Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 27. týden

1. 07. 2019 | Televizní tipy
Vyberte si z pestré palety Prima ZOOM. Kromě široké nabídky žánrů startujeme tento týden na Prima ZOOM také 50. výročí cesty na Měsíc.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 27. týden:


1. 7. 21.00 – Cestování v 70. letech (Cesta za svobodou)

Tenkrát byly všechny účesy řádně vyfoukané a módní kreace vyparáděné. Ale letadla, vlaky, rychlá auta a cesty do vesmíru byly ještě nadupanější a bombastičtější! Takové bývalo cestování v 70. letech. Tato podivuhodná doba byla zároveň skvělá, šokující, skandální, a zvlášť pro stopaře podél širých cest totálně osvobozující. Díky bombastickým 70. letům jsme navíc dostali možnost podívat se do všech koutů světa. Deregulované aerolinky se zbavily předchozích omezení, a tak si takřka kdokoli mohl dovolit koupit letenku a vyrazit vysoko do oblak. Podívejte se, jak cestování v 70. letech prošlo procesem globalizace a jak prožilo svou zlatou éru.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 27. týden1. 7. 22.00 – Zázraky Měsíce

Film z produkce britské televize BBC využívá nejnovější a nejdetailnější záběry, které odhalují pravidelný cyklus Měsíce. Navštívíme anglický Wales i americký Wyoming, Hongkong nebo Croydon a zjistíme, jakým způsobem Měsíc ovlivňuje život na Zemi. Prozkoumáme jeho tajuplnou odvrácenou stranu a podíváme se, jak díky tomu, že Měsíc obíhá kolem naší planety, dochází k jednomu z nejúchvatnějších jevů – úplnému zatmění Slunce. Na závěr pozoruhodného roku lunární aktivity zjistíme, proč na noční obloze září tolik super měsíců.

2. 7. 20.00 – Tajemství čínských válečných vozů

Válečné vozy hřměly na bitevních polích celé Číny po více než tisíc let. Byly bezkonkurenční válečnou zbraní mnohem déle než kdekoli jinde na světě a sjednotily čínský národ. Film Tajemství čínských válečných vozů prozrazuje, jak se to Číňanům podařilo – jak zdokonalili nejdokonalejší zbraň starověku. Během zvláštního experimentu vznikl tým čínských a západních vědců, kteří odhalili všechna její vzrušující tajemství. Ponořili se zpátky do doby, kdy bylo množství válečných vozů symbolem vysokého postavení a moci. S využitím archeologických nálezů z provincií Chu-pej, Ťiang-su i odjinud vědci postavili dokonalou kopii čínského válečného vozu. Tu podrobili náročným praktickým testům, aby zjistili, jak typicky čínská konstrukční vylepšení přispěla ke zlepšení smrtících vlastností této nebezpečné zbraně. Válečný vůz byl největším symbolem úspěchu a dnes je nejúžasnějším vynálezem starověké Číny. Nečekejte, až vám ujede!

3. 7. 21.00 – Neuvěřitelní hltouni

Hluboko v nitru našeho malého krámku hrůz, zastrčená mezi skleněnými vitrínami, se ukrývá temná police. Tam ve stínech je seřazena sbírka příšerných chrličů. Jak se kamera pomalu přibližuje, jeden z nich se najednou pohne a jeho čelisti se široce rozevřou. A pak hladově pohltí celou kameru. Toto jsou Neuvěřitelní hltouni matky přírody – zvířata s ošklivými tlamami, která dokážou spolknout potravu v jednom kuse nebo nejprve uvěznit nebohou kořist a pak ji sežrat zaživa. Jsou tady také další, která využívají široko rozevřené čelisti jako zbraň při obraně svého území nebo ochraně vlastních mláďat. Neuvěřitelní hltouni jsou (ne)skutečně hroziví a jejich specialitou je polykat.

3. 7. 22.00 – Zapomenuté megastavby (Britské pevnosti na moři)

Svět je plný úchvatných megastaveb navržených tak, aby usnadnily život těm, kteří je obývají, uchvátily ty, co se na ně přišli podívat, a vydělaly více peněz pro každého, kdo si je objednal, navrhnul a zkonstruoval. Aby tyto stavby snů vůbec mohly vzniknout, často se nejdříve musely vyřešit obrovské technické problémy, překonat obtížné překážky a zavést nové, inovativní postupy. Přesto se na mnoho z těchto výjimečných staveb postupně zapomnělo. Byly opuštěny, odstrčeny na vedlejší kolej jako zbytečně předražené hračky, které už vyšly z módy. A přestaly se používat pro účely, kvůli kterým vznikly. Některé se staly oběťmi politických neshod a finančních potíží nebo neodolaly zubu času, rychlému tempu rozvoje technologií a rozmarům módy. Jiné neuspěly jednoduše proto, že nebyly ničím jiným než monstrózními symboly ješitnosti, hamižnosti i naprosté hlouposti lidí, kteří je stvořili.

4. 7. 20.00 – Terst: Poválečné uspořádání

Na konci druhé světové války se severoitalské město Terst, které během bojů dosud stálo stranou, najednou stalo důležitým centrem strategických zájmů velkých mocností. Město uvězněné mezi Itálií a Jugoslávií se ocitlo přímo na hranici mezi západní Evropou a komunistickým blokem. Celých devět let spadalo pod správu Spojených států amerických a Velké Británie. Bylo to období cigaret značky Phillip Morris, prvních modrých džínů na celém evropském kontinentu, zářivých neonových nápisů, nylonových punčoch, čím dál kratších sukní, nocí napájených Martini a roztančených v rytmu boogie-woogie i prvních hollywoodských filmů. Americký voják Jim Herring a jeho manželka Claudia to všechno viděli na vlastní oči a zažili na vlastní kůži. S pomocí dosud neuveřejněných archivních záběrů a historicky zrekonstruovaných scén nám přiblíží, jak se v těchto neuvěřitelných letech žilo. Město Terst vypadalo na první pohled jako ostrov radosti a štěstí v moři bezútěšné šedi. Ale ve skutečnosti bylo rušným hnízdem špiónů a časovanou bombou.

4. 7. 23.00 a 23.30 – Zelená lékárna II (Zahradní bylinky; Jedlé poklady)

Etnobotanik James Wong se vrací v pokračování seriálu, který je nadopovaný přírodními léky na drobné každodenní neduhy. Navrch přihazuje několik luxusních přípravků na krásu, po nichž budete vypadat a taky se cítit naprosto skvěle. James chce, abychom se dokázali oprostit od myšlenky, že dobře známé květiny jsou jen na okrasu. Místo toho si máme uvědomit, jak důležitou roli můžou sehrát v péči o naše zdraví. Proto přichází s nejlepšími zahradnickými tipy, na jaké druhy rostlin se nejlépe zaměřit, jak o ně pečovat a k čemu je využívat. Nenechte si ujít jednoduché, levné, ale přitom účinné recepty na úlevu od špatného zažívání nebo překvapivé rady, čím se dá obohatit jídelníček.

5. 7. 20.00 – Tuleni: Cesta za přežitím

Tuleně má každý rád díky jejich dobré povaze a kamarádskému vzhledu. Ale během několika posledních let se vědcům podařilo odhalit jinou, mnohem temnější stránku těchto oblíbených zvířat. Tuleni byli spatřeni, jak zuřivě útočí na sviňuchy, a dokonce požírají jejich mláďata. Tento film zachycuje osudy šesti tuleních bratrů a sester. Vypráví neuvěřitelný příběh o zvířatech, která se naučila přizpůsobit proměnlivému životu v oceánu. Tento intimní přírodovědný portrét se natáčel kamerami s vysokým rozlišením a vznikal více než dva roky v několika různých oblastech severního Atlantského oceánu: v Bretani, Švédsku, Walesu, Skotsku a na nespočtu britských ostrovů. Nenechte si ujít neuvěřitelné záběry z úžasného světa tuleňů, díky kterým se dostanete do jejich bezprostřední blízkosti. Šestici roztomilých tuleních mláďat si zaručeně zamilujete, a jak postupně porostou a budou se střetávat s hladovými velrybami nebo po zuby ozbrojenými lovci, budete jim zapáleně fandit.

5. 7. 21.00 – Když žraloci útočí IV (Nejnebezpečnější pláž na světě)

Během pouhých šesti měsíců došlo v oblasti na sever od San Franciska ke čtyřem různým útokům žraloka na člověka. V roce 2015 sevřeli žraloci celou Austrálii do svých zubatých čelistí. Záhadné útoky žraloků na Maui v letech 2012 a 2013 měly překvapivě jednoduché vysvětlení, které se skrývalo všem na očích. Těmito, a ještě mnoha dalšími fascinujícími případy se zabývají nové epizody čtvrté série pořadu Když žraloci útočí. Sledujte nervy drásající příběhy, navzdory kterým si uvědomíte, že i když setkání s ním může být smrtící, žralok není taková krvežíznivá bestie, za jakou ji většina má.

6. 7. 20.00 – Netradiční zvířecí přátelství V (Láska jako trám)

Říká se, že vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Ale někdy je to přesně naopak. Pes se může spřátelit s delfínem a trávit celé hodiny plaváním ve vodě. Kočka domácí může mít domluvené schůzky se sovou vedle ve stodole. Pokračování zábavného seriálu Netradiční zvířecí přátelství přináší několik dalších hodin roztomilého muchlování. Jsou to kamarádi a mají se rádi. A pohled na ně vás nejen zahřeje u srdce, ale také vám vykouzlí velký úsměv na tváři.

6. 7. 21.00 – Oázy poslední naděje (Austrálie)

Naše planeta je plná života. Ale na některých místech, kde existuje zvlášť velká rozmanitost živočišných a rostlinných druhů, dochází ve velké míře také k ničení jejich přirozeného prostředí. Tyto oblasti, které jsou oázami biodiverzity, vyžadují zvláštní ochranu. V tomto seriálu navštívíme pět z nejvýznamnějších oáz, které se nacházejí v různých koutech světa. Nejprve zamíříme na Borneo, kde leží jedna z nejdůležitějších oáz biodiverzity na Zemi. Pak do Austrálie, kde se nachází velké množství různých prostředí: subtropické deštné pralesy, vlhké sklerophylózní lesy nebo skalnaté horské výběžky. Středomořská oáza je druhou největší na světě. Ve střední Americe žijí jedinečné druhy zvířat a rostlin přímo na velice ohrožených místech. A nezapomeneme ani na Madagaskar, který je živoucím příkladem toho, jak se díky miliónům let izolace od africké pevniny vyvinulo několik naprosto výjimečných druhů. 

6. 7. 23.00 a 23.30 – Pevnosti na Dunaji (Vidinská pevnost; Hrad Golubac)

V tomto seriálu navštívíme postupně několik nejzajímavějších pevností a hradů tyčících se nad řekou Dunaj. Nebude chybět Děvín a do těch nejslavnějších se podíváme i ve více dílech.

7. 7. 20.00 – Dlouhá cesta na Měsíc (1. díl)

Když americký prezident J. F. Kennedy v roce 1961 vyzval NASA, aby dostala člověka na Měsíc, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku měl na kontě celkem 15 minut zkušeností s lety do vesmíru. Do konce roku 1969 přesto astronaut Neil Armstrong zanechal stopy v měsíčním prachu. Mezitím se odehrály neobyčejné příběhy plné politikaření, vynalézání, nadměrného sebevědomí, tragédií a trumfů. Zůstaly po nich vzpomínky klíčových astronautů, poznatky historiků a odborníků ze Smithsonova institutu a jedinečné artefakty. Podívejte se, jak celá vesmírná mise začala zkušebními lety Apolla 1 až 6. Zjistěte, jaké pocity měli ti, kteří se dostali k Měsíci a zkoumali ho v rámci misí Apollo 7 až 16. Nebo jak Apollo 17 výrazně přispělo k pochopení geologické historie Měsíce a vývoji mnoha nových druhů technologií. Tento nový šestidílný seriál vrhá nové světlo na jednu z nejnapínavějších kapitol amerických dějin: projekt Apollo.

7. 7. 22.00 – Londýnská super stoka (Odhalení)

Super stoka je největší projekt modernizace londýnského kanalizačního systému za posledních 150 let. Tunel v hloubce 90 metrů pod anglickou metropolí se zároveň stal největší technickou výzvou naší generace. Díky této fascinující třídílné mini sérii se kamery dostaly přímo do centra dění. Během tří let sledovaly dělníky ve všech koutech města a zachytily jejich hektický závod s časem – prozkoumat podezřelý objekt potopený u břehu Temže nedaleko Tower Bridge, nastříkat rychle tuhnoucí beton na stěny čerstvě vykopaného tunelu, aby se nezřítil. Zkrátka postavit tunel včas, a nepřekročit přitom rozpočet.

Unikátní dokumenty uvidíte  každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles