Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V lékárně vám vydali na recept něco jiného a prý je to vlastně to samé?!

13. 01. 2015 | Zajímavosti

OTÁZKA TÝDNE:


V lékárně mi vydali na recept něco jiného, než mi pan doktor předepsal – prý je to vlastně to samé, celou cenu hradí pojišťovna a předepsaný lék stejně nemají. Je takový postup správný? Byl bych raději dostal původní lék, na který jsem zvyklý.


ODPOVĚĎ:


Obecná zásada pro výdej na recept v lékárnách je, že s vydáním jiného než předepsaného léčivého přípravku vždy musí souhlasit pacient. Jestliže nesouhlasí, lékárník je povinen vydat, popř. objednat po domluvě s pacientem konkrétní lék na receptu. Ve většině případů může být dodán tentýž nebo následující den.

léky z lékárnyNemají-li v lékárně léčivý přípravek předepsaný na recept k dispozici a s ohledem na zdravotní stav pacienta je přitom nezbytné jeho okamžité vydání, vydá lékárník (v souladu se zákonem o léčivech) pacientovi jiný léčivý přípravek odpovídajících léčebných vlastností, který je k dispozici. Podmínky pro takovou náhradu či záměnu předepsaného léčivého přípravku stanoví vyhláška o správné lékárenské praxi. I v případě, že je nezbytné okamžité vydání léčivého přípravku, však musí s jeho náhradou jiným souhlasit sám pacient. Lékárník mu pak může vydat jiný než předepsaný léčivý přípravek, pokud je tento shodný z hlediska účinnosti a bezpečnosti a obsahuje stejnou léčivou látku se stejnou cestou podání a ve stejné lékové formě (tzv. generikum). Nelze tak postupovat, jestliže předepisující lékař na recept vyznačil, že trvá na vydání předepsaného konkrétního léčivého přípravku.

Zaměnit předepsaný léčivý přípravek za jiný s jinou léčivou látkou s obdobnými léčivými účinky nebo v jiné lékové formě (např. při výpadku konkrétního léku ve výrobě nebo distribuci) by mohl lékárník pouze za předpokladu, že tato záměna bude odsouhlasena předepisujícím lékařem. Opět však musí souhlasit i pacient. Provedenou záměnu lékárník vždy vyznačí na receptu, včetně dávkování.

Podle zákona o léčivech navíc mají v lékárně pacienta vždycky informovat o možných alternativách k vydávanému léčivému přípravku a s jeho souhlasem mohou zaměnit předepsaný léčivý přípravek za jiný, který je shodný z hlediska jeho účinnosti a bezpečnosti, obsahuje stejnou léčivou látku se stejnou cestou podání a stejnou lékovou formou (tj. za generikum). I když tedy mají předepsaný léčivý přípravek na skladě, mohou např. místo léku, který je pojišťovnou hrazený jen částečně a pacient by na něj doplácel, nabídnout generikum, které je pro pacienta bez doplatku. Řada lidí to jistě uvítá, ale pacient na záměnu přistoupit nemusí, a pak by měl požádat o objednání toho, co má předepsáno. Kdyby ovšem lékař na receptu vyznačil, že trvá na vydání předepsaného léčivého přípravku, nemůže lékárna vyhovět ani přímému přání pacienta, který by chtěl místo toho lék bez doplatku.

Informaci o maximální možné výši doplatku na daný léčivý přípravek lze zjistit na stránkách ministerstva zdravotnictví. Konkrétní odpověď dostanete ve své lékárně, neboť závisí na aktuálních cenách dodavatelů, marži lékárny, aktuálních slevách atd. Přesně daná (Státním ústavem pro kontrolu léčiv) je jen maximální cena konkrétního léčivého přípravku a výše úhrady, kterou platí pojišťovna, přičemž doplatek pacienta je dán rozdílem výše ceny a úhrady.


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
složení dělají lékárníci v lékárně Dr. Max. Už několikrát se mi to v této lékárně stalo. Když jsem se ohradila, že chci to, co mi lékař napsal, tak mi to s nelibostí vydali. A nejen, když jsem měla recept. To stejné bylo, když jsem si řekla o potravinový doplněk od jisté firmy. Magistr sáhl hned po přípravku, který jsem chtěla, ale od jiné firmy. Na mé upozornění, že jsem si řekla o konkrétního výrobce, se netvářil moc nadšeně, přesto mi nakonec vydal to, co jsem chtěla. Po těchto zkušenostech jsem do lékárny této firmy přestala chodit a raději jdu, sice pro mě dál, ale do lékárny, kde jsou velmi ochotní a vstřícní. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že všude je to stejné. Jen jsem vyjádřila svou zkušenost.
Obrázek uživatelky
profil
S léky je patálie. Kolikrát mění léky často, asi jak mají dodavatele. Nelíbí se mi to, ale když jiné prý nejsou.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka