Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaculíkův Brumov

14. 06. 2017 | Česká republika

A je tu další krásná jarní sobota – tentokrát poslední v květnu. Den jako stvořený pro výlety. Dnešním cílem se stalo město Brumov na moravsko-slovenském pomezí. Místo, kde se narodil a prožil své dětství známý novinář a spisovatel Ludvík Vaculík. I když později žil převážně v Praze, přál si být pochován na hřbitově v rodném Brumově.

Brumov leží v malebném údolí řeky Brumovky uprostřed Bílých Karpat, jen pár kilometrů od hranice se Slovenskem.

Vlak projížděl údolím řeky Olšavy a Vláry přes Uherský Brod, Bojkovice až do poslední stanice na Moravě – Bylnice nad Vláří ve Vlárském průsmyku. Z okna jsem se kochala svěží jarní přírodou Bílých Karpat. Kopce tu dosahují jen asi 400metrové výšky a zvedají se velmi pozvolně. Svahy jsou porostlé převážně listnatými lesy, které se střídají s loukami a pastvinami, mezi tím jsou remízky a skupinky ovocných stromů. Louky jsou teď na jaře plné drobných, ale velice vzácných fialových orchidejí. Na kvetoucích loukách se pásly ovečky. A nad tím vším svítila jasně modrá jarní obloha.

Vaculíkův BrumovMé první kroky v Brumově směřovaly na místní hřbitov. Po širokém schodišti a kamennou branou jsem přišla nejdříve ke kostelu - zvenku se jeví jako barokní stavba, ale uvnitř procházíte gotickým lomeným obloukem vedoucím do hlavního prostoru kostela, který byl také upraven do barokní podoby. Hned na kraji hřbitova je informační tabule o hřbitově, kde se mj. i dovíte, kde se nachází místo posledního odpočinku spisovatele Vaculíka. Hrob kryjí čtyři nahrubo otesané pískovcové kamenné pláty a mezery mezi nimi tvoří kříž vysypaný hrubými oblázky. Ludvík Vaculík (1926 – 2015) byl na jeho přání pochován vedle své paní učitelky Anděly Svatoňové.

Po obědě jsem se vydala na brumovský hrad, tedy jeho zbytky. Hrad byl postaven už ve 13. století biskupem Brunem (odtud jeho název Brumov). Byl jedním z obranných hradů na východě Moravy proti vpádům Uhrů. Jako jeden z mála tehdejších hradů byl vybudován jako kamenný hrad. Byl několikrát přestavěn a postupně rozšiřován. Bohužel v roce 1820 vypukl na hradě obrovský požár a hrad byl nenávratně zničen. Dnes se dochovalo vlastně jen sklepení a části zdiva z přízemí hradu. Střecha, horní patro a všechny stropy se propadly. Nenašel se nikdo, kdo by hrad znovu postavil. Až v posledních letech byly jeho zbytky aspoň zakonzervovány a některé části překryty dřevěnou nástavbou.  Přesto se vyplatí na Brumov zajít. Jsou odtud nádherné výhledy na město a celé údolí. Na hradě se pořádají výstavy, svatební obřady a nejrůznější společenské akce.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vaculíkův Brumov:

Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
Vaculíkův Brumov
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné a zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano, v Brumově a okolí je moc hezky Smajlík my se snažíme v létě jezdit na výlety každý víkend, abychom se dostali ze shonu neustálé práce. Tuhle sobotu jsme navštívili okolí Třeboně.. nádhera Smajlík pokud hledáte zajímavé náměty na výlety po ČR, můžu doporučit mrknout sem amazingplaces.cz Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
A taky pěkně zpíval Ludvík Vaculík.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký a poučný výletSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
L.Vaculík byl statečný člověk, už jen proto, jak se choval celá léta po r. 1968. Svým způsobem byl samorost, ale skvělý spisovatel, dobrý otec a všeuměl.
Za totality mu ani ten hrob v Brumově mocipáni nepovolili.
Ať odpočívá v pokoji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles