Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úrazy při zimních sportech

11. 12. 2010 | Praktické rady

Češi si zvykli jezdit na dvě dovolené ročně. Kromě tradičních letních destinací u moře roste obliba zimních aktivních dovolených na horách. Vyznavači zimních sportů však musí počítat se zvýšeným rizikem úrazů. Nejčastěji k nim dochází při lyžování, snowboardingu, jízdě na bobech nebo sáňkách a bruslení.


Horská služba zasahovala na českých horách v loňské zimní sezoně celkem v 6 268 případech. Celkově se na horách v zimní sezóně 2009/2010 zranilo 7 147 osob. Mezi nejčastější úrazy patří ty, k nimž dochází na sjezdovkách. Při lyžovaní se zranilo celkově 3 509 osob a snowboardu 1 738 osob. Typickými zraněními jsou již tradičně poranění kloubu, zlomeniny a zhmoždění.


1. Lyžování


lyzeK úrazům při lyžování dochází často souběhem několika příčin. Špatné odhadnutí vlastních sil, obtížnosti sjezdovky a terénu ve spojení s únavou, nedostatkem zkušeností a přeplněnou sjezdovkou vede téměř jistě k pádu. Mezi nejčastější zranění patří hlavně zlomeniny, řezné rány a úrazy hlavy.


2. Snowboarding


Rostoucí obliba snowboardingu zejména u mladší generace zvyšuje i riziko úrazu. Příčiny, které k němu vedou, jsou totožné jako u lyžování, navíc se zde objevuje nerespektování vyznačených sjezdovek při jízdě ve volném terénu, kde může snowboardista snadno přehlédnout sněhem zakrytý kámen či skalní převis. Při jízdě na snowboardu dochází především ke zlomeninám vřetenní kosti na předloktí a zápěstních kůstek.


3. Boby, sáňky, klouzáky


Zvláště děti v zimních měsících rády dovádějí na bobech, sáňkách nebo klouzácích.  Hlavní příčinou zranění většinou bývá špatně zvolený terén s nerovnostmi, kde hrozí nadskočení s následným tvrdým dopadem. V těchto případech dochází nejčastěji ke zranění krku, hlavy nebo zad. Jako zcela nebezpečné lze označit talíře se dvěma držadly, které dosahují poměrně vysoké rychlosti a nedají se ovládat.


4. Bruslení


brusleBruslení patří již tradičně k velmi oblíbeným zimním sportům. Při pádu na tvrdý led hrozí úraz hlavy a velmi nepříjemné mohou být řezné rány způsobené ostrými noži bruslí. Proto by při tomto sportu měla být ve výbavě helma a rukavice.


Riziko zranění při sportech je skutečně velké. Extrémní zátěží trpí nejvíce klouby. Vysoká tělesná námaha při sportovních výkonech často vede k přetažení šlach či svalů. Výjimkou nejsou ani zlomeniny a pohmožděniny,  které bývají velmi bolestivé. Poraněné části těla mají navíc ve zvyku podléhat zánětlivým procesům, které léčbu značně komplikují.


Pokud zranění vyžaduje operaci, práceschopnost se prodlužuje také o pobyt v nemocnici. Správně zvolená léčba však dokáže hojení po úrazech efektivně podpořit a zkrátit. Proces hojení výrazně ovlivňují některé enzymy, které lze tělu dodat zvenčí v podobě léků systémové enzymoterapie.


Podpůrná léčba enzymy je velmi oblíbená u profesionálních sportovců, pro které je úraz vždy vážným ohrožením jejich kariéry. Působení těchto cíleně sestavených směsí enzymů významně urychluje léčbu různých druhů poranění, vstřebávání otoků a hematomů (krevních podlitin, tedy modřin) a zmírňuje bolesti svalů při zhmožděních, podvrtnutích, vykloubeních a zlomeninách i při nejrůznějších dalších úrazech a poraněních.  Má navíc výrazný protizánětlivý účinek.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !