Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 3. týden

16. 01. 2017 | Televizní tipy
Dokumentární velkofilmy, nádherná příroda a roztomilá zvířata, odvážné činy, odhalené záhady, pohledy do historie i fascinující příběhy vědy a techniky. Vyberte si Prima ZOOM.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 3. týdnu?


17. 1. 20.00 – Eichmann show

Sledujte jedinečný celovečerní film: oceňované a hvězdně obsazené dokudrama s názvem Eichmann show. Soudní proces s Adolfem Eichmannem byl, mimo jiné, zásadní událostí v dějinách televize. Přelíčení se totiž vysílalo živě do celého světa. Natáčení soudu se stalo také námětem hraného filmu z produkce BBC, který využívá archivní dokumentární záběry z reálného procesu a spojuje je s hraným příběhem filmařů. Tento snímek přinesl v české televizní premiéře Prima ZOOM. V hlavní roli se objevuje Martin Freeman, známý např. z trilogie Hobit či seriálů Fargo nebo Sherlock.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 3. týden17. 1. 22.00 – Martin Clunes: Lemuři z Madagaskaru


Žijí jedině na Madagaskaru a jeden po druhém tam vymírají. Poslední přeživší lemuři na světě jsou maličcí a roztomilí, ale jsou zahnáni do kouta obyvateli rajského ostrova, který se pro ně stal peklem. Druh po druhu mizí v nenávratnu. Teď už je všechny může zachránit jedině nějaký zázrak. V překrásném a hluboce dojemném dokumentárním filmu Lemuři z Madagaskaru se Martin Clunes vydává do oblasti Indického oceánu, aby na vlastní oči viděl to, co mnozí považují za poslední lemuří vzdor. Postaví se bok po boku těm, kteří by lemury rádi zachránili, proti silám, co se rychle vymykají kontrole.

17. 1. 23.00 a 23.30 – Záchranáři z města (1. a 2. díl)

Při zmínce o velkoměstu se člověku vybaví obrázky betonových kaňonů, uvnitř kterých se to hemží tvory navlečenými v oblecích, a dálnic ucpaných plechovými potvorami, co plivají špínu na oblohu. Ale každé město má i své zvířecí obyvatele. Ti se snaží přežít po boku člověka a jeho strojů a často se jim kvůli tomu nedaří moc dobře. Proto na scénu přicházejí Záchranáři z města. Neohrožený tým z kanadské metropole Toronto se každý den snaží pomoci zvířatům v potížích. Každé ráno začíná novým dobrodružstvím.

Když kachna uvízne i se svými káčátky na střeše, je třeba dostat dolů všechny najednou a nevystrašit matku, aby neuletěla pryč. Zraněná želva se před návratem do volné přírody neobejde bez operace nohy. Kolonie netopýrů zachráněná na podzim přes zimu v útulku tloustne, a tak se musí pořádat pravidelná netopýří cvičení. Dvanáctidílný seriál Záchranáři z města prozrazuje, jaká zvířata s námi ve městech žijí i s čím se potýkají. Když si nemůžou poradit sama, dostane se jim veterinární pomoci. Tisíce zachráněných zvířat dostanou každoročně novou šanci na život díky oddaným dobrovolníkům a veterinářům, které spojila láska k přírodě.

18. 1. 20.00 – Superveverky

Chlupaté obyvatelky našich dvorků často zůstávají úplně bez povšimnutí. Ale jejich hbitost, inteligence a vynalézavost si zaslouží podrobnější prozkoumání. Díky vysokorychlostním kamerám odhalíme chování běžné veverky i to, jak je vlastně ohromně neobyčejné. Film zachycuje pečlivě připravenou sérii experimentů, pomocí kterých jsme se pokusili vyčíslit všechny super schopnosti těchto zdánlivě obyčejných hlodavců. Veverky schraňují potravu do tajných skrýší, aby se zásobily na horší časy. Ale každá chvíle strávená mimo bezpečí klenby stromů pro ně představuje nutnost postavit se přirozeným nepřátelům i nebezpečím, které pro ně představují činnosti člověka. Často přitom musí konkurovat jiným veverkám. Právě v těchto chvílích se z běžných hlodavců stávají superveverky.

19. 1. 22.00 a 22.30 – Kouzlo finské divočiny (Národní parky Laponska; Rusko-finské pomezí)

Seriál Kouzlo finské divočiny zachycuje nedotčenou krásu skandinávské divočiny, která je plná nehmotného přírodního bohatství, jako jsou ticho a klid, tma a nedotčená krajina. Seriál vypráví příběh o našem stále křehčím vztahu s přírodou i nejniternější touhou žít s ní v souladu a harmonii. V Kouzlu finské divočiny mimo jiné zažijeme pátrání po přirozené léčebné moci národních parků Oulanka a Paanajärvi, které představují jedno z nejunikátnějších přírodních dědictví na obou stranách finsko-ruské hranice.

20. 1. 22.00 – Svědci paranormálních jevů III (Akta Rendlesham)


26. prosinec 1980 byl nad americkou vojenskou základnou Woodbridge/Bentwaters ve Velké Británii vyhlášen jako bezletový den. Základna, která skladovala jaderné hlavice, byla pod přísnou ostrahou. Ti, kdo byli ve službě, spatřili nad lesem kopuli bílého světla. Po příjezdu do lesa se stali svědky dopadu neznámého objektu, na němž pulzovalo světlo. Vypadalo jako z černého skla a na jeho plášti byly neznámé symboly. Pak objekt za oslepujícího světla velkou rychlostí zmizel.

Na místě zůstaly ožehlé stromy a zvýšená hladina radioaktivity. Vojáci vše nahlásili na velitelství a vše bylo zdokumentováno. Dozvěděli, že nález podléhá utajení. O něco později se objevil další létající objekt a explozí se rozdělil na pět svítících koulí, které měly nadzvukovou rychlost. Veliteli řídicí věže se před okny zjevilo obrovité rotující těleso, které viselo ve vzduchu a pak zmizelo. Spatřila ho i hlídka u skladu jaderných zbraní. Těleso ke skladu vyslalo silný paprsek. Svědek, plukovník Charles Halt, který vše viděl a dělal si poznámky, napsal o všem v roce 1981 tajné hlášení britské i americké armádě, známé jako Haltova zpráva. Sám je přesvědčen, že šlo u UFO řízené vyspělou inteligencí, o sondu bez posádky, která přiletěla na Zemi, aby sbírala informace.

20. 1. 23.00 – Hangár 1: Akta UFO II (Odvrácená strana Měsíce)


21. července 1969 zachytilo mnoho radioamatérů hlášení astronautů o údajném UFO na Měsíci. Podle svědků pak Armstrong přepnul na chráněný kanál. Mufon má záznamy, že astronauti hlásili pozorování neidentifikovatelných předmětů. Technik Karl Wolf podává důležité svědectví. Prý se od jednoho člověka z laboratoře dozvěděl, že na odvrácené straně měsíce je základna. Dokonce viděl i fotografie této základny. Další muž, který hrál důležitou roli v pátrání po tajných základnách, byl Ingo Swann.

Toho údajně využívala CIA k takzvanému mimosmyslovému vzdálenému vidění. Swann prý na měsíci viděl budovy i bytosti. Další člověk vypráví přímo o cestě na odvrácenou stranu měsíce. Randy Cramer měl za úkol chránit tajné lidské kolonie mimo planetu. Cramer byl vybrán do elitního vojenského programu. Cramer tvrdí, že pak letěl na Mars. Jistý hacker, který se naboural do armádního počítače, našel seznam tzv. nepozemských důstojníku. Podle Mufonu to může být potvrzení Cramerova vyprávění. Cramer byl podle svých slov po dvaceti letech teleportován zpět do postele a bylo mu zase sedmnáct let. Někteří lidé hovoří o tajných vojenských základnách, odkud občas vylétávají vesmírné lodě. Přímé důkazy však doposud Mufon nemá.

21. 1. 20.00 – David Attenborough: Rajští ptáci

David Attenborough představuje vlastní teorii k mystériu a odhalení, posedlosti a vědeckým zjištěním, které obklopují nepolapitelné rajské ptáky. Osobně strávil celý život jejich natáčením a často se mu podařilo zachytit je při některé činnosti vůbec poprvé. Zároveň se věnoval výzkumu rajských ptáků v přirozeném prostředí jejich domova v nitru těžko přístupného pralesa i pozůstatků jejich exemplářů ve sbírkách evropských muzeí.

Sir Attenborough přibližuje vášeň a nadšení vyvolané rajskými ptáky v mnoha lidských srdcích, od sběratelů přes malíře až po přírodovědce a dokumentaristy. Odhaluje skutečnou, vědecky prověřenou podstatu života těchto exotických opeřenců. Dokazuje, že nejde o žádné náboženské ikony, jejich evoluci naopak popohnal dopředu sex. A nakonec díky nečekanému zvratu událostí vyrazí do katarské pouště, kde v nejmoderněji vybaveném zařízení žije největší skupina těchto ptáků na světě – jako součást soukromé sbírky katarského šejka.

21. 1. 22.00 – Starověká tajemství a vesmír II (Římské stavby)


Našim předkům se některé astronomické úkazy jevily jako znamení, že bude následovat něco přelomového, nebo dokonce velice špatného. Byly pro ně zvěstovateli smrti, moru, hladomoru nebo války. Ale co skutečně naši předkové na obloze viděli? A jak strach z těchto úkazů doopravdy změnil kurz historie lidstva?

Tím se zabývá pokračování seriálu Starověká tajemství a vesmír. Nové epizody se také postupně zaměřují na otazníky kolem zvláštních tvarů ve vesmíru a tím, jestli by mohly pomoci najít odpovědi na záhady, které pronásledují lidstvo od nepaměti. Rozebírají apokalyptické vize pekelných ohňů a nekonečných zim, přesvědčení o existenci nekonečného množství mimozemských světů, předpovídání budoucnosti podle pohybu kosmických těles, nebo nečekané spojení mezi římskými monumenty a Sluncem. 

21. 1. 23.00 – ötzi: Archeologická detektivka


Manželé Simonovi objevili jasného podzimního dne 19. září 1991 na Similaunu, pátém nejvyšším vrcholu ötztalských Alp, mrtvé tělo. Toho roku nešlo o jediný případ. Bouře přinesly do Alp nejjemnější pouštní písek ze Sahary, a to v kombinaci s letním sluncem způsobilo, že ledovec začal tát. Jenom v Tyrolsku se zpod „věčného“ ledu vynořilo šest mrtvých těl, mezi nimi byli i zesnulí turisté nebo horolezci.

Ukázalo se však, že šesté tělo patří ötzimu, který zahynul před 5300 lety během neolitického období známého jako nová doba kamenná. Jde o nejstarší zachovalou mumii na světě – dokonce ještě starší než mumie egyptských faraónů. Díky jejímu objevu se otevřely nové dveře do minulosti. ötzi je vědeckou senzací a nejstarším známým kriminálním případem dějin. Případem, který ještě nebyl vyřešen.

22. 1. 20.00 – Průzkumníci ledových jeskyní


Průzkumníci ledových jeskyní jsou portrétem dvou vášnivých pionýrů skrytého zamrzlého světa – průzkumníka Serge Aviotteho a vědce Luca Moreaua. Serge touží vydat se stále hlouběji a hlouběji, zatímco Luc chce všechno podrobně prozkoumat. Serge Aviotte je glacionaut a jako takový podnikl řadu expedic od francouzských Alp, přes zmrzlou pokrývku Grónska až po ledovce na obou pólech. Vypráví o své posedlosti pronikat do nitra ledových jeskyní a srovnává ji s vášní parťáka a kolegy.

Luc Moreau se specializuje na studium pohybu ledovců. Vyvinul kvůli tomu systém natáčení časosběrných videí, který mu umožňuje podrobnější pozorování. Zabývá se také hydrologií, která zkoumá proudění roztopeného ledu v zatopených jeskyních. Dokument je příběhem znovu shledání těchto dvou. Po více než dvaceti letech se Serge a Luc znovu společně vypravili do Alp a dobrovolně se vystavili extrémním podmínkám jeskynních útvarů v Grónsku.

22. 1. 21.00 – Luxusní stěhováci

Nahlédněte do skrytého světa majetku, ze kterého se tají dech, a stěhováků, kteří přemisťují movitý luxus pohádkově bohatých klientů. Množství milionářských domácností je ve Velké Británii na vzestupu a úměrně s tím roste také odvětví luxusních stěhováků. Říká se, že stěhovat se je jedna z nejhorších věcí v životě, a je jasné, že ti, kdo měli to štěstí a mohli si dovolit „lepší věci“, to budou mít ještě horší.

Luxusní stěhováci vás vezmou za dveře jindy zamčené na sedm západů. Seznámí vás s bohatými klienty, kteří potřebují přestěhovat nepředstavitelně drahý majetek. Uvidíte také, jak si stěhováci poradí s úkolem, kde i ta sebemenší chyba může jít do stovek tisíců. Pro Luxusní stěhováky představují nároční klienti, jejich neobvyklé požadavky, drahá umělecká díla a nábytek vysoké riziko, ale také vysoce výdělečnou a zábavnou záležitost.

22. 1. 23.00 – Genetický kód (Kniha života)

Doktor Adam Rutherford zve diváky na jízdu horskou dráhou, během které vysvětluje důsledky jednoho z největších vědeckých objevů všech dob: rozluštění kompletního lidského genomu. Před více než deseti lety, v roce 2001, vědci oznámili, že se lidstvu podařilo přečíst veškeré genetické informace uložené v lidské DNA. Byl to stěžejní moment dějin vědy. Nyní doktor Rutherford odhaluje, že každý člověk má ve své DNA uložený kompletní příběh života na Zemi.

Prozrazuje, jak jsme všichni přímo spojení s úplnými počátky života a prvními obratlovci. A prověřuje určité náznaky toho, že po většinu své existence byl člověk ohroženým druhem. Zároveň se dozvíme, jak rozluštění celého lidského genomu vedlo k pochopení podstaty toho, jak se díky DNA lišíme jeden od druhého – proč je každý člověk naprostý unikát, jak to ovlivňuje, kým jsme i jaké máme vlastnosti. Genetický kód ukazuje, jak jsme si díky největšímu vědeckému projektu všech dob uvědomili, že člověk je nejen složitý, ale i úžasný. 

Unikátní dokumenty, vysílané ve 3. týdnu,
uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj