Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden

13. 08. 2019 | Televizní tipy
Týden ve znamení soubojů na Prima ZOOM. Mimo spousty dalších zajímavostí vám Prima ZOOM tento týden přináší fascinující střety Karpov – Kasparov, Hitler – Churchill a žralok versus jiní predátoři.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týden:


13. 8. 21.00 – Karpov vs. Kasparov

Anatolik Karpov a Garry Kasparov bývají považováni za nejlepší šachisty 2. poloviny 20. století. Od roku 1984 do roku 1990 mezi nimi probíhal boj o světové prvenství. Celkem o titul mistra světa bojovali pětkrát. Když v roce 1972 Američan Fischer porazil Spasského, Sovětský svaz horečně hledal mladého talentovaného hráče, který by opět dosáhl na šachový trůn. Stal se jím Anatolij Karpov, se kterým Fischer téhož roku kvůli svým přemrštěným požadavkům kontumačně prohrál. Karpov se narodil v roce 1951 v rodině dělníka, který to dotáhl na inženýra, a ženy v domácnosti.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 33. týdenVe 12 letech byl přijat na Botvinnikovu šachovou školu a brzy zahájil svou šachovou kariéru. V roce 1976 tajně vyjednával s Fischerem v Tokiu o uspořádání zápasu, což trenér sovětského týmu Nikitin nahlásil úřadům. Karpov zuřil a dosáhl toho, že Nikitin o funkci přišel. Garry Kasparov byl synem Žida a Arménky; oba rodiče byli ropní inženýři. Díky svému původu se netěšil velké přízni oficiálních míst, což ovšem nebyl případ Karpova, který byl všemožně podporován. Za Kasparovem stál naopak místopředseda vlády a vlivný muž Ázerbajdžánu Hejdar Alijev. V září roku 1984 byl uspořádán první zápas mezi oběma šachisty o titul mistra světa.

Vítěz musel vyhrát 6 partií. Stály proti sobě dvě naprosto odlišné osobnosti: ukázněný a dokonale se ovládající Karpov, přívrženec režimu, a rebel Kasparov, vznětlivý a psychicky nestálejší. Po prvotních úspěších Karpova, který dosáhl poměru 5:0, se Kasparov vzpamatoval a vyhrál první partii, po níž následovala řada remíz. Naprosto vyčerpaný Kasparov tedy uvítal rozhodnutí sovětské sportovní nomenklatury utkání zastavit. Oznámil to filipínský prezident FIDE Campomanes, Kasparov se ale proti tomuto rozhodnutí veřejně ostře vyjádřil. Byla to první podobná vzpoura sportovce v dějinách Sovětského svazu, a to přestože Kasparov nakonec ukončení podepsal. A jak se vyvíjel jejich profesní i soukromý život dál?

14. 8. 23.00 – Republika pouličních prodejců

Nelegální práce místo miliard v rozvojové pomoci? Hospodářství pouličního černého trhu jako způsob boje proti chudobě? Americký spisovatel Robert Neuwirth se zastává existence černých trhů. Podle jeho teorie může tato hospodářská aktivita v mnoha rozvojových zemích znamenat skutečně velký rozdíl. Neuwirth se zabývá vztahem mezi chudobou a ekonomikou už mnoho let. Z toho čtyři roky strávil život ve slumech různých rozvojových zemí a zjistil, že existence místního černého trhu často umožnila aspoň zpola fungující infrastrukturu a stala se zdrojem životně důležitých příjmů pro nejchudší.

A to bez daní a platebních povinností, bez zákonem stanovených požadavků a podmínek, kterým by většina místních lidí stejně nemohla vyhovět. Bez vynucené kontroly naopak mnozí vytvořili svůj vlastní obchodní sektor, stačila jim k tomu jen vlastní chytrost a nápaditost. „Africký lev“ se nyní probouzí stejně, jako k tomu došlo před několika lety v asijských „tygřích“ státech. Celý kontinent přeskočil industriální revoluci a místo toho vstupuje rovnou do digitální éry. Během následujících deseti let dojde k africkému boomu a otevřou se nové trhy pro stovky miliónů afrických zákazníků a podnikatelů. Sledujte, jak to všechno začíná na osobitých, pestrobarevných, pouličních černých trzích.

15. 8. 20.00 – Hitler versus Churchill (1. část)

Winston Churchill a Adolf Hitler: „starý lev“ proti „německému orlu“. „Medvěd z Downing Street“ versus „der Wolf“. Dvě naprosto odlišné osobnosti, kvůli jejichž nepřátelství se začalo 20. století přezdívat „věk extrémů“. Winston Churchill je jedním z nejváženějších mužů moderní historie. Jeho smysl pro humor, styl, obětavost a neohroženost tváří v tvář nepřízni osudu jsou vlastnosti dodnes oceňované jako zářný příklad vůdcovství a politické odvahy. Patří k nejoblíbenějším politickým osobnostem všech dob. A proti němu stojí Adolf Hitler, nepochybně nejvíce nenáviděný politický vůdce posledního století.

Samotná jeho existence, jeho politický režim a ideologie jsou zosobněním strachu, xenofobie, rasismu a hluboké nenávisti namířené proti lidskosti. Tyto dvě nesrovnatelně protikladné osobnosti myslely mezi lety 1940 až 1945 jen na to, jak jedna druhou zničit. Snímek Hitler versus Churchill jako vůbec první líčí příběh o střetu titánů z pohledu jejich společných zkušeností – získaných v zákopech první světové války, během událostí poté, až do konce druhé světové války. Vychutnejte si působivý příběh plný života, nečekaných zvratů a pečlivě kolorovaných archivních záběrů.

16. 8. 20.00 – Nausicaá: Obří akvárium

Už jste se byli podívat dovnitř největšího akvária v Evropě? Žraloci, kajmani, tropické druhy ryb, lachtani… Na 35 tisíc mořských zvířat v akváriu Nausicaá se přijde každoročně podívat 600 tisíc návštěvníků. Obří vodní nádrž je stejně velká jako čtyři olympijské plavecké bazény a vybavená jedinečným filtračním systémem, prvním svého druhu na světě. Každá etapa výstavby nádrže představovala obrovskou technickou výzvu. A když bylo hotovo, Nausicaá přivítala dalších 22 tisíc nových obyvatel, včetně žraloků kladivounů. Tento dokument zachycuje výstavbu složitého akvária, komplikovanou logistiku odchovu tisíců mořských druhů a převozu stovek dalších ze všech koutů světa. Nenechte si ujít fascinující příběh o tom, jak vznikal projekt, který nemá obdoby.

16. 8. 21.00 – Žralok versus predátor

Evoluce z něj vytvořila divokého dravce, v přírodě se proto najde jen málo takových, kteří by si troufli připravit žraloka o jeho pověst krále oceánů. Plave neuvěřitelnou rychlostí. Má takřka 300 zubů ostrých jako břitva. Váží až dvě tuny. A je vždy připravený vrhnout se na každého, koho si vybere na oběd. Žralok je hrozivým nepřítelem. Většina ze 400 existujících druhů žraloka přesto není správně vybavena k tomu, aby se ubránila jiným agresivním, hladovým predátorům. Jaké druhy zvířat jsou natolik odvážné, že si troufnou napadnout samotný „stroj smrti“? Tuleni, krokodýli, chobotnice, rysi, a dokonce i někteří ptáci byli viděni, jak se neohroženě vrhají do souboje tváří v tvář s elitními mořskými zabijáky. Ve vzrušujícím přírodovědném filmu Žralok versus predátor uvidíte výjimečné a vzácné záběry, které to dokazují.

17. 8. 20.00 – Tyranosaurus Rex: Nová odhalení

Tyranosaurus Rex je nejslavnější predátor, který kdy kráčel po naší planetě. Tento impozantní dinosaurus fascinuje generaci za generací. Naplno ovládl naši představivost. Ale kolik toho o tomto legendárním zvířeti skutečně víme? Špičkový film Tyranosaurus Rex: Nová odhalení boří mýty a odkrývá nepřesnosti, které provázejí zřejmě nejslavnějšího zástupce jurského věku už po několik století. Připravte se na nejpřesnější, fotorealistický, kompletně digitálně animovaný portrét T-Rexe! Dozvíte se překvapivé nové informace z úst světově uznávaných mezinárodních odborníků. Díky mnoha letům paleontologických a zoologických výzkumů, přelomovým objevům a moderním technologickým pokrokům konečně odhalíte pravdu a Tyranosaurovi!

17. 8. 21.00 – Divoké Filipíny s Nigelem Marvenem (1. díl)

Filipíny se můžou pochlubit větší různorodostí přírodních druhů na kilometr čtvereční než jakákoli jiná země. Polovinu z 52 tisíc druhů, které se tady vyskytují, byste nikde jinde na světě nenašli. Toto souostroví se skládá ze sedmi tisíc ostrůvků roztroušených v Tichém oceánu. Je to svět plný kontrastů. V klidných tropických mořích se ukrývají křehké hrady postavené z korálů. Rovnou dvacítku aktivních sopek korunují kouř a šlehající plameny. Žijí tady největší orel světa, ale i nejmenší primáti, maličtí nártounovití. Tento přírodovědný seriál vznikl ve stylu diváckého hitu Divoká Kolumbie s Nigelem Marvenem. Jako jeden z prvních odhaluje výjimečné přírodní poklady Filipín, včetně mnoha místních zvířat, která se předtím nikdy nepodařilo natočit.

18. 7. 20.00 – Extrémní železnice s Chrisem Tarrantem IV (Cílová stanice: Timbuktu)

Chris Tarant se vrací s dalším skvělým železničním dobrodružstvím. Ve čtyřech nových epizodách zamíří do zemí, ve kterých rozvoj železnice sehrál důležitou roli v jejich moderních dějinách. Chris se jako obvykle vyzbrojil svým nezaměnitelným stylem a vydává se na dlouhé cesty po Evropě, severní Africe i Středním východě. Nevyhne se ani nepříjemnostem a nehodám: uvázne uprostřed pouště, skončí za mřížemi a dostane se do nepříjemně mrazivé blízkosti jaderného reaktoru z období studené války.

Extrémní železnice s Chrisem Tarantem nabízí jako obvykle neodolatelnou podívanou, záběry překrásné krajiny a půvabných lokomotiv i nečekané zvraty. Nenechte si ujít více než tisíc kilometrů dlouhou francouzskou koloniální trať v Maroku a pátrání po legendární transsaharské železnici. Na severu Evropy se Chris pokusí projet baltské země vlakem po tratích, které během několika posledních desetiletí opakovaně stavěly a ničily invazní armády. Na Balkáně poznává země bývalé Jugoslávie a zjišťuje, že vzestup a pád místní železnice odráží osud celého regionu. A nakonec Chris vyrazí do Jordánska, kde najde trať proslavenou Lawrencem z Arábie, naplánuje si trasu přes Izrael a odhalí, že železnice stála celé poslední století v srdci každého válečného konfliktu na Středním východě.

Unikátní dokumenty uvidíte  každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !