Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týden

21. 11. 2016 | Televizní tipy
Ochutnáme Kubu, vypravíme se za Inky, oceníme roli žen ve válce, poznáme život slonů i orangutanů, prozkoumáme mořské hlubiny, představíme vám rekordy zvířecí říše a nebude chybět příběh Casanovy. Ale čeká na vás ještě spousta dalších zážitků s Prima ZOOM.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 47. týdnu?


21. 11. 20.00 – Letem světem: Velké výpravy (Inkové a inkvizitoři)


V dnešním pokračování cesty kolem světa se Brianna Barnesová vydá do Peru, aby zde prozkoumala vznik velké incké říše a její zánik rukou španělských dobyvatelů. Většina Latinské Ameriky byla kolonizována Španěly. Briana svou výpravu zahájí ve městě Cajamarca, kde španělský dobyvatel Francisco Pizarro napálil inckého panovníka Atahualpu, vzal všechno jeho bohatství a nechal ho zabít. Pak zamíříme do Limy – hlavního města Peru, ze kterého Francisco Pizzaro vládl dobytému území pevnou rukou. Devítihodinová cesta vlakem nás zavede na vysoko položené místo Huancayo. Poté se vydáme do hlavního města Inků Cuzca a jeho okolí, kde je známé Posvátné údolí Inků.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 46. týdenDůležitou zastávkou při cestování v Peru je Machu Picchu – incké kultovní místo. Brianna podstoupí očistný duchovní rituál a podívá se, jak se peče místní tradiční chléb. Do nádherné oblasti kaňonu Colca je to dalších deset hodin cesty. Tento kaňon je hluboký přes 3300 metrů tedy dvakrát hlubší než Grand Canyon. Arequipa je druhým největším městem v Peru a oblast je známá svými vulkány. Brianna se podívá do místního muzea a blíže na mumie Inků. Inkové obětovali lidi pro bohy, kteří jim pak zajistili úrodu. Brianna se vydá s průvodcem na vrcholek jedné ze sopek v přírodní rezervaci. Tyto vysoké sopky byly Inkům tak posvátné, že zde bohům obětovali i vlastní děti. Brianna zdolá Pichu Pichu, jejíž vrchol je ve výšce 5400 metrů nad mořem.

21. 11. 21.00 – Planeta jídla (Kuba)

Bobby Chinn se vydává na Kubu a v hlavním městě Havana nejprve navštíví španělskou pevnost Castillo de la Real Fueza, kde se dnes nachází námořní muzeum. Bobby se zajímá i o další kulturní i historické památky, ale pravým důvodem jeho návštěvy je kubánská kuchyně, která je velmi ovlivněna kuchyní španělskou, francouzskou a africkou. Bobby se naučí od šéfkuchaře Ahmeda tradiční španělský pokrm Moros Y Cristianos. Projde zelinářský trh, kde si koupí ananas, neboť hodlá z ovoce připravit speciální jídlo a pak zamíří do tradiční restaurace, kde ochutná další tradiční jídla. Káva byla vždy součástí života Kubánců a Bobby ochutná místní kávu v kavárně, kde si prohlédne i proces pražení.

Doménou Kuby je především tabákový průmysl, hlavně ručně vyráběné doutníky a cukrová třtina, z níž se vyrábí světoznámý kubánský rum. Po ochutnávce rumu a návštěvě továrny na doutníky zamíří Bobby na pláž, kde připraví kreolský ovocný salát, a pak se vrátí zpět do města, aby se svezl jedním z poválečných starých vozů, kterých jezdí na Kubě mnoho. Bobby navštíví místa, kde pobýval, pracoval i popíjel Ernest Heminngwaye a se šéfkuchařem Césarem připraví Hemingwayův oblíbený pokrm. Přijměte pozvání na ostrov svobody.

22. 11. 20.00 – Ženy ve válce: 1914–1918

Marie Curie, Edith Whartonová, Mata Hari, Rosa Luxemburgová… Díky zhruba tuctu výjimečných žen se dostaneme do samého středu Velké války. Jejich příběhy se navzájem prolínají a každý je svým vlastním způsobem výjimečný, ale jedno je spojuje: každý z nich je o nějaké ženě, jež odvážně bojovala proti hrůzám první světové války. Ať už to byly špiónky, vědkyně, učitelky nebo spisovatelky, tvořily armádu žen, která vykročila ze zákopů každodenního života a zapojila se do bitvy. Jejich boj za feminismus a vlastenecký duch jsou dnes přesto zapomenuty. Film Ženy ve válce konečně připomíná důležitou roli těchto hrdinek, kterou sehrály během čtyř let krvavého vojenského konfliktu.

22. 11. 21.00 – Tajemství Jaltské konference

Na konci druhé světové války spojenci předali Sovětům dva miliony Rusů, Ukrajinců a lidí baltských národností. Bylo to součástí tajného paktu, který Churchill, Roosevelt a Stalin podepsali během setkání v únoru 1945 na Jaltské konferenci. Jejich dohoda byla držena v tajnosti, dokud se repatriovaní nešťastníci (tedy ti, kteří nebyli popraveni) neoctli v pracovních táborech na Sibiři. Tam se se svými příběhy svěřili spoluvězni, ruskému spisovateli Alexandru Solženicynovi, který odhalil světu jejich tragické osudy a životy zmařené na poloostrovu gulagů.

Snímek Tajemství Jaltské konference znovu otevírá němou stránku dějin 20. století a vypráví příběh o odvaze vzdorovat i klíčovým politickým událostem mezi lety 1945 až 1947 z pohledu těch, které postihly nejvíce. Zároveň připomíná nesmírnou odvahu jeho aktérů – včetně celého Lichtenštejnska, které je sice nejmenší zemí v celé Evropě, ale také jedinou, která odmítla Sovětům vydat svých 500 uprchlíků z Baltu. Nebo generála Holmstona-Smislowského, barvité osobnosti, jež dlouhá léta bojovala za to, aby se tito žadatelé o azyl dostali do bezpečí v Argentině, kde dodnes žijí jejich potomci.

23. 11. 20.00 – Poslední ráj orangutanů

Ekolog Chris Morgan vyrazil do džunglí severní Sumatry, aby zdokumentoval, jak tam pokračují práce na záchraně místní populace orangutanů. Nejinteligentnější opice celé Asie se kdysi proháněly napříč indonéskými ostrovy Sumatra a Jáva. Ale dnes zůstalo v sumaterské divoké přírodě méně než 7 000 jedinců. Hlavní příčinou poklesu populace orangutanů je masivní kácení pralesů kvůli dalším a dalším palmovým plantážím. Morganův dokument ukazuje, jak se ochránci přírody snaží tento ničivý trend zastavit, a zvrátit tím skutečnost, že učí osiřelé orangutany základní dovednosti pro přežití, aby mohli být vypuštěni zpátky do džungle. Kromě toho se také přidá k vědcům na výpravě do chráněné oblasti hlubokého rašelinového pralesa, kde zblízka pozoruje divoké orangutany, jejich chování i zvyklosti.

23. 11. 21.00 – Ze života slonů

„Velký slon“ je mocný samec, který putuje po stepích a savanách přírodní rezervace Ngorongoro v africké Tanzanii. Hledá jídlo a sloní samičku, jež by svolila k páření. Slonice žijí ve velkých rodinných skupinách čítajících dvanáct nebo i více kusů. Jedním z takových je i „Malé slůně“. Kráčí vyprahlou pustinou spolu s matkou, tetami a dalšími slůňaty. Hledání potravy je čím dál náročnější. „Velký slon“ se snaží pomáhat, jak může, a nosí skupině šťavnaté listy a větvičky z vršků stromů. Když přijde, má zájem o samice. „Malého slůněte“ si prakticky nevšímá, i když je to nejspíše jeho vlastní potomek.

23. 11. 22.00 – Galileo: Extrémní zážitky (1. díl)

Dělníka z doků převálcuje náklaďák. Parašutista zažije čtyřkilometrový volný pád. Obyčejného taťku od rodiny tvrdě zasáhne nejhorší ohnivá bouře, jakou Austrálie zažila. Všichni tři to rozchodí. Extrémní zážitky, oživlé noční můry, neobvyklé případy: vědeckopopulární magazín Galileo: Extrémní zážitky přináší příběhy lidí, kteří přežili vlastní smrt – a vysvětluje, jak přesně k tomu došlo. Dramatické události z celého světa jsou zachycené na vzrušujících unikátních původních záběrech amatérských filmařů. Jejich aktéři se v interview plných emocí svěřují s vlastními mrazivými zážitky. A ve chvíli, kdy by obvykle byl příběh u konce, se magazín Galileo: Extrémní zážitky teprve rozjíždí naplno! Díky odborníkům a zajímavým vědeckým experimentům odhaluje, proč některé strategie přežití vyjdou, zatímco jiné ani zdaleka ne. Dozvíte se, nejen jak přežít extrémní zážitky, ale také jak tyto poznatky využít v každodenním životě.

24. 11. 20.00 – Hitlerova tajná stíhačka

V létě 1945 došlo k ohromujícímu objevu na severu Německa: američtí vojáci tady našli tajný hangár, ve kterém se skrýval tucet nedokončených letounů ve tvaru bumerangu. Byly to Hitlerovy tajné stíhačky HO 229. Tato „létající křídla“ byla tehdy odeslána do Spojených států. Dnes tým odborníku pracuje na přesné a kompletní reprodukci HO 229. Chtějí zjistit, jestli nacisty navržená letadla takřka o čtyři dekády předešla dnešní moderní maskované letouny. Dokázala by uniknout spojeneckým letadlům a změnit výsledek druhé světové války?

24. 11. 21.00 – Letadlová loď Enterprise (Pearl Harbor)

Enterprise byla matkou všech letadlových lodí druhé světové války. Začala se konstruovat ještě před propuknutím bojů a nakonec se stala jedinou letadlovou lodí, která se v první linii zúčastnila každé důležité bitvy v Pacifiku. Během čtyř let se tedy tato loď i její posádka dostaly do několika nejzuřivějších střetů moderního válečnictví. V každém z nich sehrála klíčovou roli těžká palba, instinkt a bezvadná koordinace mezi letadlovou lodí, torpédoborci, letadly na nebi i ponorkami pod hladinou. Seriál Letadlová loď Enterprise začíná na začátku druhé světové války a končí až její poslední bitvou. Jak boje pokračovaly, loď se postupně měnila, její posádka také a střety s nepřítelem už nikdy nebyly stejné.

24. 11. 23.00 – Pracující slon
i

Každý večer se Aye Soe může projít do lesa, aby si užil dvanáct hodin částečné svobody. Pouta omezují jeho kroky a zabraňují tomu, aby se zatoulal příliš daleko. Stejně to probíhá u všech asi šesti tisíců slonů v Barmě, kteří pracují s dřevorubci v odlehlých oblastech. Ale co se s nimi stane, až tady žádné dřevo nezbude? Když se jejich příbuzní v Thajsku dostanou do rukou Meepana z města Ayutthaya, mají štěstí. Meepan vychovává zvířata pro potřeby zábavního průmyslu. Jeho sloni se účastní historických rekonstrukcí bitev nebo provádí turisty pralesem, kterým se dříve volně proháněli. V národním parku Kaudulla na Srí Lance si stádo divokých slonů užívá luxusní pohodu místní vodní nádrže. Ale protože se farmáři a stavitelé hlásí o nové místo na rozvoj budoucích projektů, území slonů může být v budoucnu ohrožené. Dokumentární film Pracující sloni vybízí k zamyšlení nad množstvím pro slony životně důležitých otázek.

25. 11. 20.00 – Šepot v hlubinách

Ponořte se do fascinujícího podmořského světa oceánů a dostaňte se k jádru prakticky neprozkoumané oblasti vědy: komunikaci mezi rybami. Přidáte se k týmu specializovaných vědců a navštívíte nádherné korálové útesy, polorozpadlé vraky starodávných lodí ve Středozemním moři, i potopené ponorky zahalené tajemstvím. A všude tam se setkáte s univerzálními formami podmořské komunikace. Jakým jazykem mluví ryby? Vydávají nějaké zvuky? Používají jazyk těla? Jakou roli v tom všem hrají barvy? Na tyto i další zajímavé otázky odpovídá Šepot v hlubinách o jedné napínavé cestě kolem světa.

25. 11. 21.00 – Nejdivočejší ostrovy II (Japonsko)

V pokračování seriálu Nejdivočejší ostrovy, který zkoumá bohatou historii nedotčených rájů, se potopíte u japonských ostrovů, kde se setkávají tektonické desky a způsobují významnou seismickou a vulkanickou aktivitu. Ostrovy na Amazonce se na několik měsíců zaplavují a znovu vysoušejí, není proto divu, že jsou porostlé plovoucími pralesy. Ostrov Vancouver se může pochlubit nejbohatším zvířecím královstvím v celém Pacifiku. Řetězec 7 000 malých a miniaturních filipínských ostrovů je opředený tajemstvím. A Falklandy jsou učiněným rájem tučňáků. Díky této řadě uvidíte nádherné scenérie a barvité detaily, které byste jinde hledali marně.

26. 11. 21.00 – Zvířecí rekordmani

Příroda neustále posunuje hranice evoluce a nikdy nás nepřestane překvapovat rekordními schopnostmi. Začneme u největšího suchozemského zvířete, slona afrického, který je dvakrát vyšší než člověk a těžší než minibus. Tento titán má také jeden z největších mozků – je čtyřikrát větší než lidský, přesto nepůsobí nijak nepatřičně. Ale není jediným, kdo nás ohromí svými rozměry. Zvířecí rekordmani mají různé podoby. Někteří se dostanou nejdále. Jiní mají nejsilnější skus. Kdo je ze všech nejúspěšnější?

26. 11. 22.00 – Faraonovo ztracené město


Archeologové našli v centrální části egyptské pouště něco mimořádného. Podařilo se jim objevit starověký hřbitov, kde je pohřbeno tisíc lidí ze ztraceného hlavního města Amarna. To vzniklo za jediným účelem: sloužit potřebám faraona Achnatona, který patřil k nejosobitějším králům starověkého Egypta a za ženu měl slavnou krásku Nefertiti. Achnaton opustil původní egyptskou metropoli Théby a odvedl 40 tisíc lidí do pouště, aby vystavěli nové centrum říše. Během následujících dvou desetiletí se však Egypt dostal na pokraj kolapsu, město se vylidnilo a Achnatonovo jméno bylo vymazáno z historie. Proč velkolepá a skvělá Amarna přežila jen jednu generaci a pak záhadně zmizela na více než 3 000 let z dějin?

26. 11. 23.00 – Casanova: Skutečný příběh


Casanova je považován za největšího milovníka všech dob. Francouzská vláda zakoupila manuskript jeho pamětí za úctyhodných sedm miliónů eur. Tím pádem se jedná o nejdražší rukopis na světě. Ale příběh, který se na jeho 3 000 stranách odehrává, je poněkud překvapivý. Slavný Benátčan nebyl ani náhodou žádným Donem Juanem nebo necitlivým sexuálním predátorem. Naopak vystupoval jako neotřelý myslitel, citlivý přítel žen, sexuální revolucionář a jeden z prvních zastánců feminismu. Casanova: Skutečný příběh vypráví o vzestupu a pádu Giacoma Casanovy, syna herce, z něhož se stala jedna z nejbarvitějších osobností 18. století. Proč ho ženy tolik milovaly? Jak se mu podařilo uspět a dostat se na nejvyšší místa tehdejší společnosti? Podívejte se spolu s námi na nejnovější poznatky o životě Casanovy a odhalte tajemství „největšího svůdce všech dob“.

27. 11. 22.00 – Globální logistika (Losos – z oceánu až na náš stůl)


Každý den jíme ovoce z Blízkého východu, zeleninu ze Španělska nebo Nizozemí, pracujeme na počítačích vyrobených v Číně a nosíme šaty z Bangladéše. Ale zamysleli jsme se už někdy nad tím, jak se všechny tyto výrobky dostávají až k nám? Tento poutavý seriál představuje složitě zorganizovanou a vysoce precizní logistiku, bez které by zboží ke konzumentům nikdy nedorazilo. Vždyť taková cesta z Asie až do středu Evropy je dlouhá a plná překážek.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 47. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !