Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ZOO ZLÍN se narodilo už deváté mládě vzácné žirafy Rothschildovy

25. 02. 2009 | Zvířátka

Zoologická zahrada Zlín se může pochlubit dalším významným přírůstkem. 31. ledna se zde narodilo již deváté mládě žirafy Rothschildovy. Samička dostala od ošetřovatelů jméno Kimani, což lze přeložit jako sladká a krásná.

 

Pyšnou maminkou se stala jedenáctiletá samice Tejla, pro kterou je Kimani již čtvrté mládě. První týdny svého života stráví Kimani ve vnitřních prostorách pavilonu, kde ji uvidí i návštěvníci zoo. Do prostorného venkovního výběhu si vyjde až s příchodem teplejšího počasí.

 

Malá KimaniMláďata žiraf přichází na svět po 14-15 měsíční březosti. Naše žirafí samička se narodila v 8 hodin ráno, při narození měřila kolem 170 cm a vážila něco málo přes 50 kg. Žirafy rodí ve stoje, proto jsme v pavilonu zajistili pro Tejlu vysokou podestýlku slámy, aby malá žirafka spadla do měkkého. Samotný porod trval zhruba 2 hodiny a proběhl naprosto bez problémů. Zhruba do hodiny se malá žirafa již postavila a zanedlouho se spokojeně krmila mateřským mlékem. Žirafí samice produkují mléko obzvláště bohaté na tuky, mláďata proto rostou neobyčejně rychle. Mateřské mléko pijí 10 měsíců, od dvou měsíců však již ochutnávají potravu dospělých. Žirafy dospívají ve 3 letech a dožívají se 20 až 30 let. Žijí ve stádech od 5 až do 40 jedinců. Stádo vždy vede dominantní samec.

 

Dospělá žirafa denně spořádá kolem 60 kg potravy. Ve zlínské zoo si žirafy pochutnají na vojtěškovém a obyčejném seně, jablkách, mrkvi, řepě, zelí a granulované směsi. Aby byla uspokojena jejich věčná potřeba něco okusovat a olizovat, dostávají větve listnatých stromů, které kompletně zbaví listí i kůry.

 

Žirafy mají výborný zrak, člověka v otevřené krajině uvidí na vzdálenost 2 km. Nejčilejší jsou po ránu a v podvečer. Spí ve stoje, zřídka vleže s hlavou položenou na zádech. Denně prospí pouhých 20 min.

 

Malá KimaniVe zlínské zoo chováme žirafy Rothschildovy od září roku 1998. První mládě přišlo na svět v roce 2001. Z devíti mláďat narozených v ZOO Zlín byli 4 samečci a 5 samiček. Dnes jsou v pavilonu afrických kopytníků k vidění dvanáctiletý samec Bataro, stejně stará samice Kamila, jedenáctiletá Tejla, půlroční Ashanti a malá Kimani.

 

Mláďata žiraf ve zlínské zoo nezůstávají natrvalo. Zhruba kolem druhého roku naši zoo opouští a v rámci výměnných chovatelských programů najdou svůj nový domov v evropské nebo světové zoo. Zlínské žirafy tak mohou obdivovat návštěvníci zoologických zahrad v Itálii, Portugalsku, Nizozemí a dokonce i v Číně. Žirafa Rothschildova, která je původem z Ugandy, patří k nejvzácnějším.

 

Ve volné přírodě se vyskytuje pouze 200 jedinců a poddruh je tak bezprostředně ohrožen vyhubením.

 

Všechny v zajetí chované žirafy jsou zahrnuty do Evropského záchovného programu. Díky spolupráci ochranářských skupin a zoologických zahrad držet jejich stavy v zajetí na uspokojivém počtu.

 

Zdroj: ZOO ZLÍN

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Žirafí mláďátka jsou miloučká a péče jejich roičů je příkladná pro mnohé "hyení" rodiče lidské, vezměte si příklad ze zvířátek!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles