Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V letních dnech se točí pohádky pro zimní večery

10. 08. 2010 | Televizní tipy

Libuše Šafránková, Vojta Dyk, Marika Šoposká, Jiří Bartoška, Jaroslava Kretschmerová, Jiří Lábus, Matouš Ruml, Pavel Liška, Josef Somr, Ivana Korolová, David Prachař, Jan Skopeček, Miroslav Táborský, Martin Dejdar a mnoho dalších vynikajících českých herců se podílí na přípravě třech původních českých pohádek z dílny České televize: Škola princů,  Vodník a Karolínka a Micimutr.

 Česká televize sází již dlouhá léta na kouzlo romantické atmosféry a rodinné pohody při sledování pohádek za ponurých zimních večerů. Její původní tvorba v této oblasti je českou kulturní tradicí. Z většiny filmových pohádek vyrobených v ČT a vysílaných v premiéře o vánočních svátcích jsou dnes divácké bestsellery a televizní klasika.

Také v letošních horkých slunečných dnech vrcholí letní příprava televize veřejné služby na zimu, respektive Vánoce. Filmové štáby Centra tvorby pro děti a mládež za účasti předních tvůrců natáčejí pohádkové příběhy, které se stanou těžištěm zimní a vánoční programové nabídky.

 

Škola princů

V nedávných dnech byla dokončena komediální pohádka určená pro vánoční program o princi Petrovi, který je tak velký a naivní dobrák, až celý dvůr dospěje k názoru, že jako budoucí vládce by nemohl na trůně obstát. Proto se rozhodnou jej vyslat do Školy princů, kde se má ostřílet a vůbec všestranně zdokonalit. Mezi ambiciózními vrstevníky – princi, kteří se předhánějí v předvádění svých předností, čeká na Petra spousta nepříjemných situací. Už by všechno vzdal – potká však dívku, do které se na první pohled zamiluje. Námět a scénář: Miroslav Adamec. Dramaturg: Jiří Chalupa. Kamera: Míla Holman. Kostýmní výtvarnice: Kateřina Mírová. Architekt: Jiří Veselý. Režie: Roman Vávra. Hrají: Oldřich Navrátil, Jiří Lábus, Matouš Ruml, Sarah Haváčová, Pavel Liška a další.

 

Vodník a Karolínka

V srpnu a září 2010 natáčí Česká televize v Hoslovickém mlýně a okolí novou pohádku s písničkami rovněž určenou pro Vánoce 2010. Příběh o lásce vodníka Jonáše a mlynářovy dcery Karolínky, o vodnickém prokletí a o záludných intrikách Karolínčina odmítnutého nápadníka Libora. S novou pohádkou se diváci České televize setkají na obrazovkách o Vánocích 2010. Scénář: Miroslav Oščatka. Režie: Jaroslav Hovorka. Kamera: Filip Havelka. Texty písní: Jiří Chalupa. Kostýmní výtvarnice: Evženie Rážová. Architekt: Drahoslav Nikodém. Hrají: Josef Somr, Filip Cíl, Ivana Korolová, Jakub Gottwald, Václav Helšus, David Prachař, Jitka Sedláčková, Radek Holub, Jan Skopeček, Miroslav Táborský a další.

 

Micimutr

I na pražském starém městě můžeme zažít neuvěřitelné dobrodroružství, jak nás přesvědčí vyprávění o malém chlapci a kouzelnici, řečené Micimutr neboli Kočičajda. Ti dva se spolu ocitnou v opravdové pohádce. Musí totiž zachránit princeznu před drakem, pomoci statečnému mladému loutkáři a hlavně té pravé, nesobecké lásce. Micimutr je pohádkový příběh o zázracích – o tom, že se skutečně dějí, ale nejprve je potřeba udělat první krok…. V roli Micimutr čaruje a létá na koštěti Libuška Šafránková, kluka Jirku hraje Josef Weinzettel, princeznu Karolínu Marika Šoposká, jejího otce - krále Karla -  Jiří Bartoška, jako matka královna vystupuje Jaroslava Kretschmerová, loutkáře Vítka hraje Ondřej Novák, v roli prince Vladimíra uvidíme Vojtu Dyka, jako kuchaře Pépého Martina Dejdara a i v dalších rolích mnoho výborných  herců a hereček. A drak, to bude opravdový tříhlavý drak - jako živý - v technologii 3D. Námět a scénář napsala Irena Dousková, významná česká spisovatelka, autorka řady úspěšných knih (Hrdý Budžes, Goldstein píše dceři, O bílých slonech atd). Architektem pohádky je Martin Kurel, kostýmní výtvarnicí Jarmila Konečná, kameramanem Pavel Berkovič, dramaturgyní Barbara Johnsonová, vedoucí produkce Ivana Neumanová, režisérem Vít Karas. Pohádku natáčela Česká televize ve studiu na Kavčích horách, v pražských domech, dvorech a ulicích, v Ledči nad Sázavou, na hradě Zvíkov a v zatopeném lomu Amerika. Náročné triky budou vznikat v Grafickém centru České televize v průběhu roku 2010 a 2011.

 

Kouzelná tetička Valentýnka.

Již od jara je pro vánoční vysílání připravena veselá pohádka s písničkami o kouzelnici Valentýně, o zamotaném pátrání po zmizelém baronovi a o síle správného slova. V režii Zuzany Zemanové v ní zazáří Libuše Šafránková, Bohumil Klepl, Martha Issová a Václav Vydra.

 

Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !