Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Užijte si den v galerii

6. 09. 2017 | Kultura

Hlavním posláním Galerie hlavního města Prahy, založené v roce 1963, je správa sbírek českého umění od 19. století a péče o památníky, sochy, pamětní desky, veřejné plastiky, kašny a fontány. Starost o zmíněné objekty spočívá v jejich údržbě, restaurování a umísťování nově zřízených.

Při pěkném počasí upřednostňuji procházky se zaměřením se na zmíněné veřejně přístupné objekty. Když je sychravo a deštivo, vyhledávám úkryt v prostorách galerie. Na sedmi místech v Praze máme možnost shlédnout expozice sbírek a aktuální výstavy současných umělců. Na web galerie jsem zadala svou e-mailovou adresu, takže každý týden dostávám zprávy o aktuálních akcích a výstavách, o komentovaných prohlídkách, besedách a kulturních akcích.

Všem doporučuji navštívit Bílkovu vilu a projít si Trojský zámek s přilehlou Trojskou zahradou.   Kdo si rád prohlíží fotografie, neměl by minout Dům fotografie. Trojský zámek s přilehlou Trojskou zahradou je pro veřejnost otevřen jen od dubna do října, Bílkova vila a Dům fotografie přijímá návštěvníky po celý rok.


Galerie hlavního města PrahyNedávno jsem si část dne vyhradila na tři aktuální výstavy. Více o nich však vypoví přiložené fotografie než psaný text. V mnoha případech ani nevím, jak bych některé exponáty výstižně popsala. Ráda poznávám co neznám, ale to neznamená, že se mi líbí vše vystavené. Z mnoha exponátů mám velmi rozporuplné pocity.

Prvním navštíveným objektem galerie byl Colloredo-Mansfeldský palác v Karlově ulici. Zde probíhá výstava s názvem Médium: figura. Výstava nabízí dílka od současných českých a slovenských umělců, kteří se na výstavě zabývají tématem figury nebo cituji „skrze ni vyjadřují svůj tvůrčí postoj“. Figura je ztvárněna nejen jako socha, ale také videem, filmovým pásem, fotografií, instalaci a performancí. Výstavu je možno shlédnout do 8. října. V rámci výstavy se projdete i prostory paláce.

Druhá výstava mne zaujala víc. Dům fotografie v Revoluční ulici představuje tvorbu izraelské umělkyně Orit Ishay, kterou vytvořila během uplynulých deseti let. Výstava zahrnuje vedle fotografií i grafiky, videa a instalace. Velmi působivé jsou fotografie zvětšených herbářů s vylisovanými květinami. Zaujmou i fotografie pestrobarevných bunkrů, v nichž se lidé v čase bombardování skrývají už od 50. let. Svým způsobem jsou děsivé - připomínají hrůzu války. Orit  Ishay svou fotografií ukazuje na kontrast mezi jejich barevností a  „temnou“ podstatou existence. Barevné bunkry  dokládají aktivitu komunity, která chce překrýt hrůzu války a zároveň ta místa měnit v cosi veselého. Výstavu  Orit Ishay: Země jelena je možné shlédnout do 10. září.  Poslední cesta za kulturou mne zavedla do budovy Městské knihovny na Mariánském náměstí. Zde vystavuje svá díla z posledních 30 let tvorby britský sochař Richard Deacon.  Dle sdělení galerie jeho sochařské dílo patří od osmdesátých let k nejvýznamnějším nejen v rámci silné generace anglických tvůrců a také k nejvýraznějším a nejsledovanějším v celosvětovém měřítku. Sochař vystavuje v předních výstavních institucích všech kontinentů od Kalifornie až po Tokio. Mne jeho díla ale neoslovila, a opět jsem byla v údivu, co vše lze považovat za umění. No, všemu rozumět nemusím. Výstavu Richard Deacon: Free Assembly možno shlédnout do 17. září.

Je výhodné, že zmíněné objekty galerie jsou v centru Prahy a blízko od sebe. Pokud se mezi výstavami projdete uličkami staré Prahy, přejdete si Karlův most, a osvěžíte se zmrzlinou, určitě vás napadne, že jste strávili odpoledne velmi příjemně a užitečně.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Užijte si den v galerii:

Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !