Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úrazy pohybového aparátu: Některým lze předcházet

26. 08. 2017 | Nemoci
Bolestné došlápnutí, nešikovné zakopnutí či nešťastný pohyb při sportu mohou mnohdy napáchat několikaměsíční škody jako pracovní neschopnost a dlouhodobou rekonvalescenci. Některým úrazům však lze předcházet.


Nezapomínejte na strečink


Pod pojmem strečink se skrývá cílené protažení celého těla, které má regenerační účinek. Pokud ho provádíte pečlivě, udržíte si své svalstvo elastičtější a připravenější na jakoukoliv zátěž. Nemusí to být pouze v otázce posilování, ale například i při pracovním vypětí. Díky tomuto zodpovědnému postupu minimalizujete případné natažení či poranění úponového svalstva.

Věnujte strečinku před každým cvičením dostatek pozornosti a nepodceňujte jeho sílu. Buďte však opatrní, jelikož neodborný způsob provádění strečinku může vašemu tělu spíše přitížit. Nejdříve se seznamte s tajemstvím této přípravy a před samotným posilováním si o ní zjistěte potřebné informace. Jen tak si osvojíte základní pravidla a budete si jisti, že vše děláte správně.

Noste vhodnou obuv


Volba správné obuvi rozhoduje o vaší pohodě při sportování, celkovém výkonu a má velmi důležitý preventivní efekt. Negativní dopad špatně zvolené boty může převážit přínos pohybu, a nakonec vás i od sportování odradit. Dlouhodobé nošení nevhodné obuvi se zároveň může projevit poruchou osy dolních končetin s přetěžováním kloubních struktur v kotníku a koleni. V současné době při nepřeberné nabídce sportovní obuvi je těžké se orientovat a zvolit tu správnou botu.

Optimální je tedy konzultovat výběr obuvi se zkušeným ortopedem, a to zejména u osob, které mají problémy s pohybovým aparátem. Pokud vybíráte boty na běh je důležité, jak došlapujete. Rozeznáváme došlap na patu nebo na střední část chodidla. Nejjednodušeji „svou techniku“ zjistíte, když se podíváte na své staré boty, ve kterých částech jsou nejvíce sešlapané. Při zkoušení boty si zkontrolujte prostor pro patu. Pata by měla být stabilizována, s dostatečnou schopností tlumit nárazy a zároveň netlačit na Achillovu šlachu. Při výběru podrážky zvažte, na jakém terénu se nejčastěji pohybujete. Pro přírodní terény a lesní cesty je potřeba výraznější vzorek s co největší plochou podrážky. Naopak pokud spíše chodíte či běháte po silnicích a chodnících, je důležitý hlavně tlumící efekt podrážky. Co se velikosti bot týče, nekupujte boty těsné v domnění, že povolí. Optimální je mít před palcem cca 4 mm volného prostoru.

Výchozím bodem je správná životospráva


Nadváha a obezita vedou k poškozování chrupavky kloubů a rozvoji zánětů spojených s bolestivostí, omezením hybnosti a otoky. Nejčastěji se jedná o artrózu. Klinickými studiemi bylo prokázáno, že 70 % pacientů s artrózou má zároveň nadváhu nebo obezitu. Pacient subjektivně vnímá bolesti kolen, kyčlí, bolesti zad, bolesti svalů a únavu. Obtíže se zprvu dostavují jen při zatížení pohybového aparátu, např. při fyzické práci nebo při sportu. Později se ale objevují i při každodenních činnostech, v práci nebo dokonce v klidu nebo v noci a pacientům výrazně mění kvalitu života. Úbytek jen několika kilogramů tak může výrazně odlehčit našim kloubům. Doplňky stravy zároveň mohou zlepšit výživu kloubů a pomoci v oddálení nástupu artrózy.


Zdroj: Traumeel


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda