Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užijte si zimu bez zbytečných úrazů

2. 01. 2015 | Péče o tělo
Na zimní počasí se zasněženými kopci a zamrzlými rybníky se těší snad každé dítě. Jenže jeho oblíbené aktivity v podobě sáňkování, lyžování či bruslení přidělává vrásky na čele nejednomu rodiči. Na rozdíl o svého potomka si totiž uvědomuje, jaká rizika tyto sporty představují.

Zimní úrazy mohou být velmi vážné. Proto je důležité vědět, jak jim předcházet. Jaké zásady bychom měli u svých dětí (a vlastně i u sebe) dodržovat, abychom úrazům při sáňkování, lyžování nebo bruslení předešli?

Na co nezapomenout při pořizování výbavy

Naprostou nezbytností je při zimních sportech nošení helmy. Úrazy hlavy totiž patří k těm nejzávažnějším, mohou být i fatální. Rovněž se vyplatí investovat do speciálních chráničů. Při bruslení je důležité chránit jimi především lokty a kolena, která při pádech na ledu velmi trpí. Pro lyžování pak ještě přidejte speciální chrániče na páteř a další.

Především u dětí (ale nejen u nich) je dobré investovat do opravdu kvalitního zimního vybavení a ochranných prvků. Naštěstí nemusíte zcela zruinovat rodinný rozpočet, kvalitní výbavu můžete pořídit i v bazaru. Děti z ní stejně brzy vyrostou.

prevence úrazůMaličkosti, které mohou rozhodnout

Pozornost byste měli věnovat i výběru dětského zimního oblečení. Mělo by být dostatečně teplé, ale zároveň prodyšné, aby odvádělo případnou vlhkost, pokud by se dítě zpotilo. Oblečení chrání dítě při hrátkách ve sněhu nejen před nachlazením, ale také před omrzlinami.

Rozhodující může být i výběr rukavic. I ty by měly umět víc než jen bránit dětské ručičky před mrazem. Měly by být i dostatečně pevné a kvalitní, aby ochránily prsty v případě přejetí hranou sáněk, lyží, nebo dokonce brusle.

Pamatujte na péči o dětskou pokožku v mrazivých dnech. Nezbytné je chránit ji nemastnými krémy pro hydrataci a především přípravky s ochrannými UV faktory. Sluneční záření je pro zdraví pokožky v zimě stejně nebezpečné jako v létě.

Hurá ven

Pokud s dětmi vyrážíte na lyže, pamatujte, že byste je měli mít neustále pod kontrolou a měli byste být připraveni jim kdykoli přispěchat na pomoc. Je nutné je naučit, jak se na sjezdovkách chovat bezpečně a zbytečně neriskovat. Pamatujte, že riziko pro dětské zdraví představují i vleky.

Pokud se dítě chystá bruslit na rybníku či jiné zamrzlé vodní hladině, měli byste se přesvědčit, že je led opravdu dostatečně silný. Propadnout se pod led představuje velmi významné riziko nejen pro zdraví, ale i život dítěte.

Zima nabízí spoustu příležitostí k radosti. Nenechejte si ji zkazit zbytečným riskováním zdraví svého dítěte. Prevence úrazů je poměrně snadná, stačí dodržovat několik základních zásad. Pak si budete moci sníh a led opravdu užít!

Zdroj, foto: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !