Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Úsměvy smutných mužů - Zápisky z léčebny

1. 11. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Úsměvy smutných mužů
Podtitul: Zápisky z léčebny
Autor: Josef Formánek
Ilustrace Dalibor Nesnídal
Nakladatelství: Smart Press
Datum vydání: říjen 2014
Počet stran: 120
Formát: 152x213
Vázaná vazba
Cena: 239 Kč

Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru. Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny. Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu - zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se díky alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení. Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?

Úsměvy smutných mužů - Zápisky z léčebnyUkázka z knihy Úsměvy smutných mužů:


LYSOHLÁVKOVÝ KRÁL

Josef F. se nechtěl stát předsedou samosprávy pacientů, především kvůli spoustě papírování, která s tím souvisela. Ale po různých místech léčebny, u rozpisu jídla, na dveřích, u ledničky, se najednou objevily podvratné plakáty: VOLTE JOSEFA F. Rozvěsil je zřejmě prohnaný a úskočný Pravoslav M., který byl též na kandidátce.

A tak dal Josef na kuřárně cigaretu a bonbony mladému a zamlklému spolupacientovi Emilovi S., který před léčbou snědl na posezení sto padesát lysohlávek a zapil je alkoholem. Poprosil ho, aby při komunitě přede všemi řekl, že si myslí, že nejlepší kandidát na předsedu je Pravoslav M.

„Ale já si nic takovýho nemyslím.“
„To nevadí, prostě to jen řekneš.“
Mladík zíral a přikyvoval.
Josef F. se mu snažil připomenout: „Před chvílí jsem tě jako uplatil, chápeš?“
Nepřítomně civěl před sebe: „Jo.“
„A co máš teda říct?“
„To, co chceš.“
„Fajn, tak to řekni.“
„Nejlepší předseda by byl Pravoslav F.“
„Kurva, jakej F.?“
„Tak promiň.“
„Za cos dostal cigáro a ty bonbony?“
„Nevim, promiň,“ usmíval se.
„Aha, tak nic.“
„A co jako?“
„Nic, už to neřeš.“

Ten večer byl zvolen předsedou samosprávy Pravoslav M. Hlasovali pro něj skoro všichni. Jediný, kdo se zdržel a ještě u toho na Josefa F. spiklenecky pomrkával, byl lysohlávkový král.

O autorovi knihy Úsměvy smutných mužů:


Josef Formánek napsal šest knih, z nichž román PRSATÝ MUŽ A ZLODĚJ PŘÍBĚHŮ čeští čtenáři nominovali mezi svých 100 nejoblíbenějších knih světa v anketě BBC a České televize KNIHA MÉHO SRDCE. Prodalo se jí již více než 72 tisíc výtisků už ve 12 vydáních. Úspěch slaví také zatím poslední román SYN VĚTRU A PRSATÝ MUŽ, kterého se jen během podzimu 2013 prodalo 12 000 ks, což ho řadí mezi nejúspěšnější české bestsellery.

Spolu s Miroslavem Urbánkem v roce 1992 založil geografický magazín Koktejl. Stál též u zrodu časopisů Oceán, Everest, Fénix, Kleopatra, Říše divů a Nevěsta. Jako reportér procestoval více než třicet zemí světa. V tropickém pralese na ostrově Siberut strávil několik měsíců a na podzim roku 2002 vystavoval mentawajské artefakty a své fotografie z ostrova v Národním muzeu v Praze v expozici Siberut – Oči duchů v rámci výstavy Tajemná Indonésie.

V červnu 2004 se Josefu Formánkovi podařilo za přítomnosti veřejnosti napsat za 11 hodin a 19 minut ve výloze knihkupectví svou druhou knihu nazvanou Létající jaguár. Nakladatel Ivo Železný ji za dalších necelých 12 hodin vydal a dodal do knihkupectví od Karlových Varů po Ostravu. Stala se tak nejrychleji napsanou, vytištěnou a rozdistribuovanou knihou na světě.

Svou první knihu psal Formánek naopak dlouho. Když po sedmi letech psaní jeho knižní debut Prsatý muž a zloděj příběhů v listopadu 2003 vyšel, vzbudil tento příběh o ďáblu a zázracích, které může potkat každý z nás, obrovský ohlas u čtenářů i kritiky. Na podzim 2008 mu vyšel román Mluviti pravdu, který byl inspirován skutečným příběhem jednoho neuvěřitelného lidského osudu.

Knihu Umřel jsem v sobotu psal dva roky. Román Syn Větru a Prsatý muž vznikal na přelomu let 2012–2013. V říjnu 2014 vychází zatím poslední kniha Úsměvy smutných mužů. Jde o vážné i humorné zápisky z léčebny, které jsou napsány na základě osobních prožitků autora.

Knihu Úsměvy smutných mužů - Zápisky z léčebny  koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Smart Press.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !