Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V zajetí bollywoodských filmů

7. 09. 2010 | Kultura

Podmanivá hudba, bohaté kostýmy a pozitivní nádech… To jsou tři ingredience, které mě na indických bollywoodských filmech doslova fascinují. Velká špetka exotiky zabalená do nepříliš složitého děje, k tomu spousta tance a písní. A jak jinak happy end nakonec. Kdo jednou poznal bollywood, už na něj nikdy nezapomene…

Pestré jako koření

Klasickým bollywoodským filmům určeným pro co nejširší publikum se říká masala, podle oblíbené směsi indického koření. Tyto filmy poznáte snadno. V souboji dobra a zla vždycky drtivě vyhraje dobro, obvykle tu najdete nějakého zamilovaného hrdinu a ústřední filmové postavy bydlí v paláci, nebo alespoň patří k vyšší společenské třídě – to proto, aby se ve filmu mohlo objevit co nejvíc pestře a bohatě nazdobených kostýmů, na kterých mohou diváci oči nechat.

Filmy z bollywoodské produkce nikdy nezobrazují svět takový, jaký je, ale snaží se ho co nejvíce zidealizovat. Není tedy neobvyklé, když prostředí pestře rozkvetlé zahrady dotáhne k dokonalosti ještě několik umělých květin. Život lidí v Indii není lehký, zvlášť pokud patříte k nejnižším společenským vrstvám. Chudoba je tu vidět na každém kroku a právě zidealizované bollywoodské filmy pomáhají lidem na jejich těžký životní úděl zapomenout a alespoň na chvilku se cítit šťastně.

Pravé indické kino

Nikde jinde nezažijete tak intenzivní pocit z právě sledovaného filmu jako v indickém kině. Indové umějí děj opravdu prožívat a není těžké se k tomu nechat strhnout. Smějí se, když je hlavní hrdinka šťastná, pláčí, když jí osud postaví do cesty nečekané překážky a nerozpakují se vytáhnout z tašek a kabelek shnilé ovoce, které hází na promítací plátno ve chvíli, kdy se na scéně objeví zlotřilý padouch.

Nemusíte ovšem jezdit až do Indie, abyste tuto unikátní atmosféru zažili na vlastní kůži. Každoročně se v Praze a i na jiných místech České republiky koná několik bollywoodských festivalů s nefalšovanými indickými biografy. Přijďte si někdy užít tu jedinečnou atmosféru!

Bollywoodské muzikály

Úspěch bollywoodských filmů je tak velký, že po celém světě existují skupinky nadšenců, kteří si donekonečna pouští své oblíbené scény, ke kterým patří zejména filmové písně a taneční choreografie. Není proto divu, že bollywood přišel s dalším triumfem: bollywoodskými muzikály, které jsou složeny z nejoblíbenějších filmových scén. S jedním takovým muzikálem jste se mohli v roce 2007 setkat i u nás. Jmenoval se Bharati a měl obrovský úspěch. Příběh dvou mladých lidí, jejichž vzájemná láska naráží na tradiční indické rodinné hodnoty. Dívčin otec již své dceři manžela vybral. Oba milenci musí překonat mnoho těžkých zkoušek, než jejich láska dospěje k happy endu.

Příběh byl díky dokonalým tanečním choreografiím, kouzelným kostýmům a osobnímu nasazení herců tak strhující, že ani evropským divákům nezvyklým na podobnou atmosféru nedovolil odtrhnout se od děje. A o jeho úspěchu svědčí i to, že celosvětové turné Bharati trvalo několik let.

 

Foto: Sárí.cz

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !