Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Už žádné šedé fotky!

13. 08. 2010 | Vyrob si sama

Máte fotečku z dovolené, která se vám zdá zašedlá a málo kontrastní? Jedním kliknutím v programu Gimp s ní můžete udělat zázrak.

 

Klikněte na záložku Barvy/Úrovně. Otevře se vám okno Úprava úrovní barev. Zkuste kliknout na tlačítko Automaticky a možná, že budete příjemně překvapeni. Program se vám postará o automatické vyvážení barevnosti a kontrastu fotografie. Může se vám ale stát, že chcete zachovat původní barevnost nebo tón fotografie, který udává fotografii atmosféru  a potřebujete se zbavit jen zašedlosti. Není nic jednoduššího, než místo použití tlačítka Automaticky, nastavit jas ručně. Když se zadíváte na graf, který se vám zobrazí, můžete z něj sami vyčíst, zda je fotografie příliš světlá, tmavá nebo v pořádku. Pokud je fotografie v pořádku bude černá plocha začínat i končit u kraje (tzn., že vyvážení bílé je v pořádku).

 

Moje ukázková fotografie je málo tmavá a na grafu je vidět, že na straně s černým posuvníkem začíná černá plocha dál od kraje. Jednoduše tedy černý posuvník (trojúhelníček) přesuneme na začátek černé plochy a fotka je upravená. Klikneme na budiž a fotku uložíme. Stejně pracujeme s bílým trojúhelníčkem, pokud je fotka příliš světlá. Můžeme pracovat také s oběma najednou, pokud černá plocha nezasahuje ke kraji ani na jedné straně grafu.  Když máme správně nastavené vyvážení bílé,  můžeme fotku ještě doladit šedým trojúhelníčkem uprostřed (směrem doleva fotku ztmavíme, směrem doprava zesvětlíme).

 

Na závěr jedno upozornění. Pokud si budete hrát s barevností a kontrastem fotografií, ujistěte se nejdříve, že máte správně nastavený monitor.

 

KatyRZ - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Možná se na to zkuste kouknout přímo na mém blogu, kde jsou ty obrázky vložené do textu, takže je to přehlednější http://dostcasunalasku.blog.cz/rubrika/gimp-navody .
Obrázek uživatelky
profil
bezvaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já sice Gimp nemám, ale obávám se, že bych to mlácení do hlavy potřebovala taky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
S gimpem pracovat umíš, to už jsi mě přesvědčila několikrát, mám ho v pc také, akorát bys mě během toho vysvětlování musela ještě mlátit do hlavySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles