Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Už jste slyšeli o vitamínu K2?

27. 05. 2017 | Péče o tělo
V potravě ho moc není a konzumovat jej v podobě doplňku stravy, na to zapomínáme. Vitamín K2 je důležitý pro zdravé srdce, i jako prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Zároveň je nezbytné jej doplňovat při užívání vápníku a vitamínu D3.

Vitamín K jako vitamín potřebný pro koagulaci objevil v roce 1929 dánský vědec Dr. Henrik Dam. V 90. letech pak bylo zjištěno, že je vitamín K potřeba k aktivaci proteinu ostokalcinu, který se nachází v kostech. Studie také popisují jeho schopnost ovlivnit kalcifikaci tepen, tedy „odstranit“ z nich přebytečný vápník a snižovat tím kardiovaskulární rizika, a udávají pozitivní vliv na zlepšení zdraví kostí. K prospěšnosti tohoto vitamínu přispěl i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA), když potvrdil, že vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. „Nejnovější studie navíc dokázaly, že nejde o jeden vitamín, ale skupinu sloučenin s podobnou strukturou, kdy rozlišujeme dva základní – vitamín K1 a vitamín K2. A právě forma K2 je v této indikaci účinnější než vitamín K1,“ říká praktická lékařka MUDr. Janka Tóthová.

vitamín K2Vitamín K1 vs. vitamín K2


Vitamín K1 se nachází v zelené zelenině a pomáhá udržovat zdravou krevní srážlivost. Jeho vstřebatelnost z potraviny je ale pouze 10 procent. Zatímco vitamín K2 je produkován bakteriemi a je tedy přítomen ve fermentovaných potravinách (např. kysané zelí), ve fermentovaném sójovém výrobku natto (sýr ze sójových bobů) nebo v některých dlouho zrajících sýrech. Celkové množství vitamínu K2 v sýru je sice nižší než vitamínu K1 v listové zelenině, ale je do těla vstřebáván všechen. „Vitamín K1 se v těle dokáže přeměnit na K2, ale toto množství je nedostačující a navíc má velmi krátký biologický rozpad, což znamená, že ztratí více než polovinu své léčebné schopnosti. A to již v průměru do jedné hodiny. Pokud tedy chcete doplňovat vitamín K formou doplňků stravy, dbejte na to, aby se jednalo o jeho formu K2,“ vysvětluje Tóthová.

Nedostatek vitamínu K2 – pozor na osteoporózu!


V případě nedostatku vitamínu K2 v těle nedochází k aktivaci bílkovin (zmiňovaného osteokalcinu), které dbají na to, aby se vápník ukládal v kostech. Dochází pak k postupnému snižování hustoty kostí a snížení jejich kvality a tím i větší lámavosti. Zvenku se kost jeví v pořádku, problém je však uvnitř. A pak je již krůček ke vzniku osteoporózy. Maximální množství kostní hmoty je dosaženo kolem 30. roku a od té doby množství kostní hmoty klesá. „Pokud chcete mít zdravé a silné kosti nyní i ve stáří, měli byste začít včas doplňovat nejen vápník, ale zmiňovaný vitamín K2 v kombinaci s vitamínem D3, který zvyšuje vstřebávání kalcia a má schopnost zlepšit hustotu kostí,“ doplňuje lékařka. Následkem užívání samotného vápníku a vitamínu D3 bez vitamínu K2 hrozí nadměrné ukládání vápníku v měkkých tkáních, tedy cévách, což může naopak vést k jejich kornatění a vyššímu riziku vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Zdroj, foto: GENERICA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !