Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úžasní pávi

31. 05. 2015 | Česká republika

Pardubice jsou známé hlavně díky výrobě perníku a dostihovými závody Velká pardubická. Jistě je tu ještě mnoho dalších zajímavostí. Já jsem dostala tip od kolegyně z práce na návštěvu pardubického zámku a hlavně na pávy, které zde chovají od roku 1994.

Pávi korunkatí mají na hlavě několikacentimetrovou korunku – odtud zřejmě pochází jejich pojmenování. Na pardubickém zámku jich je kolem dvaceti kusů. Raritou jsou jedinci v bílé barvě. Páv v době toku vytváří z ocasních per krásný vějíř, s nímž se natřásá před samicemi. Na informační tabuli jsem si přečetla, že počet ok a jejich velikost se každoročně zvětšuje. Po skončení toku jim pera vypadávají. Na zámku mají pávi své teritorium a jsou zde krmeni, tak neulétnou. Přes den se procházejí a hledají potravu nebo sedí pod stromy a keři. Večer vzlétnou na stromy a přenocují zde. Každý den hledají potravu na stejných místech a každý večer se vrací na stejný strom.

Už když jsme k zámku přicházeli, slyšeli jsme paví „křik“. Je dost hlasitý, kdybych bydlela v blízkosti zámku, asi by mi vadil. Po nádvoří se procházelo několik pávů a pávic. Z domova jsem si přivezla sáček slunečnicových semínek. Jak jsem zašustila pytlíkem, ihned se začali pávi sbíhat ke mně. Jsou opravdu rychlí. Během chvilky jsem jich měla kolem sebe asi šest. Snažila jsem se jim spravedlivě rozdělit slunečnici, ale nešlo to. Jedna samice byla obzvlášť dravá. Ostatní téměř odstrčila a pořád byla u mé ruky. Když jsem ruku se slunečnicí natáhla na druhou stranu, aby si mohli zobnout i jiní pávi, hned tam byla také. Dcera se ji snažila odehnat, ale bylo to marné. Kousek popošla a opět se vrátila. Takže jsme to vzdali. Nakonec se i ostatní trochu nazobali. Když jsme už žádná semínka neměli, pávi za námi ještě chvíli chodili po nádvoří v naději, že ještě něco dostanou.

PardubiceProhlédli jsme si nádvoří, část parku se bohužel upravuje. Pořád jsme ale po pávech pokukovali a doufali, že nám ukáží své péřové vějíře. Netrvalo to dlouho a dočkali jsme se. Když peří roztáhnou, jsou neuvěřitelně velcí. Pofukoval vítr a bylo vidět, že páv má co dělat, aby se udržel na místě. Chvíli nám pózoval a potom se k nám otočil zády. Už jsme ho nezajímali, protože vyrazil za samicemi. Štěstí se na nás usmálo a i bílý páv roztáhl svou nádhernou ozdobu. Sněhově bílé peří vytvořilo krásný vějíř. Bílého páva jsem zde viděla poprvé a je opravdu krásný. Samice se kolem něj párkrát prošla a poté utekla. Bylo mi ho trochu líto, tak se snažil. Chvíli se tam ještě naparoval a potom se k nám otočil zády a pyšně odešel.

Byli jsme z pávů tak unešeni, že jsme do zámku už nešli. Snad příště. Ale jestli se ještě někdy do Pardubic vypravíme, určitě ne kvůli zámku, ale kvůli pávům korunkovým.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Úžasní pávi:

Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
Úžasní pávi
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fakt úžasní, ten bílý je asi svatební Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké!
Obrázek uživatelky
profil
bílého jsem asi ještě neviděla
Obrázek uživatelky
profil
Ten bílý páv je nádherný. Škoda, že o něj nemají pávice zájem. Ony nějak vědí, že by měl být jiný. Na kráse jim až tak moc asi nezáleží. Je to jako u lidí: Kdo "vybočuje z řady", nemá šanci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles