Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden

17. 06. 2019 | Televizní tipy
Pestrá paleta dokumentů z rukou Prima ZOOM. Prima ZOOM vás vtáhne do těch nejrozmanitějších světů – stačí si vybrat!

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden:


17. 6. 21.00 – Aljaška: Země široširá

Snad každý, kdo četl v mládí knížky Jack Londona nebo E. T. Setona, touží vypravit se na Aljašku. Nemusíte platit letenky, stačí se posadit k televizoru. Už to sice není ta divočina jako před 100 lety, ale stále můžete spatřit medvědy i losy, podniknout výlet do hor nebo si zarybařit a vytáhnout z vody metrového halibuta. Nekonečné lesy, stříbřitá jezera, prostě lidmi nezničená příroda. Kdo by nezatoužil dojet až na konec silnice ke Králičímu potoku, utábořit se pod širým nebem a najít pár zlatých nugetů? Jak vypadá Dawson City dnes? Lze na Klondajku vypátrat českou stopu? Jezdí tam ještě kolesové parníky? Našli autoři filmu nějaké zlato? Film Aljaška: Země široširá je povinnou „četbou“ pro všechny, kteří občas sedávají u táboráku a zpívají písničky o Yukonu.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 25. týden17. 6. 21.30 – Putování za pouštními krokodýly

Mauretánie nepatří mezi klasické turistické destinace. Kdo však strávil pár nocí na poušti a popíjel přeslazený čaj s kočovnými Berbery, na ni nikdy nezapomene. Jak je to možné, že domorodí řidiči bez navigace, mapy či kompasu trefí každý večer do té správné oázy? Jak rychle se dá pohybovat nestabilním pískem či kamenitou pustinou? Jak se peče na poušti chleba a proč kuchař výpravy chytil a zabil ještěra? Proč mají kočovníci více žen? Jsou zdejší jeskynní kresby pravěkých lidí starší než ty v Evropě? Odpovědi na všechny zmíněné otázky najdete v tomto dokumentu. A dozvíte se ještě mnohem víc! Málokdo uvěří, že je možné v tom nekonečném písku opravdu najít krokodýly. Autorům filmu se to povedlo a možná, že byli jedni z posledních, kteří je viděli a natočili. Sahara se každý rok posouvá o pár decimetrů na západ a guelty, ve kterých tito potomci nilských krokodýlů žijí, postupně zasypává. Jak dlouho tam ještě vydrží?

17. 6. 22.00 – Vesmírné sondy (Vnitřní planety)

Vydejte se na expedici do vesmíru a objevte kosmické sondy, které navštívily všechny světy naší sluneční soustavy a miliony kilometrů od Země se staly našima očima, ušima, rukama, a dokonce našimi nosy. Dvojdílná dokumentární mini série Vesmírné sondy zkoumá přelomové vynálezy Evropské kosmické agentury ESA a amerického Národní úřadu pro letectví a kosmonautiku NASA. Díky jejich technologickým zázrakům došlo k revolučním změnám toho, jak vnímáme naše vlastní místo uprostřed kosmu.

17. 6. 23.00 – Vesmírné kolonie (Nový milník)

Je možné, že kvůli klimatickým změnám a přelidnění bude Země v nedaleké budoucnosti naprosto neobyvatelná. Kromě toho můžou na Zemi dojít přírodní zdroje, takže je lidstvo bude muset hledat jinde. Dokonce se může stát, že naši planetu zasáhne asteroid a způsobí celosvětovou katastrofu. To všechno by byly pádné důvody k tomu, abychom se přesunuli na nějakou novou orbitální vesmírnou kolonii nebo úplně jinou planetu, kde si založíme nový domov v dalekých vesmírných koloniích. Díky dnešním technologiím se dá o budoucích koloniích na Měsíci nebo Marsu uvažovat jako o něčem, co je reálné. Nejsou to pouhé představy ze sci-fi příběhů. Mohlo by k tomu dojít už v tomto století. Stejně jako k výstavbě kolonie na oběžné dráze, která by byla mnohem větší, než je současná Mezinárodní vesmírná stanice, nebo k osídlení nějakého asteroidu podobného Zemi. Vesmírné kolonie budou realitou všedního dne. Podívejte se, co nás čeká.

18. 6. 20.00 – Řezník z Mauthausenu

Podzim 1941: mladý rakouský doktor je umístěn do nacistického koncentračního tábora v Mauthausenu. Neuplyne ještě ani šest týdnů, a už má na svědomí stovky mrtvých. Jmenuje se Aribert Heim. Přezdívá se mu Doktor smrt nebo Řezník z Mauthausenu a je jedním z nejhorších a nejďábelštějších mučitelů ze všech koncentračních táborů. Kým byl tento muž, který na první pohled působil sympaticky, žoviálně a vesele? Jak se z něj stalo krvežíznivé monstrum, neochvějný řezník a velký obdivovatel Adolfa Hitlera, který prováděl na vězních hrůzné experimenty? Snímek Řezník z Mauthausenu se ohlíží za nečekaným osudem muže, jenž nikdy nelitoval svých zločinů a jehož násilí na jiných bylo poznamenáno nesmírnou zvráceností.

19. 6. 20.00 – Stárnutí v divočině (Dlouhověkost)

Seriál Stárnutí v divočině má neobvyklé téma. Zabývá se zvířaty na sklonku jejich života. Nadšení přírodovědci nás zavedou přímo za zvířaty, která studují, a seznámí nás s jejich předky, potomky, přáteli, ale i životními úspěchy a zklamáními. Stárnutí v divočině není jenom další přírodopisný seriál plný překrásných záběrů. Dozvíte se, jak vypadá podzim života někoho, kdo přebývá v divočině. To by nebylo možné bez dlouhodobých výzkumů a cestování po celém světě. Výsledkem je fascinující příběh, který odhaluje, že proces stárnutí zvířat je stejně různorodý jako jejich druhy. Stárnutí v divočině je poutavá podívaná, která se nedá sledovat, aniž by se člověk musel zamyslet nad tím, jak stárnou lidé.

19. 6. 21.00 – Neuvěřitelné ryby

Tyhle ryby nejsou normální! Jsou to monstra světových oceánů. Některé mají nepřiměřeně velké části těl, tak jako Neoclinus blanchardi s největším tlamou v celém jižním Pacifiku. Na první pohled vypadá naprosto nenápadně. Ale je šílené sledovat, jak rozevírá čelisti dokořán jako vrata od stodoly, jako by měla nějakou superschopnost. Každý, kdo přemýšlí o tom, že vstoupí na její teritorium, by si to měl raději pořádně rozmyslet. Jiné ryby takřka ztratily schopnost plavat, tak jako Rozedrancovití, kteří přecházejí po mořském dně na prsních ploutvích. Úhoři druhu Anarrhichthys ocellatus mají ostré čelisti a snad nejdrsnější tvář ze všech ryb. Dávají si k snídani špičaté ježovky. Představte si, jaké to asi je zakousnout se do jehelníčku pokaždé, když přijde hlad. Pod mořskými vlnami žije také druhý nejjedovatější obratlovec světa. Čtverzubec má kůži i vnitřnosti prosáklé smrtícím toxinem a mnoho dalších obranných mechanismů: může hýbat každým okem zvlášť nebo měnit barvu těla, aby lépe splynul se svým okolím. A když všechno ostatní selže a malý čtverzubec se ocitá v ohrožení, naplní extrémně elastické břicho vodou, takže takřka ztrojnásobí svou velikost. Tento film nabízí pohled do světa přírody, jaký jste ještě neviděli. Vstupte do strašidelného zámku pod hladinou a objevte říši Neuvěřitelných ryb.

19. 6. 23.00 – Demolice I (Jaderný výbuch)

Přidejte se k týmu demoličních expertů a pyrotechniků, který posílá k zemi budovy postavené tak, aby odolaly zubu času, síle gravitace i náporu přírodních pohrom. Ať už má před sebou resort Sharaton Bal Harbor na rušných plážích v Miami nebo stadión RCA Dome v centru města Indianopolis, firma Controlled Demolition Inc. z Phoenixu tlačí demolice na hranice možností. Ani jedna z těchto složitých, ikonických staveb, které se dostanou demoličním expertům pod ruku, není stejná. Každá akce proto vyžaduje obrovské množství vynalézavosti, zkušeností a schopností. Podívejte se, jak je bývalé špionážní plavidlo amerického námořnictva Hoyt S. Vanderberg rozcupováno na kusy. Jak jsou čtyři chladicí věže v areálu aktivní jaderné elektrárny v Anglii srovnány se zemí. Nebo raketová věž MST 40 na Mysu Carneval mizí před očima. Každá epizoda vzrušujícího, výbušného seriálu Demolice nabízí pohled do zákulisí technologicky vyspělých staveb a odhaluje, co je zapotřebí, aby byly zničeny.

20. 6. 20.00 – Hitlerova mládež (Dětská armáda nacistů)

Berlín 1945. Nastávají závěrečné dny třetí říše. Mezi jejími posledními bojovníky jsou mladí, dospívající a náctiletí, kterým ještě nebylo ani 15 let. Vzhledem k útlému věku, tomu, jak jsou nezkušení, a obrovské přesile sovětských vojáků, nemají žádnou naději na vítězství. Jenže jenom před několika málo lety přísahali svými životy Hitlerovi. Přísahu splní a budou bojovat až do úplného konce. Jak se Adolfu Hitlerovi podařilo v období mezi lety 1933 a 1945 dosáhnout naprosto exkluzivního vztahu s touto mladou generací a prostřednictvím své Nacistické strany odsunout rodiče, rodinu, školu i církev na vedlejší kolej? Tento film obsahuje kolorované archivní záběry i očitá svědectví bývalých členů Hitlerovy mládeže a odhaluje, jak nacistický totalitní režim dokázal z dětí udělat vojáky.

21. 6. 21.00 – Žraločí tažení

Milióny sardinek migrují k jihovýchodnímu pobřeží Afriky a cestou je sledují stovky hladových žraloků. K žralokům měděným, písečným malozubým, kladivounům, černocípým, velrybářům, tygřím, bělavým a věhlasným velkým bílým se připojují delfíni, terejové, tuleni, a dokonce i velryba. Žraločí tažení znamená jedno přepadení za druhým během nekonečné série útoků, která vrcholí šíleným krmením. Sledujte největší lovecké tažení svého druhu na světě.

22. 6. 20.00 – Liščí příběhy

Liška obecná musí bojovat o převahu takřka od narození, a tak je inteligentní, vynalézavá a nebojácná. Liščí příběhy představují tuto neuvěřitelně přizpůsobivou dobrodružku v mnoha různých prostředích – od městských ulic až po mrazivou divočinu arktické tundry.

22. 6. 23.00 – Masakr na vlastní oči: Nanking 1937 (1. část)


Dvoudílný film zachycuje hrdinství malé skupinky cizinců, kteří se stali svědky jednoho ze zapomenutých zločinů 20. století: Nankingského masakru. V roce 1937 japonská císařská armáda obsadila hlavní město Čínské republiky. Okamžitě začalo hrozivé krveprolití. Dvacet sedm odvážných mužů a žen ze zahraničí odmítlo z Nankingu uprchnout do bezpečí. Měli k tomu jednoduchý důvod. Chtěli pomoci lidem v ohrožení, a díky jejich neuvěřitelným činům se podařilo zachránit 250 tisíc životů.

23. 6. 20.00 – Hledání letu AF447

Let 447 společnosti Air France zmizel 1. června 2009 kdesi nad jižním Atlantikem. Po pěti dlouhých a drahých pátracích akcích se konečně našel vrak zříceného letadla a byla z něj vyzvednuta černá skříňka. Vyšetřování se zúčastnili přední odborníci, byla při něm použita nejmodernější technika a jeho cena se vyšplhala na 30 milionů euro. Vzhledem k tomu, že při tom bylo nutné pročesat dno oceánu v hloubce takřka 4000 kilometrů a pátrat v oblasti o velikosti malé evropské země, takto vysoká cena vůbec nepřekvapuje. Nyní jsou vůbec poprvé k dispozici záběry z pátrací mise. Odhalte zákulisí hledání ztraceného letounu – znovu nalezeného uprostřed ničeho.

Unikátní dokumenty uvidíte
 každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !