Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 36. týden

31. 08. 2015 | Televizní tipy
Půjde nám o život, ale také se dobře najíme. Dopřejeme si hříchy Divokého západu, rozkryjeme zločiny a dávné odložené případy. Dáme si pořádnou porci tajemství vesmíru, představíme vám legendární ryby a spoustu dalšího. Prima ZOOM je komplexní podívaná.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit v 36. týdnu?


31. 8. 20.00 – Detroit v plamenech

Engine Company 50 je chudý hasičský sbor, který se potýká s požáry po celém Detroitu. Nikde v Americe neexistují hasiči, kteří by byli tak vytížení a kteří by tolik potřebovali „píchnout“ jako oni. Populace Detroitu klesla na polovinu a po těch, co město opustili, zůstalo 80 tisíc opuštěných domů. Žháři mají posvícení a během jediného dne založí až třicet požárů. Kriticky zoufalou situaci a doslova žhavou atmosféru boje s ohněm v ulicích poloprázdného velkoměsta zachycuje dokumentární film Detroit v plamenech. Díky kameře, která se vrhá do akce stejně neohroženě jako hrdinové, v jejichž stopách kráčí, to zažijete z první ruky.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 36. týden31. 8. 21.00 – Vyvázni živý (Únos v džungli)

V únoru roku 1997 se inženýr pracující v ropném průmyslu, Jerel Shaffer, rozhodl vydat se svým přítelem na ryby. Již několik let žil se svou manželkou Virginií ve Venezuele, odkud se vydal na výlet na ryby v džungli u hranic s Kolumbií. Na místo srazu letěl soukromým letadlem, po přistání byl však přepaden a unesen neznámými muži. Ti jej pak prodali jednotkám Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. Muži z této jednotky jej odvezli na opuštěné místo v džungli, kde mu na malém prostoru vybudovali doupě, v němž měl po několik následujících měsíců pobývat. Virginie zatím společně s firmou, v níž Jerel pracoval, začala po zmizelém organizovat pátrání. Spojila se s mužem přezdívaným Andres, který se věnuje vyjednávání s únosci a pátrání po nich v krizových situacích.

Únosci brzy vyslovili svůj požadavek na Jerelovo propuštění – jeho blízcí musejí zaplatit výkupné ve výši 5 milionů dolarů. Andres však navrhl, že bude lepší, pokud nezaplatí celou částku najednou, protože únosci by po zaplacení prvních 5 milionů mohli chtít zaplatit následující týden dalších 5 milionů. Andres únoscům navrhl nižší částky a jeho taktika se vyplatila, protože souhlasili se snížením výkupného na 1 milion dolarů. Po devíti měsících Jerelova zadržení skutečně došlo k výměně výkupného za uneseného Jerela. Ten byl propuštěn ve velmi vážném zdravotním stavu, a manželka Virginie ho dokonce ani nemohla poznat.

31. 8. 22.00 – Nejdrsnější tržnice světa (Mexiko)

Tvrdý obchodník Roger Barton z Londýna obchoduje na trhu s rybami v tržnici Billingsgate padesát let a vysloužil si přezdívku Bastard z Billingsgate. Nyní se vydává do Mexika na tržiště Central de Abasto, což je největší trh s potravinami na světě, o rozloze 325 hektarů, kde se denně umyje, zabalí a prodá třicet tisíc tun produktů. Roger neví, s čím by měl obchodovat, a navíc vůbec neumí španělsky. Jelikož se slaví Den zesnulých, rozhodne se Roger pro nákup květin používaných v tento svátek pro výzdobu domů. Roger na květinách nevydělá a další den se domluví na spolupráci s El Gallem, jenž na tomto obřím trhu pracuje už třicet let. El doporučí nákup levné cibule, neboť je momentálně cibule málo, ale ani tento prodej se nedaří, jak si představovali.

Když Roger sníží cenu, prodá téměř všechnu cibuli a vrátí se mu alespoň investice. Roger chce dostát své přezdívce Bastard z Billingsgate a rozhodne se pro riskantní obchod. Najme náklaďák a vyráží na farmu vzdálenou tisíc kilometrů pro papriky poblano. Koupí pět tun paprik za cenu 19 peso za kilogram a doufá, že než se vrátí na trh, poptávka i cena paprik vzroste. Ale stane se pravý opak a Roger je nakonec rád, když prodá všechny papriky alespoň pod cenou. Roger utrpěl porážku, s níž si bude muset jeho hrdost poradit, a snad si napraví reputaci na dalším trhu, tentokrát v Indii.

1. 9. 19.00 – Planeta jídla (Příběh sýra)


Ukážeme si základní proces výroby sýrů a dozvíme se hodně o jejich historii. Podíváme se do města Roquefort, jehož stejnojmenný sýr je znám po celém světě, a do jeskyně, kde zraje jiný světoznámý plísňový sýr. Dozvíme se, proč jsou některé sýry tak výrazné a jiné téměř bez chuti. Ve středověkém městě Parma zjistíme více o parmazánu. Postupně probereme sýrové speciality Holandska, Švýcarska, Řecka, Turecka, ale i Anglie.

1. 9. 20.00 – Skutečné odložené případy II (113 koster z Yorku)


Nejlepší britské středisko pro forenzní šetření ve skotském Dundee se vydává na novou a průkopnickou misi, která prověří celý arzenál moderní forenzní techniky. Vůbec poprvé se tým pokusí vrátit tvář jedinečným tělesným ostatkům z dávné minulosti. Forenzní antropologie, rekonstrukce obličeje a důkladný výzkum otevřou nový vhled do historie, když z kostí upadlých v zapomnění vystoupí dávná osobní dramata. Jde o vůbec největší případ, který tým kdy řešil. V 10 hromadných hrobech uvnitř bývalého kostela v Yorku bylo nalezeno 113 koster mužů s podivnými příznaky – pozůstatky menších zranění, různých zlomenin i vážných infekcí. Ostatky jsou staré 350 let a byly objeveny přímo za městskými hradbami Yorku v roce 2008. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o vojáky z občanské války v Británii, což potvrdí i karbonové datování.

Dvě kostry jsou však mimořádně pozoruhodné. Jeden muž měl srostlé zápěstí a druhý kromě zápěstí i srostlý loket a koleno, což je vzácná vrozená vada. Tito muži mohli být příbuzní, ovšem výzkum DNA potvrdil, že společnou matku neměli. K určení, zda měli společného otce, je bohužel DNA nekvalitní. Nicméně se vědci stále přiklánějí k tomu, že byli příbuzní, protože je dost nepravděpodobné, aby se v jednom hrobě nacházeli dva jedinci s takovouto vzácnou vrozenou vadou. Otázkou zůstává, co mohli takto těžce postižení muži dělat ve válce. Mohli fungovat například jako stráž skladu s municí nebo třeba kuchaři?

1. 9. 21.00 – Ztracené světy II (Hříšné město Divokého západu)

Městečko Deadwood bylo ve své době jednou z nejkrvavějších oblastí Divokého západu. Původní podoba místa a jeho okolí však důsledkem požáru zanikla, a tudíž se vědci rozhodli původní vzhled rekonstruovat na základě dostupných informací. Pásmo Black Hills v Jižní Dakotě patřilo po desítky let indiánským kmenům, a dokonce byla uzavřena dohoda s americkou vládou, že toto území zůstane v rukou indiánů. Po nějaké době se však přesto do oblasti začali přesouvat někteří z osadníků, kteří se v ní rozhodli hledat zlato. Indiáni se s osadníky dostali do střetu a armáda začala osadníky chránit.

Při slavné bitvě u Little Big Hornu utrpěla sice armáda porážku, poté však byli indiáni nuceni oblast přenechat Spojeným státům. I přesto však potyčky mezi nimi a osadníky pokračovaly. V Black Hills bylo mezitím vybudováno město Deadwood, které se stalo centrem pro všechny, kteří hledali štěstí při pátrání po zlatě, ale i pro řadu podvodníků, pistolníků a prostitutek. Často zde proto docházelo ke krvavým přestřelkám či vraždám, došlo zde i k zastřelení slavného Divokého Billa. Éra Deadwoodu však byla přerušena městským požárem, který spálil většinu domů, a město muselo být postaveno znovu.

1. 9. 23.00 – Největší zlo II (Charles Manson)

Rukou Charlese Mansona nikdy nikdo nezemřel. V roce 1969 však dal příkaz skupině hipíků, aby šli vraždit. Manson ve vězení strávil už 40 let a nesmí veřejně mluvit. Proto se doktor Stone obrací na žalobce Bugliosiho, který nakonec Mansona usvědčil. Mezi oběťmi byla i herečka Sharon Tateová, manželka Romana Polanského ve vysokém stupni těhotenství, se svými hosty. Druhý den ráno bylo nalezeno další místo vraždy. Oběťmi byli tentokráte manželé La Biancovi. Na obou místech zanechali vrazi vzkazy psané krví obětí. Dohromady se u všech obětí jednalo o 169 bodných ran. Manson se narodil jako nechtěné dítě šestnáctileté uprchlici z dětského domova.

Otce nepoznal a matka se o něj nestarala. Nechávala ho dny i týdny, klidně u cizích lidí. Do devatenácti let prošel různými chlapeckými domovy a institucemi. Spáchal několik zločinů a ve vězení strávil mnoho let. Tam se rozvinula jeho nenávist ke společnosti, která ho odmítala. Manson se stěhuje do San Francisca a pomocí LSD manipuluje lidi, aby ho následovali do lepšího života. Posílá nejoddanější ze své sekty „Mansonova rodina“ zabíjet bohaté bělochy a chce to posléze hodit na černochy. Texi Watsnovi dá zbraň a řekne, ať za sebou nechá něco ďábelského. Dívky z Mansonovy rodiny se snažily, jak mohly, aby vinu vzaly na sebe, a očistily tak jméno svého vůdce. I tak byl však Manson uznán z vraždy. V roce 1972 byl v Kalifornii zrušen trest smrti a rozsudky Mansonovy rodiny byly změněny na doživotí.

1. 9. 01.00 – Máme rádi kočky (Kočičí šílenství v Japonsku)


V této epizodě se John Fulton vydá za kočkami až do Japonska. Jedním z hlavních místních symbolů je japonská kočka Maneki Neko, která přináší štěstí. Kočka s pravou zvednutou packou přináší štěstí a kočka s levou zvednutou packou přináší peníze. V Tokiu žije příliš mnoho lidí, byty jsou zde velmi malé a lidé nemohou mít zvířata. Naštěstí zde existují kočičí kavárny. Lidé sem chodí za poplatek trávit čas s kočkami.

V Japonsku existují také domy přizpůsobené kočkám. Pokoje jsou propojeny dírami ve zdech, na stěnách jsou schůdky a můstky, na které kočky mohou skákat. John se projede vlakem Tama, vypadajícím jako kočka, na vlakovou stanici s kočičí tématikou. Tama je jméno kočky – přednostky stanice, která ji hlídá. Ředitel železnice Mitsunobu Kojima nechal Tamu na krachujícím nádraží a od té doby se začal zvyšovat počet cestujících, a tím také příjmy. John se ještě vydá na Kočičí ostrov, kde po hrozivé tsunami žije více koček než lidí.

2. 9. 18.00 – Zločiny z filmového plátna (Selena)


Nový investigativní seriál kráčí po tenké hranici mezi fikcí a realitou a přitom odhaluje skutečná fakta a osobnosti Zločinů filmového plátna. Jsou to tak ikonické příběhy, že se staly součástí populární kultury. Není náhodou, že se moderátorkou Zločinů filmového plátna stala skutečná Erin Brockovichová, která je titulní hrdinkou oscarového dramatu s Julií Robertsovou v hlavní roli. Každý díl ukazuje, jak filmové umění imituje život. Můžete se těšit na dosud nezveřejněný rozhovor s první americkou sériovou vražedkyní Aileen Wuornos, zvěčněnou prostřednictvím herečky Charlize Theronové ve filmu Zrůda.

Nebo na výpovědi lidí z nejbližšího okruhu okolo slavné latinskoamerické zpěvačky Seleny Quintanilly Perezové, již si v dramatu Selena zahrála Jennifer Lopezová. Nechybí ani portrét Pamely Smartové. Díky jejímu chlípnému příběhu svádění a vraždy získala Nicole Kidmanová první Zlatý glóbus za film Zemřít pro. Odhalte pravdu ukrytou za novinovými titulky o vraždách, které inspirovaly Hollywood.   

2. 9. 23.00 – Tajemství vesmíru I (Vnitřní planety)
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 36. týden

Merkur a Venuše jsou označovány jako vnitřní planety sluneční soustavy. Staří Římané byli přesvědčeni, že jsou něčím výjimečným, a proto jim dali jména svých božstev. Laskavost, krása a ideály bohů jsou však v přímém rozporu s podmínkami, které na těchto planetách panují. Venuše je šestou největší planetou sluneční soustavy. Od Slunce je vzdálena 108 milionů kilometrů. Rok na ní trvá 225 pozemských dní. Venuše je stále tvrdě bombardována meteority. Jeden z nich při dopadu změnil i rotaci planety, a proto Slunce na Venuši vychází na západě a zapadá na východě.

Dny jsou dlouhé, jeden den trvá osm pozemských měsíců. Povrchová teplota Venuše dosahuje neuvěřitelných 480 stupňů Celsia. Merkur je od Země vzdálen 77 milionu kilometrů. Merkur je malý, má pouhých 40 % průměru Země. Merkur nemá atmosféru, protože nemá gravitační pole. Na povrchu Merkuru není žádná sopečná činnost a planeta je kvůli tomu už asi 4 miliardy let mrtvá. Rok na Merkuru trvá 88 pozemských dnů. Jeden den na Merkuru trvá 180 pozemských. Díky tomu je na straně natočené ke Slunci neuvěřitelných 430 stupňů Celsia a na straně odvrácené 180 stupňů. Je jasné, že planety s božskými názvy nejsou tím rájem pro život, jak se dlouho myslelo.

3. 9. 19.00 – V největším kráteru světa

Před dvěma a něco miliardami let do Země narazil meteorit o velikosti Stolové hory. Trefil se těsně za hranici dnešního města Vredefort a zůstala po něm jizva, která je dnes považována za nejstarší a největší místo dopadu meteoritu na naší planetě. Na fascinující výpravu Dómem, jak se kráteru přezdívá, zve diváky jeden z neuznávanějších jihoafrických geologů Roger Gibson. Vysvětluje, jak to, že vědcům trvalo déle než století rozpoznat stopy po dopadu meteoritu a vzniku celé oblasti – stopy, které dodnes zůstávají pevně zapsány v místních horninách.

3. 9. 22.00 – Tajné spolky (Tajemství iluminátů)

Marian Füssel je německý historik, který se vydává po stopách nejvlivnějších a nejuzavřenějších bratrstvech. Tentokrát svou pozornost věnuje tajnému spolku iluminátů, jejichž domnělým sídlem je americká univerzita Yale. Marian jede do Washingtonu, kde se údajně schází mnoho tajných spolků. Setká se zde s profesorem Robertem Hieronimem, aby společně prozkoumali jednodolarovou bankovku, na které jsou vytištěny některé ze symbolů iluminátů. Německý profesor Adam Weishaubt byl hlavním představitelem iluminátů v Německu, jeho cílem bylo založit tajnou vládu a povznést svět na vyšší úroveň čistoty a dokonalosti.

Mezi členy skupiny patřil spisovatel Johann Wolfgang Goethe či filozof Gottfried Herder. Tajná organizace se rozrůstala, na svém vrcholu měla zhruba 2 000 členů, absolutističtí vládci se jí však postavili. Když policie náhodně získala listinu se jmény všech členů, organizace byla zakázána a Adam Weishaubt uprchl. Není však jasné, jestli se řád rozpadl, anebo tajně funguje ještě dnes.

4. 9. 20.00 – Kouzlo modrých hlubin (Asie)


Objevte unikátní krásu světů ukrytých na dně moří a oceánů omývajících všechny kontinenty. Kouzlo modrých hlubin je fantastickou výpravou za málo známými půvaby podmořského života, jaké jinde nemají obdoby. Sedmidílný dokumentární seriál natočil proslulý a uznávaný polský kameraman Darek Sepilo. Jeho záběry vám uvíznou v paměti navždy. Začínáme v Asii, kde prozkoumáme korálový trojúhelník mezi Filipínami, Indonésií a Malajsií. Nechybí blízká pozorování krmení žraloků, návštěva antarktických obydlí tuleňů leopardích nebo migrace velryb.

5. 9. 18.00 – Odhalený Řím (Koloseum)


Historie Říma se začíná přepisovat. Díky novým vykopávkám získáváme přelomové poznatky o událostech, jež formovaly toto starověké impérium, i osudech jeho obyvatel. Nejde jenom o císaře a vysoko postavenou elitu, ale také o těžce pracující dělníky, stavitele a obyčejné vojáky. Prostřednictvím jejich zážitků a zkušeností se poprvé můžeme podívat na historii Říma úplně jinýma očima. Dříve neznámý příběh, který vychází z čím dál většího množství nových zdrojů, se pomalu odkrývá s takovým množstvím detailů jako nikdy před tím. Jména osobností a míst jako César, Caligula nebo Koloseum jsou povědomá, ale jejich interpretace je hodně odlišná.

5. 9. 20.00 – Divoký Yellowstone: Vlčice

Vlci žijí lovem. Kupředu je žene vůně masa a vůdce smečky je tady od toho, aby zajistil čerstvý kus flákoty. Dokumentární film Divoký Yellowstone: Vlčice přesto není příběhem žádného alfa samce. Hlavní hrdinkou epického vyprávění se stala jedna neobyčejná vlčice. Její příběh popisuje, jak se navzdory vší pravděpodobnosti dokázala stát něčím, co v přírodě nemá obdoby: vůdkyní smečky. Vlčice se stala nejslavnějším zástupcem svého druhu na území divokého Yellowstonu. Aby pod svým vedením shromáždila jednu z nejlegendárnějších vlčích smeček, musela překonat neuvěřitelné překážky.

6. 9. 21.00 – Airshow (Startujeme)

Dokumentární seriál Airshow zve diváky do zákulisí nejnebezpečnějšího vedlejšáku na světě. Ze země to vypadá nádherně, ale každoročně zahyne více pilotů leteckých show než v jakémkoliv jiném odvětví zábavního průmyslu. Aby se člověk udržel ve vzduchu a přežil, musí být částečně obchodníkem, kaskadérem i bláznem. Čím víc se snaží na zemi i ve vzduchu, tím větší je pravděpodobnost, že uspěje. Ale když to přežene, zřítí se. Peněz není nikdy dost a práce je vždycky málo. Airshow představuje životy producentů, performerů a techniků, kteří musí čelit defektům, nepřízni počasí i vlastnímu egu. Těžko věřit, že právě tohle je práce, pro kterou jsou lidé ochotni umřít!

Unikátní dokumenty, vysílané ve 36. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !