Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

UV záření může rozjet nádorové bujení

6. 08. 2015 | Nemoci
Už oprašujete svoji plaveckou výbavu a těšíte se, jak se ponoříte do dovolenkových radovánek? Informace o zvýšených účincích UV záření by neměly minout ani vás. Nemluvíme jen o krátkovlnném záření, které není okem viditelné. To je pohlcováno zemskou atmosférou a tak nás neohrožuje přímo. Jsou i jiné typy tohoto záření, před kterým bychom se měli mít na pozoru. A víte proč nebo prostě jen víte, že se musíte?

Ze zdravotního hlediska může způsobovat řadu projevů středněvlnné a dlouhovlnné UV záření. Dobrou zprávou je, že oko je samo o sobě před přímým slunečním světlem chráněno víčky, reflexním mrkáním a zornicovými reakcemi. Tato ochrana ale není v žádném případě dostatečná. Nežádoucí účinky záření se totiž projevují i na jiných očních tkáních, kde způsobují další problémy. K lehčím formám očního postižení patří pocity řezání, pálení a slzení. Na kůži víček se lze setkat s řadou onemocnění, např. různými typy kožních nádorů. Další věc je, že vliv UV záření na spojivku se podílí tvorbou nádoru na duhovce. Na povrchu oka může dojít k poškození rohovky, které se týká zejména jejích zevních vrstev. Zvýšený efekt UV záření pak může být do určité míry odpovědný za vznik rohovkového nádorového bujení.

UV záření v létěMžouráte? Tak přestaňte.

Je dobré, že dbáte na správnou výživu pro oko, ovšem není to nic platné, pokud nebudete dbát na oční ochranu. UV záření je dále totiž jednou z udávaných příčin vzniku šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace. Nemluvě o kožních problémech a rychlejšímu stárnutí kůže. A pozor! Se vzrůstající nadmořskou výškou roste i intenzita slunečního záření, tedy vyšší riziko vystavování se jeho účinkům. Z toho je patrné, že ochrana proti UV záření je nutností nejen v létě, ale i v zimním období.

I obyčejná skla v brýlích zabraňují průchodu UV záření, ovšem aby oko nebylo oslněno, je důležité používat také sluneční brýle,. UV záření se totiž částečně dostane do oka, i když mhouříte. Stále bude působit na části, které budou otevřené – spojivka, rohovka, bělima, víčka. Nejjednodušší a nejrychlejší ochranou očí proti UV záření jsou brýle nebo kontaktní čočky, které mají UV filtr - složku nebo velmi tenkou vrstvu speciálního materiálu, který škodlivé záření blokuje. Důležitým údajem filtru je hodnota, od které vlnové délky UV záření zcela absorbuje a od kterého ho propouští se stejnou intenzitou jako světlo.

Co je dobré k moři, nepatří za volant.

Čím je vyšší stupeň filtru, tím se snižuje stupeň oslnění a více chrání. Zapomeňte na označení číslem 0 nebo 1! Nejedná se o kvalitní filtr. Nejpoužívanější sluneční filtry jsou označeny číslem 2 nebo 3. Číslo 4 je nejbezpečnější, ideální do vyšších nadmořských výšek a k moři. Uvědomte si ale, že takové brýle nepatří za volant, neboť snižují kontrast barev. Jako řidič volte polarizační čočky, ideálně s hnědým zabarvením čoček, které zvyšuje vnímání kontrastu. Do mlhy a deště zvolte spíše oranžové zabarvení, případně žluté a k moři si vyberte zabarvení šedozelené.

Výhodou slunečních brýlí s kvalitním UV filtrem jsou obruby se širokými stranicemi či bočními krytkami chránící oči a oční okolí. Ovšem pozor! UV záření se k oku dostává také přes odrazy, které vznikají od zadní plochy brýlových obrub a skel.

Brýle nebo čočky? Brýle i čočky!

„Ti, kteří netrpí oční vadou a nemají nutnost pořizovat si dioptrické sluneční brýle, by měli zvolit sluneční brýle s antireflexní vrstvou. Ti, kteří potřebují dioptrie a nechtějí utrácet za drahé brýle, mohou zvolit měkké kontaktní čočky, které také obsahují UV filtr. Takové kontaktní čočky zabrání vniknutí UV periferních paprsků do oka a chrání tak jednotlivé oční tkáně proti nežádoucím účinkům.
Věděli jste, že i kontaktní čočky jsou schopné poskytnout ochranu proti UVA i UVB?
Pokud máte nasazené kontaktní čočky s UV filtrem a k tomu ještě i sluneční brýle, je vaše oko téměř maximálně chráněno. Když k tomu přidáte velký klobouk nebo kšiltovku, uděláte pro sebe maximum.

Právě pro letní sporty je volba kontaktních čoček na předním místě. Výhodou je zejména neomezené zorné pole, které je u brýlí limitováno tvarem brýlové obruby. Také není potřeba řešit problémy se zamlžováním. Jejich používání je bezpečnější hlavně v případech rizikovějších aktivit, jakými jsou např. vodní sporty. Oko jako orgán je tak díky kombinaci slunečních brýlí a kontaktních čoček téměř maximálně chráněno před negativními účinky tohoto záření.

Autorka, foto: Katka Hadvigová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Proto musí člověk o vše pečovat! Já si dopřeju sluníčka, ale taky si dopřeju kvalitní krém a vím, že mě pomůže. Sun protect od swissu jsem si oblíbila a vyhovuje mě že je i na citlivou pleť - kterou mám..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles