase zpátky. Tuto velkolepou výpravu rok co rok podniká více než dvoumilionové stádo. Tentokrát se přidává i Ben, který stráví na cestě takřka 12 měsíců. Stane se svědkem toho, jak pakoně překonávají nezkrotnou řeku Mara a rvou se s divokými říčními proudy i hladovými krokodýly. A uvidí, jak přitom po tisících hynou. Ben se zároveň cestou setkává s lidmi, kterým velká migrace výrazně zasahuje do života: místními chovateli dobytka a lovci z kmene Masajů a Hadzů, farmáři, kteří přicházejí o úrodu, i správci přírodního parku, co mají políčeno na krvežíznivé pytláky. Přidejte se k němu na jeho výpravě ve stopách miliónů otisků kopyt.

18. 6. 22.00 – Rafale: Přísně tajný letoun


Supermoderní francouzský stíhací letoun Rafale má za sebou 30 let vývoje, na které bylo vynaloženo 43 miliard euro. Zvládá plnit několik misí najednou, přistát na letadlové lodi, nebo dokonce zachytit nepřátele bez použití radaru. Proto není žádným překvapením, že 228 letadel Rafale nasazených ve službě je pýchou francouzského letectva. Setkejte se s inženýry, kteří vyvinuli tento přísně tajný letoun, a piloty, kteří v něm denně lítají a plní vojenské úkoly. Zjistíte, proč je Rafale v současnosti nejlepší stíhačkou na světě.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 24. týdnu,
uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !