Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 36. týden

2. 09. 2019 | Televizní tipy
Prozkoumáme planetu křížem krážem, potopíme se do hlubin, budeme pátrat v historii i ve vesmíru, poznáme život Evy Braunové a zastavíme se v Česku. To vše nabízí Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 36. týden:


2. 9. 20.00 – Irsko z výšky

Tento film je poutavým a poučným příběhem o Irsku: o jeho geologii, přírodním terénu, dějinách i architektuře, a to pohledem z výšky. Pozoruhodné záběry natočené pomocí helikoptér nebo dronů zachycují různé tváře historicky nejvýznamnějšího a nejkrásnějšího ostrova západní Evropy. Vychutnejte si pohled na Smaragdový ostrov, jak jste ho ještě neviděli. Na krajinu vytvořenou ustupujícími ledovci doby ledové, neolitické hrobky a prehistorické pevnosti z éry Keltů, úchvatnou architekturu raného keltského kostela, středověká města a hrady z doby Vikingů a Normanů, ale i shon a šum moderních metropolí informačního věku. Toto je příběh o krajině, o které jste si mysleli, že ji dobře znáte, z úplně nové a nečekané perspektivy.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 36. týden2. 9. 22.00 – Sluneční Odyssea

Co dnes víme o Slunci? Odvážíme se doufat, že se jednoho dne dostaneme blíže ke hvězdě, jejíž nejchladnější oblast dosahuje teploty 3 500 stupňů Celsia? A jejíž srdce hoří 15 miliony stupňů? Film Sluneční Odyssea se snaží odhalit nejnovější tajemství, která obklopují naši hvězdu. Připojte se k nám a společně zamíříme ke Slunci tak blízko jako nikdy předtím, a to díky dvěma vesmírným misím: Parker Solar Probe a Solar Orbiter. Obě jsou výsledkem blízké spolupráce mezi Evropou a Spojenými státy americkými. Jak se podařilo tak ambiciózní a odvážné projekty uskutečnit? A co se díky nim můžeme dozvědět? Sledujte jedinečnou výpravu do vesmíru za novými poznatky o nebeském tělesu, které ovlivňuje veškerý život na Zemi a na kterém jsme čím dál více závislí.

3. 9. 20.00 – Jak jsme sestrojili bombu

V roce 1943 obdrželi přední vědci ze všech koutů Spojených států amerických tajuplný a přísně tajný dopis, ve kterém se psalo: „Jeďte na East Palace Avenue číslo 109 ve městě Santa Fe v Novém Mexiku. Tam zjistíte, jak dokončit cestu.“ Po příjezdu byli okamžitě převezeni na osamělé místo, jenž se na příští dva roky stalo jejich domovem. Tady, mezi pískem a kameny, kaktusy a plevelem, vojenskými baráky a chatami, přímo na tomto primitivním místě nakonec změnili celý svět, vyvinuli úplně novou vědu, vyhráli druhou světovou válku a přivedli lidstvo o krok blíže ke zkáze. Poznejte jejich příběh v celovečerním dokumentu.

3. 9. 22.00 – Pohotovost pro exotická zvířata II (Znuděný rys)

Na pohotovosti pro exotická zvířata není žádný den ani trochu nudný. Doktorka Susan Kelleherová a její šikovný tým léčí všechno od ježků a divokých zvířat až po nejpodivuhodnější zástupce zvířecí říše. „Cokoli kromě psů a koček. Jestli to proleze dveřmi, postarám se o to,“ zní motto dr. K. Všechny epizody zábavného přírodovědného seriálu Pohotovost pro exotická zvířata obsahují uzavřené příběhy a nečekaně překvapivé i dojemné momenty. Dr. K a její tým se musí vyrovnat s mnoha zvláštními případy. Od rysa ostrovida se střevy zablokovanými obrovským chomáčem chlupů až po želvu ostruhatou, která si propíchla krk, když se snažila spářit s hromadou dřeva… Pečují o jakékoli zvíře, malé nebo velké, odhodlaně a oddaně.

4. 9. 20.00 – Divoká Čína (Travnaté pláně)

Čína je země s nejroztodivnějším ekosystémem na světě. Žije tady neuvěřitelné množství zvířecích a živočišných druhů. Skvělý seriál Divoká Čína se zaměřuje na pět nejzajímavějších míst od starověkých pralesů, přes tibetské pastviny nebo břehy řeky Jang-c’-ťiang, až po čínská mega města a oceány, které Zemi draka obklopují. Sledujte vzácná zvířata a odhalte jejich dosud neznámé chování. Podívejte se na práci ochránců přírody. V pralesích se staneme svědky zuřivé bitvy o území mezi dvěma klany hulmanů uzdičkových. Dozvíme se o snaze zachránit tygra ussurijského a levharta mandžuského. Uvidíme, jak lišky horské loví na tibetských pláních malé hlodavce zvané pika nebo jak probíhá období páření nejmenšího čápa na světě. Dozvíme se o návratu sviňuchy hladkohřbeté a budeme pozorovat rituál páření nejstaršího mořského zvířete – ostrorepa východoasijského, který žil už před 300 miliony let. Ve městech se připojíme k čínskému druhu ježka, jenž se snaží přežít uprostřed rušného Pekingu, nebo rozpustilým makakům hodujícím na čínský Nový rok v náhorní prefektuře Kuej-jang. Odhalíme, jak se medúzy nedávno rozšířily ve vlnách oceánů. A budeme sledovat aktuální pokusy obnovit severní okraj korálového trojúhelníku v Jihočínském moři, jednoho z nejživějších a nejbohatších podmořských životních prostředí světa. Taková je divoká Čína, jakou jste ještě neviděli.

4. 9. 21.00 – První člověk – 1. část

Který ze všech velkých primátů žijících před 25 miliony let byl naším společným předkem? Byl jím Pierolapithecus catalaunicus? Snímek První člověk sleduje, jak se z primátů díky milionům let evoluce a tisícům kilometrů migrace vyvinul člověk vzpřímený a poté člověk moudrý – homo sapiens.

6. 9. 20.00 – Odkrývání Titanicu

Dokumentární film Odkrývání Titanicu odhaluje nejslavnější vrak v dějinách v takové podobě, v jaké jsme ho dosud neviděli. Není to jenom další zfilmované potopení do hlubin k troskám legendární lodi jako obvykle. Díky předešlému rozsáhlému mapování a digitálním animacím je snímek nejpropracovanějším a nejnapínavějším pohledem na tento vrak, jaký dosud vznikl.

6. 9. 21.00 – Potápění s legendami 1/2

Největší obyvatelé naší planety žijí pod vodou. Jejich nesmírné rozměry odjakživa dráždily lidskou představivost. Každý, kdo je zahlédl v kalných vodách nebo na prakticky nepřístupných místech, ochotně uvěřil legendám. Dnešní vědci se nespoléhají na dávné mýty. Snaží se pochopit a porozumět skutečné podstatě těchto majestátních tvorů. Jenže z úlovku můžou zjistit jenom málo o tom, jak a kde takový tvor žije. Jak rozluštit tajemství pod hladinou a odhalit skutečné chování podmořských legend? Rekordman v oblasti nádechového potápění Fred Buyle se rozhodl zasvětit tomuto nelehkému úkolu vlastní život. Cestuje po celém světě ve službách vědy a značkuje nebo foto-identifikuje největší obyvatele moří, kteří ho fascinují už od dětství.

7. 9. 20.00 – Krásy divoké Šumavy (Portrét panenské krajiny)

Uprostřed Evropy leží poslední rozsáhlá divočina tohoto kontinentu: Šumava. Nekonečné lesy, čarovná vřesoviště a žulové skály tvoří malebnou krajinu, která je jako žádná jiná. Tato oblast se nachází na bývalé hranici mezi západní Evropou a východním blokem, kde se setkávají Německo, Rakousko a Česká republika. Žijí tady zvláštní a výjimeční lidé, ochotní překročit jakoukoli hranici, aby přírodní dědictví Šumavy zachovali. Šumava vděčí za svou jedinečnost vlastní bouřlivé historii. Od středověku byla domovem různorodé skupiny lidí, kteří se nechali nalákat hluboko do lesů vyhlášenými sklárnami a dobře dostupným dřevem. Je to úžasný kraj se zajímavými obyvateli, jejich tajuplnými osudy a vlastním přírodním bohatstvím.

7. 9. 21.00 – Polární psi

Arktida není pro člověka naprosto nepřístupná jedině díky polárním psům. Tito lovci, strážci a také „přepravci“ životně důležitých zásob představují už po tisíce let životně důležité spojení s přírodou. Byli to právě psi, kdo vyvedl předky dnešních obyvatel města Sarqaq ze Sibiře a o celé tisíciletí později přivedli průzkumníky až k severnímu pólu. Amundsen vyhrál závod na pól jenom díky tomu, že se spoléhal na polární psy. Tvůrci tohoto dobrodružného přírodovědného filmu jsou si toho dobře vědomi. A tak když se nad Grónskem rozednívá, dorazí do Scoresbysundu se smečkou jediných společníků, které stojí za to mít.

7. 9. 22.00 – Eva Braunová: Hitlerova žena

Na Evu Braunovou se několik desetiletí nahlíželo jenom jako na hloupou blondýnku a půvabné rozptýlení určené očím nacistického diktátora. Ale historikům se nedávno podařilo odhalit její další stránku pozorné učednice oddané muži, kterému na veřejnosti říkala „můj vůdce“. Dokumentární film Eva Braunová: Hitlerova žena vykresluje Evin intimní portrét ode dne, kdy se pár v roce 1929 seznámil a započal přísně tajný vztah, až do společné smrti v podzemním bunkru 30. dubna 1945. Jenom pár hodin po obřadu, kdy se z Evy Braunové stala paní Hitlerová.

8. 9. 22.00 – Jak zkrotit vítr (Nevyčerpatelná energie)

Vítr odjakživa lidi fascinoval, a zároveň děsil. Živel, který mívá ničivé účinky, je také klíčový pro rozvoj života na Zemi. Opyluje rostliny, roznáší semena, pohání plavidla a napájí stroje. Dnes už dokážeme popsat fyzikální principy této mocné přírodní síly, ale stále nevíme, jak ji naplno využít. A tak vědci hledají inspiraci u matky přírody a studují, jak si s větrem poradili rostliny, hmyz nebo ptáci. Nyní před sebou mají úkol vyvinout technologii, jež by dokázala přeměnit neviditelnou sílu na zdroj nekonečné energie.

Unikátní dokumenty uvidíte  každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka