Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Promlčení prokázal J. Březina opět svůj neobyčejný talent

10. 08. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Promlčení
Autor: Jiří Březina
Nakladatelství: Motto
Datum vydání: 10. 8. 2015
Formát: 125 x 205 mm
Vázaná vazba s laminovaným potahem
Cena: 249 Kč

Jiří Březina nadchl čtenáře i kritiky hned svou prvotinou Na kopci, za niž získal prestižní Cenu Jiřího Marka za nejlepší český detektivní román roku 2013. V nakladatelství Motto mu právě vychází další krimi román s názvem Promlčení, který je prvním dílem chystané série s naprosto jedinečným detektivem Tomášem Volfem. Mladý sebevědomý týpek v džínách a tričku, který miluje metal, řeší případ dvou nevyjasněných vražd z roku 1991.


Příběh zasadil autor do jihočeského pohraničí. „Inspiroval jsem se událostmi, které se v naší zemi skutečně děly. A tak, i když se jedná o příběh smyšlený, je složen ze střípků reality. Hlavní dějovou linii jsem zasadil do počátku devadesátých let, kdy se SNB měnil v Policii, kdy probíhaly lustrace, kdy se otevřely hranice a kdy bezpečnostní složky byly téměř paralyzovány nárůstem trestné činnosti, související také s polistopadovou amnestií,“ říká Jiří Březina.

V Promlčení prokázal J. Březina opět svůj neobyčejný talentMladý policista Tomáš narazí  při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, ke kterému došlo v roce 1991 v zastrčené osadě na Šumavě u rakouských hranic. Když se k jedné složce s nevyjasněnou smrtí připojí druhá, rozhodne se Tomáš vyzpovídat člověka, který se tehdejšího vyšetřování přímo účastnil: bývalého úředníka ministerstva vnitra Ondřeje Novotného. Prostřednictvím jeho vzpomínek se Tomáš snaží získat informace, které ze spisů záhadně zmizely. Může ale věřit muži, ze kterého se stal politik s mizernou pověstí? A jak hluboko do minulosti se musí ponořit, aby odhalil, komu kdysi prošly dvě vraždy?

Děj knihy se točí kolem fiktivní vesnice Pasečky, která se za socialismu nacházela v hraničním pásmu a byla tak vlastně odříznutá od běžného života. Místa, kde se příběh odehrává, bychom našli na Šumavě nebo v Novohradských horách. Obě oblasti zůstaly po válce téměř vysídlené a po předválečných osadách zůstala většinou jen vylidněná torza, v lepším případě řídce osídlené samoty s několika obyvateli.

Ukázka z knihy Promlčení:


Kdyby to Tomášovi vadilo, asi by na svém vzhledu trochu zapracoval. Přece jen už mu pomalu táhlo na třicet. Jenže se z nějakého neznámého vnitřního puzení odmítal vzdát identity, kterou přijal za svou během dospívání. Metalová muzika byla příliš silnou částí jeho osobnosti, než aby ji odložil spolu s tričky oblíbených kapel a dlouhou hřívou. A v neposlední řadě se mu líbilo, jak klame tělem. Policajta by za tou maskou nikdo nehledal. Proto pokaždé, když ukázal služební průkaz, měl Tomáš na své straně moment překvapení. Ne, že by měl v poslední době možnost té výhody využívat. Ale na toho ajznboňáka to zafungovalo.

Vlak zastavoval. Podíval se ven. Těšil se, až si bude moct zapálit. Skrz zaprášené okénko viděl nápis Praha-Vršovice. Už jen pár minut a bude na pražském hlavním nádraží. Z nástupiště se na něj zubil Ondřej Novotný. Tedy nikoli osobně, ale z reklamních ploch Liberální strany. Zavedeme pořádek, říkalo jedno heslo. Ulice beze strachu, sliboval druhý plakát. Novotný na nich vypadal jako mafián, což dodávalo postavě stínového ministra vnitra lehce ironický nádech. 
Tomáš se ušklíbl. Nedovedl pochopit, kdo může tyhle lidi volit.

Před hlavním nádražím hladově vykouřil cigaretu. Vzduch byl vlhký a studený, jen pár stupňů nad nulou. Jednolitá mlhavá šeď zalila celé nebe. Nádherný den na to, vzít si dovolenou a vyrazit do Prahy, pomyslel si Tomáš a vydal se na tramvaj. Tašku s dokumenty držel pevně u těla. Byl trochu nesvůj z toho, že ty zažloutlé papíry vyrval z nehybného světa archivu a táhne je s sebou na zapovězenou vycházku. Stejně už na nich nikomu nezáleží, ujišťoval se. Jejich informační i úřední hodnota je nulová. Ale nemusí tomu tak být napořád. Záleží na tom, co se dozví od Novotného

Více informací nejen o této knize Promlčení se dozvíte také na stránkách nakladatelství Motto a Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !