Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týden

26. 02. 2018 | Televizní tipy
Nejširší paletu dokumentů z přírody, oceánů, historie, válek, vědy a techniky, vesmíru, cestování, záhad i dramat a skutečného života najdete jedině na Prima ZOOM. Od 3. března inovujeme sobotní programový blok 22.00–24.00. Nově se bude jmenovat Příběhy civilizací a najdete zde ještě širší nabídku dokumentů zaměřených na historii.

Na jaké unikátní dokumenty se můžete
na Prima Zoom  těšit v 9. týdnu?


26. 2. 21.00 – Prokletí afrických albínů

Když se někdo narodí jako albín, Tanzanie je pro něj nejhorší místo na světě. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že v této zemi žije asi 300 tisíc lidí postižených albinismem. Jsou bezbranní vůči spáleninám i rakovině kůže. Jenže prudké africké slunce není jedinou hrozbou, se kterou se musejí potýkat. Skutečným nebezpečím je pro ně široce rozšířená víra ostatních obyvatel, že albíni mají magické schopnosti. Místní šamani připravují kouzelné lektvary z těl zabitých albínů. Těm, kdo je používá, mají přinést štěstí a bohatství. Je to nesmírně lukrativní byznys, a tak se z albínů stala pronásledovaná kořist. Zvlášť ohrožené jsou ženy a děti.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 9. týdenVláda přišla s jediným řešením: umístit děti, jako je Kabula, do zvláštních uzavřených zařízení, která jsou obehnaná ostnatým drátem a hlídaná ozbrojenými strážci. Kabule bylo teprve dvanáct, když ji napadli neznámí pachatelé. Vloupali se k nim domů a usekli jí ruku mačetou. Podařilo se jí přežít, ale už se nemůže vrátit zpátky domů. Pro svou vlastní bezpečnost musí bydlet v ostře hlídaném táboře v Buhangiji. Už je tam pět let. A takových dětí jako ona, postižených nejen albinismem, ale hlavně těžkým osudem, jsou stovky. Dokument natočila Martyna Wojciechowska, která za snímek obdržela spoustu ocenění, např. Zlatou nymfu na festivalu v Monte Carlu.

26. 2. 22.00 – 10 konců světa (Smrtící asteroid)


Po celém světě dochází k podivným, strašlivým událostem: z nebe prší sklo, v atmosféře se objevila díra, zemská gravitace je narušená a přestává působit, globální komunikace nefunguje, propuká neznámá epidemie. Tak začíná každá epizoda nového seriálu 10 konců světa. Výsledky nových vědeckých výzkumů odhalily, že právě tyto katastrofické události jsou pouhým následkem mnohem horšího osudu, který by mohl těžce dopadnout na Zemi. Pokud by došlo ke srážce s jinou zbloudilou planetou, k zásahu gama zářením, k erupci metanu na mořském dně nebo k nukleární válce, byl by to konec světa. Podívejte se jak – nebo jestli vůbec – se může lidstvo na hrozící zkázu připravit.

27. 2. 20.00 – Stalin v barvě


V těchto dnech uplyne 65 let od smrti jednoho z největších světových diktátorů. Stalinův pohřeb se uskutečnil 9. března 1953. Zúčastnilo se ho pět miliónů lidí. Na jednoho z největších zločinců historie lidstva to je více než dobrá účast. Stalin se nemohl ohánět výjimečným charismatem ani vzrůstem a k moci se dostal takřka náhodou. Během svých třiceti let vlády se stal jedním z nejzlověstnějších a nejkrvavějších diktátorů. Muž, který trval na tom, aby byl označován jako „Otec lidu“, nechal masakrovat obyvatele vlastní země a je zodpovědný za smrt zhruba 20 miliónů mužů, žen a dětí. Velice rychle zapomněl na své původní ideologické postoje a nemilosrdně rozdrtil každého, kdo se mu odvážil odporovat slovem i činem. V jeho pracovně-reformních táborech, které byly všeobecně známé jako „gulagy“, se z 18 miliónů Rusů stali obyčejní otroci. Nejen, že vraždil své protivníky, ale vraždil i své nejbližší přátele, a někdy dokonce i členy vlastní rodiny. Jeho krutost neznala mezí. Film Stalin v barvě využívá kolorované archivní záběry, často dosud nezveřejněné, i mnoho dobových výpovědí, včetně těch od samotného Stalina. Vypráví příběh o muži, který změnil sen v strašlivou noční můru.

27. 2. 22.00 – Losí záhada

Los je králem lesa, ikonické zvíře, které ve švédské přírodě hraje důležitou roli. Na ostrově öland, druhém největším ostrově ve Švédsku, se však děje něco podivného. Už několik let se losům nedaří vychovat svoje potomstvo. Mláďata losů se dožívají sotva jednoho týdne. Proč? Je to záhada! Celé Švédsko proto spoléhá na losího detektiva, jehož úkolem je zjistit, co se s losy z ostrova öland děje, dřív, než bude pozdě. Detektiv sleduje několik stop a brzy identifikuje jednoho z podezřelých – klimatické změny. Jenže usvědčit pachatele vůbec není snadné. Jsou tady i další podezřelí, například nedostatek potravy. Je možné, že páchají zlo společně. Dramatické vyšetřování probíhá po celé zemi od severního polárního kruhu až na jih. Buďte u toho! Losí záhada líčí nefalšovaný krimi příběh, ve kterém se z vědců stávají vyšetřovatelé. Dokonce nasedají do helikoptéry a vrhají se do akce jako slavný James Bond! To vše proto, aby přišli záhadě na kloub.

28. 2. 20.00 – Metamorfóza: Zázrak přírody


Žili pod vodou, ale jejich domovem se stane pevnina. Lezli po zemi, ale budou létat. Vyčkávali v podzemí, ale dostanou se až do nebes. Žijí několik různých životů a můžou mít přitom mnoho různých podob. Proč? Protože jsou hmyz. Film vypráví příběh o larvě, která nedokázala odolat jedné nekonečné touze. Ale nebyla v tom sama. Cikáda, otakárek, vážka, mravenec nebo komár museli statečně překonat nejstrašlivější chvíle svých životů, aby přežili v krásném novém světě.

28. 2. 21.00 – Divoká Kolumbie (Region Chocó)

Kolumbie je korunou Jižní Ameriky a jako taková se dotýká Tichého i Atlantského oceánu. Země posazená přímo na rovníku je divoká a exotická. Protínají ji velehory Andy, které se tyčí vysoko do nebes, i mohutné řeky Amazonka a Orinoko. Místní krajina je nesmírně rozlehlá a ohromně rozmanitá. Loukami se vinou mangrovy a rozlehlé mokřady s hladinou lesklou jako zrcadlo hraničí se zelenými pralesy. Není divu, že se tento bohatý kolumbijský mix panensky nedotčené přírody se stal domovem obrovského množství jedinečných rostlin i pozoruhodných zvířat.

28. 2. 22.00 – ISIS: Nová generace

Tento drsný pořad budeme i v reprízách vysílat pouze ve večerních hodinách. Teroristická organizace známá jako Islámský stát se snaží zajistit vlastní budoucnost. Proto se zaměřila na děti. Jejím terčem jsou všichni nezletilí z náboženských menšin, které krutí teroristé zmasakrovali, ale i potomci obyvatel obsazených území. Nejstatečnější konvertují k islámu. Vymývají jim mozky a učí je bojovat. Z nejbezbrannějších se stávají sebevražední atentátnici, domácí nebo sexuální otroci. Dokonce bývají pohřbíváni zaživa, sťati nebo ukřižováni. Dokumentární film ISIS: Nová generace přináší exkluzivní rozhovory s pozůstalými, členy jejich rodin i svědky těchto příšerných zločinů a je svědectvím o tom, jak Islámský stát zneužívá bezbranné děti.

1. 3. 21.00 – La Manche: Souboj obřích děl

Během druhé světové války byl Lamanšský průliv významným strategickým bodem, a zároveň hranicí mezi dvěma znepřátelenými mocnostmi: Velkou Británií a nacistickým Německem. Ten, kdo ovládal průliv, měl pod kontrolou všechna válečná a komerční plavidla – a s nimi v podstatě i veškerý přísun zbraní, techniky a zásob. Zvlášť důležitá byla Calaiská úžina. V nejtenčí části průlivu docházelo k nejčastějším srážkám s nepřítelem. Proto musela být celá oblast chráněná systémem bunkrů vybavených děly. V roce 1942 nacisté v rychlosti postavili šestnáct obřích dělostřeleckých artilérií podél francouzského pobřeží.

Byly natolik přesné a mocné, že mohly rozstřílet jakékoli anglické plavidlo na kusy. Dokonce dostřelily až na britské pobřeží. Winston Churchill se zalekl síly těchto zbraní a v panice nařídil vystavět šest vlastních děl na vrcholu doverských útesů. Film La Manche: Souboj obřích děl odhaluje dosud neznámou kapitolu válečných dějin a prozrazuje více o těchto obřích super zbraních, které střežily obě strany průlivu.

1. 3. 22.00 – Loch Lomond: Rok v divočině (Jaro)

Pouhých třicet minut jízdy autem z centra skotského města Glasgow se rozprostírá jezero Loch Lomond a národní park Trosachs. Tady se nížiny setkávají s vysočinou a přímo od pobřeží moře stoupají velehory. V jedné z nejrozmanitějších oblastí celé Velké Británie najdeme nejvyšší vrcholy Skotska, nejhlubší jezera, nejhustší lesy a nejrozsáhlejší louky. Čtyřdílná mini série zachycuje překrásný život v parku během všech čtyř ročních období.

1. 3. 23.00 – Planeta písku (Sahara – dobývání ztracené země)


Kvůli klimatickým změnám hrozí, že se z pevniny na naší planetě stane jedna velká poušť. Tempo, kterým tají ledovce a rozšiřují se pouště, se za posledních let dramaticky zrychlilo. To je velký důvod k obavám. V seriálu Planeta písku se podíváme do nehostinných, přesto fascinujících končin. V pěti epizodách navštívíme mongolsko-čínskou poušť Gobi, Aralkum ve střední Asii, čilskou poušť Atacama v Jižní Americe, Velkou Viktoriinu poušť v Austrálii a Saharu na pomezí Mauritánie a Mali v Africe. Přitom se setkáme s výzkumníky, vědci a lidmi, kteří vzájemně spolupracují ve snaze zabránit tomu, abychom v blízké budoucnosti žili na Planetě písku. Vydejme se společně na dech beroucí výpravu do nejpodivuhodnějších míst světa.

2. 3. 20.00 – Velký Pacifik (Drsný)

Tichý oceán pokrývá třetinu povrchu naší planety. Je větší než všechny pozemské kontinenty dohromady. Zadržuje polovinu světových zásob vody. A ve svém nitru ukrývá nejhlubší místo na Zemi. Žijí v něm obrovská a ikonická zvířata i vzácné a záhadné živočišné druhy. Někteří z obyvatel Pacifiku dokonce stále ještě čekají na objevení. Čtyřdílná série překračuje hranice mezi pevninou a mořem. Díky tomu se přeneseme daleko přes oceánské vlny a odhalíme spoustu fascinujících míst, zvířat a přírodních jevů. Každý z dílů se zaměřuje na jednu z typických vlastností Tichého oceánu, který může být vášnivý, nenasytný, divoký i tajuplný.   

3. 3. 20.00 – Yellowstone: Velké tání (Nejkrutější zima)


Yellowstone je naprostým unikátem. Nikde jinde ve světě není nic takového jako nedotčená divočina Yellowstonského národního parku. Místní příroda je překrásná a navíc v ní žije velké množství divokých zvířat. Jenže zažívá jedno z nejdrsnějších jarních období na naší planetě. Během pouhých tří měsíců se celá krajina naprosto změní. Zasněžená zima přechází rovnou do horkého, suchého léta. Jak se zvířata a rostliny vyrovnávají s takto dramatickou proměnou přírodních podmínek? V tomto seriálu uvidíte medvěda grizzlyho, který vystrčí hlavu ze své nory a nečekaně najde hromady jídla. Vlky, co mají problémy ulovit kořist, protože losi a bizoni si od nich nenechají nic líbit. Nebo puštíka vousatého, jak popohání své mladé, aby si pospíšili, než les úplně vyschne a propukne v ničivý požár. Toto jsou výjimečné příběhy z výjimečného místa.

3. 3. 21.00 – David Attenborough: Slon jménem Jumbo

Hluboko v nitru Amerického přírodovědného muzea v New Yorku je uložená kostra Jumba. Velkého slona, který se v roce 1865 zabydlel v londýnské Zoo, si oblíbila královna Viktorie. Později byl prodán do Ameriky, kde se v cirkusu legendárního P. T. Barnuma stal první zvířecí superstar. Jméno Jumbo se dokonce v angličtině vžilo jako synonymum pro slovo „velký“. Ale osud jeho majitele nebyl příliš šťastný. Poté, co zdemoloval svůj výběh a zlomil si kly, se ho snažili pacifikovat alkoholem. Jeho náhlá smrt je opředená řadou tajemství, která se dodnes nepodařilo rozluštit. Byl Jumbo skutečně největším slonem na světě? Proč uhynul? A trpěl předtím tuberkulózou? Tento film zachycuje Jumbův trpký osud a hledá odpovědi na všechny položené otázky. A zároveň přibližuje, jak se za tu dobu změnil vztah člověka ke slonům, kteří dnes čelí drtivému nebezpečí úplného vyhynutí.

3. 3. 23.00 – Špinavá města (Středověký Londýn)

Když jdete ráno do práce, musíte se na ulici vyhýbat obsahu vyprázdněných nočníků nebo rozkládajícím se mrtvolám? Rozhodně byste se tomu nevyhnuli, kdybyste bydleli v Londýně, New Yorku nebo v Paříži v době, kdy to ještě byla „špinavá města“. Moderátor Dan Snow zve na cestu do minulosti do středověkého Londýna, revoluční Paříže a do New Yorku devatenáctého století. Vžívá se do role dělníků a pracantů všeho druhu, aby nám mohl názorně ukázat, co si musel prožít (a přežít) takový středověký londýnský cestář, jak obchodník s vepři pomáhal uklízet newyorské odpadky nebo jak si pařížský funebrák musel poradit s rozházenými pozůstatky obětí krvavé revoluce. Díky počítačovým simulacím navíc názorně dokazuje, že staletá heroická válka lidstva proti špíně a odpadkům je vlastně epickým příběhem o dějinách vzniku moderních metropolí.

Unikátní dokumenty, vysílané v 9. týdnu,
uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles