Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V krajině snů

11. 03. 2011 | Vaše tipy
Již několik let trávíme s manželem víkendy od jara do podzimu v tábořišti Zdeslav. Tábořiště najdete ve Středočeském kraji v okrese Rakovník za obcí Zdeslav, která je součástí obce Čistá, na břehu rybníku Bouberlák na jihozápad od úpravného okresního města Rakovník v Rakovnické pahorkatině na rozhraní Středočeského a Plzeňského kraje.
 
Ostatně celý kraj je velice úpravný a romantický. Kraj lesů, polí, luk a rybníků. Dále na západ přechází do Tepelské vrchoviny, na severozápad pak do Doupovských hor, na jihovýchod do Křivoklátské vrchoviny. Celé hodiny se můžete toulat hlubokými lesy, aniž potkáte živáčka, v čase borůvek nasbírat litry těchto lesních plodů, houbaři košíky hub, když přijde jejich doba. Jste-li cyklisty, vezměte s sebou kola a projíždějte se po prázdných silničkách i příjemných lesních a polních cestách, toulejte se bez cíle anebo si naplánujte výlet pěší, kolmo, autem, ale i vlakem. Naslouchejte lesnímu tichu, vnímejte jeho klid a vůni. Stane se, že dojdete na kraj lesa a před vámi se otevře výhled do krajiny zvlněné zalesněnými pahorky a vršky, které jsou ověnčeny loukami a pastvinami.  Z pohledu turisty se kouzelný kraj zdá nedotčený civilizací, i když připouštím, že místní obyvatelé mohou mít názor zcela opačný.

Já, když se v těch lesích procházíme, když z mechu sbírám houby jako malované, čekám, kdy na mě vyjukne lesní skřítek, vystrčí vousatou bradičku a drobným prstíkem zahrozí „tytyty, proč mě rušíš v lesním tichu?“ A o kousek dál, na mýtině klidně mohou tančit lesní víly a v husté smrčině spát hejkalové. Ale také jde na mě strach z možného setkání s divokými prasaty, o kterých svědčí zemina rozrytá kolem dokola.  

Když není sezóna borůvek ani hub a toulky lesem vás nelákají, nabízí vám kouzelný kraj turistické cíle bližší i vzdálené, známé i méně známé. Například zřícenina hradu Krakovec, z hodin dějepisu  známý pobytem Mistra Jana Husa před odchodem do Kostnice a také pohádkovým filmem Ať žijí duchové s jeho Leontýnkou a skřítky – řemeslníky. Ti moji lesní vypadají trošičku jinak.  Na skalních útesech nad řekou Berounkou, která je odtud co by kamenem dohodil, najdeme další zříceniny Krašov a Libštejn.

Vydáme-li se ze Zdeslavi západním směrem, po několika kilometrech přejedeme hranice s Plzeňským krajem a projíždíme Kožlany, městečko, kde se narodil prezident Edvard Beneš, je zde jeho pomník a na rodném domě pamětní deska, přijedeme do města Kralovice s nově upraveným rozkošným náměstím a nedalekým restaurovaným klášterem Mariánská Týnice. Odtud pokračujeme na Žihli – další turistické středisko obklopené lesy, které se táhnou až k Rabštejnu nad Střelou, nejmenšímu městu v Čechách. Se zbytky hradeb, zříceninou a sochami svatých pod lipami na náměstí je to velmi romantické místo.  A pak dále k Manětínu se zámkem a zámeckým parkem. Vzdálenější potom je zámek Chyše (už v Karlovarském kraji), kde působil Karel Čapek coby domácí učitel, se zámeckým pivovarem.

Z Kralovic také můžeme odbočit na Plzeň a dojedeme do Plas, kde hned při silnici leží rozlehlý klášter, bohužel velmi, velmi zchátralý a dále do Plzně.  Ale to už je jiný kraj, já se vrátím zpět k Bouberláku.

I ten leží mezi poli, z jednoho břehu se v jeho hladině odráží, jak jinak, borový lesík a na protějším břehu leží náš kemp. Rybníkem protéká říčka Javornice, která teče do Berounky.  Bouberlák  s poměrně čistou vodou je ideální ke koupání v horkých letních dnech, s pozvolným vstupem vhodný pro malé děti. Však jeho břehy a vodu vyhledávají nejenom kempaři, ale i obyvatelé stálí i sezónní z celého okolí.

Nejkrásnější je ale večer, když letní den zchladne a jeho břehy ztichnou, ve vodě se odráží západ slunce, který pozorujete každý večer po celé léto a který nikdy není stejný a nikdy se nenasytíte jeho poezií. Když se setmí, žáby provozují své koncerty do pozdních nočních hodin. A za jasných nocí září nad hlavou tisíce hvězd.  Ráno se rybník probouzí do mlžného oparu a před novým dnem prchají rusalky, které tu v noci tančí.

Tak kouzelný je kraj lesů, polí, luk a rybníků.

Záměrně jsem nepopisovala historii zmíněných hradů a měst. Informace získáte na různých internetových stránkách mnohem podrobnější, než bych poskytla já. Turistických cílů a objektů je zde ostatně mnohem více, než jsem zmínila. Chtěla jsem vám hlavně přiblížit kouzlo, klid a poetiku zdejšího kraje.  Ráda bych věřila, že se mi to podařilo, že jsem vás, milé čtenářky, inspirovala k některému z vašich výletů nebo výběru místa vaší dovolené.

Alenice51 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ani jsem netušila, že umíš tak krásně psát, Ali.
A ty Tvoje fotky, pohlazení po duši.
Obrázek uživatelky
profil
I já zde trávím již několik let celé léto a musím souhlasit s tímto článkem Moc se ti povedl SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to jo, pohadkove napsane, faktSmajlík Hned bych se tam na par dni vydalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alen, pohádkově napsané, hned bych tam jela na dovču, ani se ti nedivím, že si celé léto bezvadně užíváš víkendy a dovolenouSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velkou část toho, co je zde popsáno , známe. Je to opravdu kouzelný kraj.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles