Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Už jen pro to klidné spaní

5. 11. 2017 | Vaše příběhy

Minulý týden jsem zaznamenala na vstupních dveřích tří posledních vchodů našeho domu vývěsky. Zvědavost mi nedala, abych si nepřečetla, co je na nich. Bylo to úřední oznámení, že právě v těchto vchodech budou prováděny výměny vodoměrů. Náš dům má celkem deset vchodů, a já bydlím v tom, kterého se to netýkalo.

V uvedený den jsem byla doma. Měla jsem právě návštěvu, kamarád přišel na kávu. Povídali jsme si, a najednou někdo klepe na dveře. Když jsem otevřela, spatřila jsem neznámého mladíka ve věku mého syna. Nebylo mu víc, než dvacet let. Kluk držel nějaké desky a u výtahu na mezipatře čekal druhý.

„Okamžitě mi ukažte vyúčtování za vodu, jdeme kvůli vodoměrům, asi je budeme muset zkontrolovat,“ vychrlil mladík. Podívala jsem se na něj. Za prvé nevypadal ani náhodou, jako nějaká úřední osoba. Rifle měl uválené, kolena zelená od trávy, zip rozepnutý, a ani to, co vzdáleně připomínalo tričko, neoplývalo čistotou.

„Máte nějaký průkaz?“ řekla jsem a zajistila dveře nohou, aby do bytu nikdo nevnikl. O zbytek se postaral Ben, můj pes, který výhružně vrčel.

„Já nic nemíním ukazovat, vy jste povinna pustit mě do bytu,“ pokračoval chlapík.


Nejdřív jsem ho chtěla informovat o tom, že volám policii. Pak jsem si ale řekla, že tím bych ho vyplašila. Neměla jsem pochybnosti o tom, že toto je podvodník. My vývěsku s razítkem neměli a v dnešní době každá firma označí svého zaměstnance průkazem. Navíc člověk, který je pověřen podobným úkonem, musí mít alespoň základy slušného chování. A tak jsem jen zavřela dveře a přes ně řekla, ať si víckrát nedovolí na ně zaklepat.

„Zavolám policii,“ řekla jsem hned, jak jsem se vrátila do místnosti, kamarádovi.

„Na co je budeš volat? Však jsi mu zavřela před nosem, ne?“

„Já nebudu volat jen kvůli sobě, ale oni klepou na další byty,“ upozornila jsem známého. Slyšela jsem z chodby hlasy mých sousedů i podivných návštěvníků. „Někdo důvěřivý jim ukáže vyúčtování, a oni, když nic jiného, jim změní dodavatele, ani o tom nebudou vědět. Nebo řeknou, že vodoměr není v pořádku a musí do bytu. Jeden půjde dovnitř, a druhý mezitím byt vykrade. Když jdeš jen pro nějaký papír a někdo čeká u dveří, většinou nezabouchneš dveře,“ vysvětlila jsem.

„Tebe ale nevykradou.“ Nechápala jsem sobeckost, s jakou to známý řekl.

A volala jsem. Nechtěla jsem volat ihned státní policii, a tak jsem to oznámila na městskou. Sdíleli se mnou můj názor a přijeli do pár minut. Byla jsem až překvapená jejich rychlostí. Nechali si ve stručnosti vylíčit, jak rozhovor probíhal, a šli se po mužích podívat. Mezitím mi stará sousedka z přízemí, které občas chodím vypomáhat s něčím v domácnosti, telefonovala, že zjistila, že jí zmizely z bytu peníze. Když jsem ji navštívila, se slzami v očích mi líčila, jak šla pro vyúčtování pro ty kontrolory.

„No, a ten pán mi říkal, že mám něco s vodoměrem, že ho musí zkontrolovat. Tak šel se mnou na záchod. A když jsem pak vracela to vyúčtování mezi doklady, všimla jsem si, že peníze jsou fuč.“

Nemusela mi ani povídat, že po celou dobu „kontroly“ vodoměru byl byt otevřený. Toho využil druhý výlupek. Paní sousedku mám ráda. Je to stařenka s nemocným srdcem a trápí ji také astma. Navíc to je dobrosrdečná paní. Před rokem jí zemřel manžel, a nyní toto.

Utěšila jsem starou paní a musela zase zpět domů. Jaké bylo mé překvapení, když jsem se domů vrátila a za chvilku u mě zvonil opět městský strážník. Díky mně zastihli oba mladíky při jejich činnosti jen o vchod dál, a našli u nich velkou finanční hotovost. Část z uloupených peněz patřila mé sousedce, zbytek dalším dvěma důvěřivcům.

Ten den jsem usínala s dobrým pocitem. Vím, že je to jen zrnko v moři a najdou se další a další podvodníci, stejně tak jako další a další důvěřivci, kteří naletí. Ale má stará paní sousedka má své peníze zase doma. A slíbila, že příště už nenaletí. Doufám, že i ostatní lidé si dají větší pozor, a třeba nebudou tolik lhostejní, protože stejně tak, jako já, mohl kdokoli jiný vytočit bezplatnou linku policie a činnost mladíků nahlásit. A udělala jsem to jen já.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také v tisku


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Už jen pro to klidné spaní:

Už jen pro to klidné spaní
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děs, co se děje Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobře jim tak, šmejdům.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pavlo, moc pěkně jsi to napsalaSmajlík

Na ty šmejdy nic jiného neplatí
Obrázek uživatelky
profil
Přesně tak! Nikdo se nechce angažovat. Já když někdo takový u mě zazvoní,ať už od elektriky nebo jehovisti,tak zavolám na obecní úřad,ti to vyhlásí ať lidi neotvírají a je pokoj.Hrozně mi vadí,že by měli podvést staré důvěřivé lidi. Já sama naletěla taky jednou,a to mi je přes 40 a snad nejsem úplně pitomá.Když zazvoní slušně oblečený kravaťák,hezky s vámi mluví,navíc to podá tak že věříte že je to tak jak říká,tak chápu,že starší lidi nedokážou takového člověka vyhodit. Mě je to taky nepříjemné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles