Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Úřednický šiml

3. 11. 2017 | Vaše příběhy

V roce 2009 jsem se začala starat o svou starší sousedku. V té době jsem vykonávala práci z domu a měla jsem dostatek času na výpomoc staré paní. Má sousedka v tom roce ovdověla a neměla nikoho, kdo by jí pomohl vyřídit doklady spojené s pozůstalostním řízením, přepsáním smluv a podobně.

A proto jsem paní, která už tehdy trpěla ischemickou srdeční chorobou, zadýchávala se, měla problémy s chůzí a následkem ztráty manžela nebyla v dobrém psychickém stavu, vodila po úřadech, nakupovala jí a pomáhala jí s vařením i úklidem domácnosti. Samozřejmě, že jsem na ni neměla čas nepřetržitě celý den, ale uvědomovala jsem si, že paní nikoho jiného nemá a mou pomoc potřebuje. A proto jsem si na ni udělala čas každý den.

Právě tehdy jsem pocítila, jak to v našem státě funguje. Paní potřebovala vyřídit také sociální dávky, protože ona sama měla malý důchod a po manželovi také neměla moc. Za léky zaplatila většinu peněz, které jí po zaplacení bytu zůstaly. A proto jsme se vydaly na kontaktní místo vyřídit příspěvek na bydlení. Po paní chtěli úmrtní list jejího manžela. Ten jsme předaly.

„Je mi líto, ale úmrtní list není platný,“ řekla úřednice.

„Jak tomu máme rozumět?“ zeptala jsem se.


„Podívejte se.“ Paní mi strčila úmrtní list před obličej. Ukázala významně na data. Až nyní jsem si všimla, že muž, který se narodil roku 1929 má jako rok úmrtí uveden rok 1909. Někdo se spletl o sto let, a tím způsobil, že úmrtní list stvrzoval, že soused nejdřív zemřel, a poté dvacet let po svém úmrtí se teprve narodil. Ač jsme se paní snažily vysvětlit, že pan soused zemřel v roce 2009 a někdo na matrice se spletl o celé jedno století, ale je skutečně mrtev, nepochodily jsme. Musely jsme se s paní sousedkou vypravit na matriku. Tam sice chybu připustili, co jim také zbývalo, ovšem odmítli vystavit nový úmrtní list. Ač jsem klidné povahy, s paní matrikářkou jsem se nakonec pohádala. Svolila k tomu, že úmrtní list předělá, až když jsem začala vyhrožovat, že celou věc předám sdělovacím prostředkům. Pak to najednou šlo.

„Úmrtní list vám pošleme doporučeně do vlastních rukou,“ řekla úřednice.

„To nemusíte, já si ho převezmu tady, když tu teď jsem,“ usmála se sousedka.

Chyba lávky. Ono to prý nejde. Úřednice musí mít doklad, že list poslala.

„Paní vám převzetí listu podepíše,“ navrhla jsem.

Úřednice si ale trvala na svém. Musí list poslat.

„Dáte mi sto korun,“ řekla ještě mé sousedce.

„Za co?“ zeptala se sousedka.

„Za nové vyhotovení úmrtního listu.“

Byla jsem v šoku. Má stará sousedka má platit za chybu úřednice? Po opětovném vyhrožování médii úřednice od poplatku ustoupila.

Na úmrtní list se čekalo dva týdny. Když konečně pošťačka zvonila u mé sousedky, ta ji neslyšela. Poštovní doručovatelka vhodila oznámení do poštovní schránky. A protože zásilka byla určena do vlastních rukou a paní sousedce se zhoršily problémy s nohama, musely jsme zavolat taxíka. Ten paní sousedku dopravil těch pár metrů na poštu, kde si zásilku převzala. A tak sice neplatila za nový úmrtní list ani korunu, ale přesto platila, za dopravu.

Myslím, že jsem tenkrát paní sousedce hodně pomohla, protože podobných problémů jsme měly víc.  

A to se jednalo jen o úmrtí jednoho jediného člověka. Když paní sousedka o dva roky později zemřela, uvědomila jsem si, že od úmrtí milovaného manžela měla jen samé starosti kvůli úřednickému šimlu. Když jsme konečně vyběhaly všechny dávky, úlevy a příspěvky, nemoc paní sousedku skolila.

Tak si tak říkám, jestli ty úřady tady nejsou víc proto, aby stáří komplikovaly, místo aby starým lidem pomáhaly?


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také v tisku


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mé vnučce, která se narodila v roce 2001 napsali 1901 a dobrý rodný list se povedl až na potřetí.
Obrázek uživatelky
profil
Jo šiml to je něcoSmajlík.. raději, když člověk na úřady nemusí.. paní je mi líto.. Jste dobrá dušičkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to je doopravdy hozné s úřady. smutné.. hezky napsáno.
Obrázek uživatelky
profil
Úřady a někomu pomáhat? To je dobrý vtip, už dlouho jsem se tak nezasmála. Život dokážou komplikovat i mladým, jenže ti mají naštěstí dost sil a energie nenechat si ledacos líbit.
Starý, už ne tak zdravý a většinou osamělý člověk je přesně ta správná oběť, aby ouřada ukázal, kdo je tady pánem. Jak nikomu nepřeju nic zlého, takovíhle lidé by si zasloužili, aby na ně došlo úplně stejným způsobem.
Obrázek uživatelky
profil
však paní sousedka, když byla mladší, mi třeba vybírala poštu ze schránky, když jsme někam jeli atd. Lidi si mají pomáhat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles