Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce se blíží, nechte své peníze vydělávat

20. 10. 2007 | Finance
„S penězi to je zvláštní. Když už jich má člověk dost, tak je nepotřebuje“, tvrdil kdysi Charlie Chaplin.

Jenže kdo z nás si může dneska říct, že je na tom tak skvěle? Stačí si jen vybavit všechny ty složenky, nájem, splátky na auto, soboty s dětmi v aquaparku nebo blížící se Vánoce… a peněz je pořád málo. A času také. Jen si zkuste vybavit, kdy jste naposledy změnili účet v bance, protože ta vaše vám nabídne jen lákavé novinky typu: „Za každý milion na účtu výpis zdarma!“, a nebo jestli jste doma vůbec někdy debatovali nad tématem: „Na účtu nám každý měsíc zbudou nějaké peníze, nemohou nám někde alespoň trochu vydělávat?“

Vánoce se blíží, nechte své peníze vydělávat Na to prostě v dnešní době moc prostoru nezbývá, ale čas od času by to měl udělat každý. Nechat peníze jen tak ležet na běžném účtu už dneska prostě není „in“. Vydělávat můžete hned. Vybrat ten správný účet není totiž vůbec nic složitého. Jak tedy rozmnožit peníze, které momentálně nepotřebujete? Rozhodně není výhodné je ponechávat na běžných účtech, protože právě na tom budete prodělávat. Řešením ale už nejsou ani termínované vklady, kde má spousta domácností uloženy své úspory. Většinou zjistíte, že je na nich úrok nižší než inflace, takže vám roční sazba ani nepokryje růst cen.

„Doba, kdy termínované vklady uměly vydělat přes deset procent ročně, je nenávratně pryč. Přesto více než dvě třetiny domácností stále do termínovaných vkladů investuje. Jejich úspory ale ztrácí na hodnotě. A nejen to. Peníze nelze navíc často několik měsíců nebo dokonce i let použít. Efektivním řešením je v tomto případě jsou spořící účty. Nabízejí větší úročení než termínované vklady a jejich výhodou je, že u většiny z nich můžete mít peníze ihned k dispozici,“ říká Vladislav Vachata , ředitel prodeje a distribuce Citibank.

Spořící účet přitom není nic složitého - funguje jako součást běžného účtu. Pro pravidelné platby (například nájem, hypotéku, nájmu, inkaso, atd.) se na běžném účtu nastaví finanční limit, zbylé peníze jsou pak výhodněji úročeny právě prostřednictvím spořícího účtu. Podle toho, jak potřebujete, si také můžete automaticky nastavit přelévání peněz mezi běžným a spořícím účtem. A to je ideální kombinace. Pro své peníze využíváte vyšší úrok spořícího účtu a zároveň neztrácíte možnost s nimi kdykoliv disponovat.

Výhodou je dnes i to, že kvůli výběru nového, vhodnějšího účtu, nemusíte chodit do banky. Stačí využít služeb internetového bankovnictví. A pro složitější operace, se kterými potřebujete poradit, se můžete obrátit na call centra.

CO JE CO:


Vánoce se blíží, nechte své peníze vydělávat Běžné účty Běžný účet je základním produktem každé banky. Slouží hlavně pro hotovostní a bezhotovostní operace. Na běžný účet navazuje celá řada ostatních bankovních produktů, jako jsou platební karty, šeky nebo úvěry. Vklady na běžných účtech jsou ze zákona pojištěny.

Spořící účty Spořící účty slouží ke zhodnocení peněz z běžného účtu, které momentálně nepotřebujete. Některé mají stanovenou výpovědní lhůtu, jiné jsou bez výpovědní lhůty a penězi tak můžete disponovat bez omezení. Díky vyššímu úroku vydělávají více, než běžné účty.

Termínované vklady Na termínovaném vkladu vyděláte víc, než na běžném účtu. Zároveň ale méně, než na účtu spořícím. Peníze vložíte do banky na dobu určitou (minimálně několik dní, maximálně 5 let) s předem stanovenou úrokovou sazbou. Některé banky nabízejí i pohyblivé úroky – mění je podle aktuální situace na trhu.

Úrok Čím vyšší úrok, tím více na svých uložených penězích vyděláte. Pokud například uložíte 100 000 Kč na spořící účet, kde je roční úrok 2,5%, na účet vám za rok přibude 2 500 Kč. Inflace Růst cen v určitém časovém období, který se měří porovnáváním tzv. spotřebního koše. V něm je zastoupeno např. potravinářské zboží, potřeby pro domácnost, služby apod.


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !