Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Už jste slyšeli o hormonu FSH? Dokáže odhalit menopauzu i možnou neplodnost

23. 11. 2017 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Není žádnou novinkou, že menopauza je pro spoustu žen velkým strašákem. Právě toto období totiž společně s pubertou a těhotenstvím patří k životní fázi, kdy ženské tělo prodělává největší změny. Nejčastěji se dostavuje mezi 49. a 51. rokem, ale může přijít i o dost dříve či později. Ať už dorazí kdykoliv, vždy je nesmírně důležité odhalit její příchod včas. Málokdo ví, že se to dá jednoduše poznat podle hladiny hormonu FSH.

Co je to vůbec hormon FSH?

FSH (folikuly stimulující hormon) patří do skupiny lidských pohlavních hormonů, které se vyskytují jak u žen, tak u mužů. U žen podporuje tvorbu dutinek ve vaječnících obsahující vajíčka, tzv. folikuly, a také produkci estrogenů. U mužů pak tvorbu spermií. Hormon FSH je produkován předním lalokem podvěsku mozkového.

KlimaSeiJak to funguje v období menopauzy?


Prvním příznakem blížící se menopauzy bývá často nepravidelný cyklus. Spouštěcím faktorem menopauzy je vyčerpání folikulů ve vaječnících. Při narození obsahuje vaječník asi 1-2 milionů folikulů, v období první menstruace se jejich počet pohybuje okolo 500 000. Každým cyklem se jejich počet snižuje a v období přechodu se jejich počet odhaduje na 1000. Následkem vyčerpání rezervy vaječníků dochází k prudkému poklesu produkce estrogenů.

Nejdůležitější estrogeny jsou estradiol a estron. Produkce estradiolu se snižuje o 90% a estronu o 70% oproti reprodukčnímu období. Prudký pokles estrogenů vede k nadprodukci hormonů FSH na základě negativní zpětné vazby. V menopauze jsou estrogeny tvořeny v tukové tkáni z mužských pohlavních hormonů a také v nadledvinách z androstendionu.

„První laboratorní známkou klimakteria je zvýšení hladiny FSH s normálními hladinami LH (luteinizační hormon) a estradiolu. Dalším krokem je snížení estradiolu a progesteronu, což vede ke zvýšení LH (3-7x).  Hladina mužských pohlavních hormonů se po přechodu mění jen minimálně, protože jejich produkci nahrazují nadledviny“
, vysvětluje MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského Domu na Praze 7.

Poznejte, jak jste na tom


Zajímá vás, jak na tom jste a nechcete hned chodit k lékaři? Zjistěte to v pohodlí domova pomocí domácího testu menopauzy. Test probíhá na základě detekce hladiny hormonu FSH v moči. Jak již bylo řečeno, hormon FSH stimuluje růst a dozrávání ovariálních folikulů během menstruačního cyklu. U žen s normálním, pravidelným cyklem hladina FSH kolísá do 25 mIU/ml uprostřed cyklu. Nastupující menopauzou tělo produkuje méně a méně estrogenů. Hladina hormonů FSH se zvyšuje za účelem zvýšení produkce estrogenů ve vaječnících. To vede k několikanásobnému zvýšení hladin hormonu FSH, které lze snadno detekovat právě pomocí testu.

„Domácí testy fungují na základě imunochromatografie. Reagují na koncentraci hormonu FSH vyšší než 25mlIU/ml. Spolehlivost je udávaná srovnatelná s krevními testy. Žena si tak může prostřednictvím testu (např. KlimaSei) v pohodlí domova udělat představu o tom, zda za jejími potížemi stojí klesající ovariální rezerva. Pozitivní test by měl být důvodem návštěvy u lékaře, který stanoví definitivní diagnózu a navrhne další postup,“ doplňuje MUDr. Radka Gregorová.

FSH může odhalit i neplodnost


Hladina FSH může navíc sloužit i jako nepřímý ukazatel neplodnosti. Zvýšená hladina FSH totiž může u mladších žen značit nejen přechod, ale také zhoršenou schopnost otěhotnět či dokonce neplodnost. Test hladiny hormonu FSH by tedy měl patřit mezi základní vyšetření ve chvíli, kdy má žena nepravidelný cyklus, snaží se otěhotnět nebo na sobě pozoruje známky klimakterického syndromu.


KlimaSei










Tip na závěr

Chcete-li rychle zjistit, zda už vás má menopauza ve své moci, vyzkoušejte sebetestování prostřednictvím domácího testu KlimaSei a výsledek budete vědět do 5 minut. Jedná se o klinicky ověřený test na diagnostiku menopauzy, který lze snadno použít v pohodlí domova. Rychlý test pro domácí použití značky KlimaSei umožňuje stanovit koncentraci hormonu FSH ze vzorku moči, a tím zjistit, zda se nacházíte ve fázi menopauzy. Citlivost testu je od hladiny FSH 25mIU/ml, která naznačuje snížení kapacity vaječníků, tj. „biologického věku vaječníků“. Pozitivní test je tedy signálem k návštěvě gynekologa, který definitivně potvrdí, že právě příchod menopauzy je příčinou zvýšení hladin hormonu FSH a doporučí další kroky. Výhodou KlimaSei je obsah dvou testů v každém balení pro dosažení co nejpřesnějších výsledků. Testy založené na stejném principu jsou používány i profesionálními zdravotnickými zařízeními.  

Domácí test menopauzy KlimaSei je k dostání v lékárnách nebo na www.klimasei.cz za doporučenou cenu 295 Kč.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zvonečky na skladě nejsou??????????
Obrázek uživatelky
profil
někde se stala chybaSmajlík, taky svíčka, teď stromSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
svíčka a to měly padat hvězdy....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
02. 12. 2017 18:18 Sebrán "Dárky" za 5 bodů
02. 12. 2017 18:12 Sebrán "Vánoční hvězda" za 25 bodů
02. 12. 2017 18:08 Sebrán "Vánoční hvězda" za 25 bodů
02. 12. 2017 18:04 Sebrán "Vánoční hvězda" za 25 bodů
Obrázek uživatelky
profil
02. 12. 2017 18:17 Sebrán "Šupina štěstí" za 1 bodů
02. 12. 2017 18:11 Sebrán "Vánoční hvězda" za 25 bodů
02. 12. 2017 18:06 Sebrán "Vánoční hvězda" za 25 bodů
02. 12. 2017 18:00 Sebrán "Dárky" za 5 bodů
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles