Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úspěšný start do nového zaměstnání

14. 06. 2008 | Finance
Návrat zpět do pracovního procesu po mateřské či rodičovské dovolené nebývá snadným obdobím, obzvlášť pak pro ty, kdo se svými potomky strávili doma i několik let. Takový rodič se cítí být odtržen od reality, trápí se obavami z vlastního selhání a pocitem, že po tak dlouhé době vše zapomněl a bude mít problém zapadnout do kolektivu či pracovního tempa.

Občanské sdružení Babí léto nabídlo několika desítkám lidem na sklonku mateřské pomocnou ruku v podobě bezplatného kurzu se specializací na pracovní problematiku, zaměřeného na angličtinu, práci s počítačem a základy psychologie. Projekt byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

šance pro rodičePotřeba takových projektů v České republice se organizátorům potvrdila již na samém začátku. Ihned po vypsání kurzů pro rodiče nepřestal ve sdružení Babí léto zvonit telefon. Uchazeček bylo tolik, že se všechny vypsané termíny obsadily do posledního místa. „Maminky se do studia pustily s vervou – hned od začátku byly nadšené a já byla zvědavá, jak dlouho jim píle a motivace vydrží,“ říká jedna z lektorek angličtiny, Mgr. Zorka Rossmanová, a dodává: “Velmi mě pak těšilo, že i po dvou měsících projektu vládl ve třídě aktivní a tvůrčí duch.“ Jak doplňuje Miluše Davidová, další z lektorek anglického jazyka, studentky se musely navíc naučit začlenit přípravu na hodiny mezi své každodenní povinnosti, starosti o děti a chod domácnosti. Přesto se podle Miluše Davidové úspěšně prokousaly přes základy angličtiny a již po prvním měsíci dokázaly jednoduchými větami popsat bydlení, domácnost, mluvit o rodině a dalších pro ně živých a zajímavých tématech. Navíc po dobu kurzu byl přímo v místě konání pro děti od tří let k dispozici dětský koutek, zájemkyně mohly využít také 150,- Kč příspěvku na den na zaplacení hlídání dítěte.

Všechny frekventantky kurzu měly podobnou startovací pozici, záleželo jen na nich samotných, zda své šance využijí a překonají počáteční ostych a nízké sebevědomí. Podle slov dalšího z lektorů, Jiřího Procházky, který měl na starosti hodiny práce s počítačem, se však maminky ani v této oblasti ničeho nezalekli a spolupráce mezi nimi a lektorem byla na vysoké úrovni. Stejně tomu bylo i v hodinách pracovního práva: maminky se učily orientovat v zákoníku práce, správně „číst“ v pracovní smlouvě, znát své nároky a povinnosti a další podmínky pracovního vztahu.

šance pro rodičešance pro rodiče














Další hodiny byly věnovány psychologii: zlepšování komunikačních dovedností, rozvoji asertivního chování a zvládání různých krizových situací. „Studentky se snažily využít možnosti zkusit si nanečisto přijímací pohovor s personalistou, jejich motivací a společným cílem všech bylo zvýšení své konkurenceschopnosti na trhu a následné šance přijetí do pracovního poměru“, říká Jiří Procházka. Jeho slova potvrzuje jedna z frekventantek, paní Leona Kranyšová, která po absolvování kurzu získala zajímavé zaměstnání v bance: „Díky kurzu jsem se cítila mnohem sebevědoměji při přijímacím pohovoru, získané místo nakonec dokonce předčilo moje původní představy o prvním zaměstnání po mateřské,“ dodává Kranyšová, její kolegyně z kurzu, Marcela Vavřinová přidává svou zkušenost: „Díky tomuto kurzu jsem již v jeho průběhu odpověděla na několik nabídek zaměstnání a v jedné farmaceutické firmě mě nakonec přijali,“ říká. „Velice jsem uvítala možnost naučit se intenzivní formou základy angličtiny, kterou navíc vyžadoval můj budoucí zaměstnavatel, vyšel mi proto vstříc tím, že nastoupit jsem mohla až po dokončení tohoto kurzu,“ dodává s úsměvem paní Vavřinová.

šance pro rodičeKurz poskytl maminkám možnost připravit se nejen na nové zaměstnání, ale díky pravidelnému navštěvování jeho hodin je zavedl zpět mezi lidi, z prostředí plného dětí mezi jejich vrstevnice, které se nacházejí ve stejné životní situaci a sdílejí tak obdobné problémy. Tato slova potvrzuje Mgr. Zorka Rossmanová, když říká, že jako velký bonus vnímá vytvoření velmi přátelské atmosféry, kdy kromě standardních témat při výuce angličtiny řešila se svými studentkami také osobní témata a problémy, výchovu dětí, rodinné události, vztahy a podobně. „Vznikla zde mnohá přátelství a také drobné projekty, jako burza oblečení a hraček pro děti, receptů, dokonce i nápady na společné podnikání. To všechno jsme probíraly v angličtině, aby si maminky zvykly mluvit o reálných situacích ze života. A myslím, že se jim to dařilo skvěle,“ uzavírá s úsměvem Zorka Rossmanová. Nelze než dodat, aby se jim všem podobně úspěšně podařilo nalézt také nové zaměstnání, které bude podle jejich představ a kde budou moci využít nově nabyté vědomosti a dovednosti.


Tento projekt je spolufinancován Evropskou uni a Evropským sociálním fondem.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !